Iedere week bekijkt NU.nl samen met een bekende naam uit de filmwereld naar het Nederlandse bioscoop- en theateraanbod. Dit keer geeft Flikken Maastricht-acteur Victor Reinier zijn tips. 

I, Daniel Blake - Ken Loach
Wat: drama
Waar: filmhuizen en bioscopen in heel Nederland
Leeftijd en speelduur: alle leeftijden, 101 minuten
Koop hier je kaarten

"I, Daniel Blake draait al een tijdje en heeft op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm gewonnen. Ik heb hem nog niet kunnen zien, maar ik bekeek de trailer laatst en dacht: 'Jeetje, wat is dit goed!’ Alles wat Ken Loach heeft gemaakt, moet je hebben gezien. Deze film staat helemaal bovenaan op mijn lijstje. Als een film heel goed gemaakt is, zit ik er helemaal in. Zodra ik er ook maar een seconde uit ben, vraag ik me af hoe dat komt. Als ik een film kijk heb ik altijd wel een beetje last van beroepsdeformatie, helaas pindakaas. Als ik een knap shot zie, dan valt mij dat op. Bijvoorbeeld zo'n te gek, minutenlang shot bij The Revenant, van regisseur Alejandro González Iñárritu. Dat leidt bijna af. Dan vraag ik me af of ik de schnitt gemist heb. Vervolgens ga je erop wachten en dat is zonde, want dan zit je niet meer naar die scène te kijken. Bij Birdman doet Iñárritu dat dat ook. Hij is echt de koning van het eindeloze shot."

Waterboys - Robert Jan Westdijk
Wat: komisch drama
Waar: filmhuizen en bioscopen in heel Nederland
Leeftijd en speelduur: alle leeftijden, 93 minuten
Koop hier je kaarten

"Deze film wil ik heel graag zien. Er wordt erg lovend over gesproken en de kranten zijn unaniem enthousiast. Dat vind ik echt een prestatie. Robert Jan Westdijk is een hele leuke regisseur. Ik vind het uitstekend dat je als Nederlandse filmmaker geboeid raakt door een bepaald aspect van een verhaal en daar een film over gaat maken. Je moet dan eerst een script gaan schrijven, financiën regelen, een producent vinden en gaan casten. Dat vind ik een fijne volgorde. Eerst vaststellen waar je hart ligt en dan gaan nadenken hoe je het realiseert. En het is hem gelukt. In de beginfase heb ik lang met Robert Jan over het script gepraat. Ik had daar allerlei suggesties voor, maar hij wilde zijn eigen idee vasthouden. Van de week kon ik hem met een gerust hart vertellen dat hij volledig zijn gelijk heeft bewezen door dicht bij zijn eigen verhaal te blijven."

Nocturnal Animals - Tom Ford
Wat: thriller
Waar: filmhuizen en bioscopen in heel Nederland
Leeftijd en speelduur:  16 en ouder, 117 minuten
Koop hier je kaarten

"Wat ik vooral mooi vind is dat, de van oorsprong modeontwerper, Tom Ford niet bij zijn leest is gebleven en daar ook nog successen mee boekt. De stap die Anton Corbijn maakte, van fotograaf naar filmmaker, kun je nog redelijk bevatten. Een ontwerper die ook verhalen kan vertellen en daar ongelofelijk goed in is vind ik echter direct heel interessant. Zijn manier van filmen is waarschijnlijk ook echt onorthodox. Het is natuurlijk niet wenselijk als je daardoor het verhaal minder goed kunt volgen. David Lynch gaat daar bijvoorbeeld heel ver in. Maar alles wat Lynch heeft gemaakt heeft vind ik eigenlijk ook weer mooi. Ik kijk ook reikhalzend uit naar de nieuwe afleveringen van Twin Peaks."

Sing - Garth Jennings
Wat: animatiefilm
Waar: bioscopen en filmhuizen in heel Nederland
Leeftijd en speelduur: 6 jaar en ouder, 108 minuten
Koop hier je kaarten

"Ik ben een ongelofelijke liefhebber van Despicable Me. Sing is afkomstig van dezelfde makers. De film gaat over een oud theater dat voor de ondergang behoed moet worden. Dat onderwerp spreekt me erg aan, omdat theaters, zeker in Nederland, op dit moment noodlijdend zijn. Of ik de personages in animatiefilms te bijdehand vind? Nee! Ik vind het juist lekker dat ze zo ongelofelijk ongenuanceerd zijn. Mijn generatie is opgegroeid met Disney-films. Die producties zijn zo zoet dat het glazuur van je tanden springt. Pixar en Dreamworks hebben de tekenfilms wat minder correct gemaakt. Bij hun kon de held opeens een scheet laten. Het is prettig dat die films minder zoetsappig en juist wat harder worden. Het is fijn te zien dat in Ice Age een dinosaurus een klein beestje kan  pletten (lacht.) Daar moet ik gewoon heel hard om lachen!"

Race - David Mamet
Wat: theater
Waar: vrijdag in Drachten, daarna in heel Nederland
Koop hier je kaarten

"Aansluitend op mijn opmerking over het noodlijdende theater, wil ik ook een toneeltip geven: Race, van David Mamet. Het is een maatschappelijk stuk, over seksisme en racisme. Een stinkend rijke zakenman heeft een advocaat nodig, omdat hij ervan beticht wordt een zwarte vrouw te hebben aangerand. Het stuk ging in 2009 op Broadway in première en kreeg toen veel goede kritieken. Dit keer wordt het door het Nationale Toneel gespeeld, onder anderen met Mark Rietman. Hij zat met mij op de toneelschool, een paar jaar boven mij. Ik vond hem toen al een gigant en hij is alleen maar beter geworden. Mark is een van de meest interessante acteurs van Nederland, zeker op het toneel."