Tien films die je vanaf deze week kunt zien

Iedere week verschijnen er talloze, nieuwe films in de Nederlandse bioscopen. NU.nl zet de meest spraakmakende titels op een rijtje. 

Deze week onder meer aandacht voor de nieuwe Soof-film en drie filmfestivals. 

Soof 2 - Esmé Lammers
Wat: Nederlandse romantische komedie
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 98 minuten
Koop hier je kaarten 

Ze hebben geprobeerd hun huwelijk te redden, maar Kasper is er klaar mee. Dat betekent dat Soof alleen achterblijft. Ze probeert het maar zonnig in te zien, al kan zelfs Kooksoof haar niet meer echt inspireren. Aan haar kinderen heeft ze ook weinig, die zijn vooral bezig met hun eigen puberproblemen. Maar dan komt de knappe chef-kok Bauke in beeld. Bij hem kan ze de sexy, grappige Soof zijn, in plaats van de chaotische moeder. Is hij een oplossing voor haar huwelijksproblemen? 

Neruda - Pablo Larraín
Wat: biografie
Waar: filmhuizen in Nederland
Speelduur: 107 minuten 
Koop hier je kaarten

De Chileense dichter Pablo Neruda maakte twee dictators mee. Middels zijn poëzie beklaagde hij de situatie in zijn land. Als soldaten zijn huis onderzoeken, vlak voor de staatsgreep, zegt hij dan ook: 'Kijk rustig rond, hier is maar één ding dat gevaarlijk is voor jullie - poëzie'. In 1971 ontving Neruda de Nobelprijs voor Literatuur.  Reden genoeg voor regisseur Pablo Larraín om film te wijden aan de Chileense dichter en zijn leven.  

The Salesman - Asghar Farhadi
Wat: drama
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 124 minuten, vanaf 12 jaar
Koop hier je kaarten 

Emad en Rana verhuizen naar een nieuw appartement in Teheran, waar de vorige bewoonster overhaast vertrokken lijkt te zijn. Als Emad op een dag thuis komt, is er wat ergs gebeurd met zijn vrouw. Hij gaat obsessief op zoek naar de dader, wat steeds meer druk begint te leggen op zijn relatie met Rana. De Iraanse film werd in Cannes bekroond voor beste scenario en beste acteur.

Mees Kees langs de lijn - Aniëlle Webster
Wat: jeugdfilm
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 77 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten 

In het vierde deel van de Mees Kees-reeks moet meester Kees met zijn klas deelnemen aan een voetbaltoernooi. Het enige probleem is dat hij niks van voetbal weet. Dan wordt hij ook nog eens ziek. Gelukkig hebben zijn energieke leerlingen altijd een creatieve oplossing.

International Queer & Migrant Festival
Wat: festival
Waar: De Balie, Amsterdam
Wanneer: 7 tot 11 december
Koop hier je kaarten 

Migrant zijn én homoseksueel lijkt een lastige combinatie. Het International Queer & Migrant Festival besteedt daarom aandacht aan de problematiek die hierdoor kan ontstaan. Hiermee wil de organisatie seksuele diversiteit onder migranten zichtbaar maken. Niet alleen door films, maar ook middels debatten en workshops.

Levende rivier - Ruben Smit
Wat: documentaire
Waar: filmhuizen in heel Nederland
Speelduur: 55 minuten
Koop hier je kaarten 

Vaar mee met Ruben Smit in een kano over de rivier en word zijn reisgenoot. Als gids leidt Smit de kijker langs bizarre natuurverschijnselsen en opvallende diersoorten, terwijl hij zijn persoonlijke verhaal vertelt.  Eindhovens Film Festival
Wat: festival
Waar: Eindhoven
Wanneer: 9 tot en met 11 december
Koop hier je kaarten

Het Eindhovens Film Festival zet de onafhankelijke filmmaker centraal. Hier is geen plek voor commercie en grote Hollywoodfilms, maar juist voor onconventionele documentaires met lef en fictiefilms met een twist. Tijdens de Golden Wings Award Show worden de meest unieke vertoningen bovendien beloond.

Ontbijtfilm
Wat: documentaire
Waar: Theater De Leest, Waalwijk
Speelduur en leeftijd:
Koop hier je kaarten 

Op 11 december kunnen filmliefhebbers in Theater De Leest onder het genot van een ontbijt kijken naar de documentaire Down to Earth. Hierin zijn de Nederlanders Rolf en Renata te zien, die met hun kinderen over de wereld trokken op zoek naar een ander leven. Ze bivakkeerden bij verschillende stammen en legden hun wijsheden vast op film. Deze documentaire is erg populair onder filmhuisgangers, veelal zijn de zalen snel uitverkocht. 

Tegenstroom 
Wat: festival
Waar: Sas-van-Gent
Wanneer: 9 tot en met 11 december
Koop hier je kaarten 

De korte film is een kwetsbaar genre, volgens de organisatie van het Zeeuwse festival Tegenstroom. 'Kwetsbaarheid' is dan ook het thema tijdens de eerste editie van dit festival. Elke cultuur worstelt met andere kwetsbaarheden, van oorlog tot aan psychiatrische problemen. Daarom laat dit festival films zien uit alle windstreken.

Unknown Brood
Wat: documentaire
Waar: bioscopen en filmhuizen in heel Nederland
Speelduur: 85 minuten
Koop hier je kaarten

In de jaren voor zijn dood begon kunstenaar Herman Brood zichzelf te filmen. Dit beeldmateriaal is nog nooit eerder vertoond. Documentairemaker Dennis Alink gebruikt de beelden om meer vat te krijgen op Herman Broods persoonlijkheid. Dit combineert hij met intieme verhalen die verteld worden door Broods familie, bandleden en andere musici. Alle elementen samen vormen een verhaal van Brood dat niemand nog kende. Eerder te zien op IDFA, nu in de bioscoop.

Lees meer over:
Tip de redactie