De populaire filmclub Amongst Friends breidt uit. Vanaf 19 december kent ook bioscoop Kino in Rotterdam een maandelijkse voorstelling onder deze noemer en op 16 januari volgt bioscoop Lux in Nijmegen.

Dat hebben de initiatiefnemers maandag gemeld. Het initiatief, dat zes jaar geleden ontstond in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam, sloeg eerder al zijn vleugels al uit naar Utrecht en Den Haag. Hier gingen de satellietedities van Amongst Friends bijna twee jaar geleden van start in Filmhuis Den Haag en het Louis Hartlooper Complex.

Amongst Friends is een luxe versie van de sneakpreview, een voorpremière van een film die pas over een paar weken of zelfs maanden in de Nederlandse bioscopen te zien is.

Bewuster kijken

"Film kijken is op die avonden echt een happening", vertelt mede-oprichter Hein van Joolen. Hij organiseert de Amongst Friends-events samen met internetondernemer en populaire blogger Nalden. "We leiden de film ook in en leggen uit waarom we voor juist deze titel hebben gekozen. Je merkt dat het publiek daardoor bewuster gaat kijken, wat zeker naderhand voor leuke discussie zorgt." Bezoekers van Amongst Friends kunnen ook via de website hun meningen en ervaringen uitwisselen.

De maandelijkse avonden in de andere drie steden zijn doorgaans tot de laatste stoel uitverkocht. Ook op het Nederlands Film Festival vond vorig jaar een speciale editie van Amongst Friends plaats.