Dit kun je zondag doen: word hiphopper of zing met Jim Bakkum

Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Dit weekend kunnen we leren over hiphop-beats in het museum, in de depots van het Breda's museum kruipen en zingen met Jim Bakkum op de dam. 

Hiphopmuseum
Wat: workshop
Waar: Tropenmuseum, Amsterdam
Kosten: museumentree van 8 euro
Koop hier je kaarten

Zondag draait het in het Tropenmuseum om de hiphopcultuur. Voor de gelegenheid houden deskundigen van bijvoorbeeld Puna lezingen over het genre en haar invloed. Voor wie liever niet stil zit te luisteren maar zelf iets wil doen, zijn er energieke workshops. Leer hiphop te dansen en kijk het af van experts als rapper Hef. 

Science Club
Wat: workshops
Waar: Universiteitsmuseum, Utrecht
Kosten: 36 euro voor vier sessies
Meld je hier aan

Kleine onderzoekers van acht tot twaalf jaar duiken samen het lab in of gaan als detective op zoek naar sporen. Geschikt voor nieuwsgierige kinderen die antwoorden willen vinden op vragen als ‘Hoe kun je zo lang mogelijk zweven?’.

Kerstfeest op de Dam
Wat: evenement
Waar: de Dam, Amsterdam
Gratis

Samen met het Leger des Heils organiseert de EO een warm kerstfeest op de Dam. Nederlandse sterren als Jim Bakkum treden op en verzorgen voor iedereen een sing-a-long. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor kinderen, die samen met EO-presentator Bert van Leeuwen het kerstverhaal mogen vertellen.

Beurs van bijzondere uitgevers
Wat: literatuur
Waar: Paradiso, Amsterdam
Kosten: 3 euro aan de deur

Uitgevers verkopen oude en nieuwe speciale uitgaven uit de Nederlandstalige literatuur. Elk hebben ze een eigen niche. Ook worden schrijvers als Elly Kamp geïnterviewd door literair journalist Guus Bauer. 

Slotafsluiting Boschjaar
Wat: evenement
Waar: Wilhelminaplein, 's Hertogenbosch
Gratis

Het Boschjaar heeft spectaculair uitgepakt voor de Brabantse stad 's Hertogenbosch. Zo trok de tentoonstelling omtrent kunstenaar Jheronimus Bosch veel meer bezoekers dan verwacht. Het Boschjaar loopt inmiddels ten einde en wordt zondag feestelijk afgesloten met de ontsteking van het BoschBeest. Het kunstwerk werd gemaakt door de stadbewoners. Bovendien is er een spektakel, dat verzorgd wordt door duizenden Fanfari Bombari-muzikanten en vijf acteurs.

Wearable Art
Wat: tentoonstelling
Waar: Museum de Kantfabriek, Horst
Kosten: 6 euro aan de deur

Tiel Janssen maakt draagbare kunstwerken. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere kostuums en sieraden, die zijn gebruikt door bijvoorbeeld plastic te hergebruiken. Carnaval was voor Janssen een grote inspiratie, omdat ze voor het feest ook vaak theatrale kostuums maakte. 

Open Depotdagen
Wat: beeldende kunst
Waar: Breda's Museum
Kosten: 7.50 euro
Meld je hier aan

Ontdek de geheime collectie van het museum van Breda door in het depot te kruipen tijdens een speciale tour. De schatten zijn nu tijdelijk te bekijken, omdat het museum gaat verbouwen.

Ontbijtfilm 
Wat: documentaire
Waar: Theater De Leest, Waalwijk
Kosten: 17 euro
Koop hier je kaarten 

Op 11 december kunnen filmliefhebbers in Theater De Leest onder het genot van een ontbijt kijken naar de documentaire Down to Earth. Hierin zijn de Nederlanders Rolf en Renata te zien, die met hun kinderen over de wereld trokken op zoek naar een ander leven. Ze bivakkeerden bij verschillende stammen en legden hun wijsheden vast op film. Deze documentaire is erg populair onder filmhuisgangers, veelal zijn de zalen snel uitverkocht. 

Vesting Bourtange
Wat: Kerstmarkt
Waar: Bourtange, Groningen
Kosten: 3,00 euro

Het oude vestigingsstadje Bourtange is van zichzelf al sfeervol, maar met de vele lichtjes en kraampjes komt de kerstsfeer echt tot stand. Rijd bijvoorbeeld ook een winters rondje op schaatsbaan Sikkepit.

Freeze Festival
Wat: muziekfestival
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Kosten: 15 euro
Koop hier je kaarten

Freeze Festival viert haar twintigjarige jubileum. Het muziekfestival is al lang niet meer alleen gericht op Friesland, want ook de Utrechtse zangeres Amber Arcades en de Zwolse formatie The Cool Quest treden op. Wel wordt nog steeds een podium geboden aan bands uit het noorden, waaronder aan ska-band Mr Wallace.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie