Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Deze zaterdag kunnen we ons laten verlichten en op een muzikale reis gaan door exotisch Afrika. 

Blijdorp winterfestival
Wat: festival
Waar: Rotterdam
Kosten: 39 euro laatste kans
Koop hier je kaarten

Blijdorp Festival werd al meerdere jaren zomers georganiseerd in het park. Dit jaar is er voor het eerst een wintereditie. Het concept is hetzelfde: met kunst, live acts en DJ's die twaalf uur lang draaien. In de Van Nelle-Fabriek zorgen zij van één tot één uur voor een feestje bij verschillende bijzondere podia. Onder meer in de iglo-bar, waar ook de bezoekers zelf hun kwaliteiten mogen tonen tijdens de open mic.

Rinus van de Velde
Wat: tentoonstelling
Waar: Den Haag
Kosten: 13.50 euro voltarief
Koop hier je kaarten

De Antwerpse kunstenaar Rinus van de Velde maakte speciaal voor het Gemeentemuseum een grote installatie. De tekeningen en sculpturen waaruit de installatie bestaat, refereren aan de belangrijkste kunstenaars uit de twintigste eeuw. Maar ze vertellen ook een eigen verhaal, over de kunstenaarskolonie rondom van de Velde's alter ego Isaac Weiss. De tentoonstelling is vanaf deze zaterdag te bezoeken.

Verlicht MIJ
Wat: tentoonstelling
Waar: Ijsselstein
Kosten: 4 euro vanaf negentien jaar aan de deur

Licht was altijd al een obsessie voor kunstenaars, waaronder Rembrandt. Maar ook moderne schilders en beeldhouwers houden zich er graag mee bezig. Zeker rondom kerst is het thema 'licht' actueel, daarom nodigt Museum Ijsselstein jaarlijks kunstenaars uit om licht vast te leggen. Niet alleen het licht in bijvoorbeeld een foto van een wolkenlucht, maar ook kunstwerken die zelf licht geven en op het netvlies blijven branden.

Flirting with the Blues
Wat: muziekfestival
Waar: Amersfoort
Kosten: 27.50 euro
Koop hier je kaarten 

Door bluesbands als Rootbag wordt tijdens dit Indoor Bluesfestival geflirt met alle mogelijkheden die het genre te bieden heeft. Bijzonder is het bezoek van Amerikaanse blueshelden the Delgado Brothers, die in Memphis dit jaar de blueschallenge wonnen. Voor de gelegenheid wordt schouwburg Flint omgetoverd tot een marktplein, volgebouwd met stands die Blues-CD’s verkopen.

Wicked Jazz Weekender
Wat: muziekfestival
Waar: Amsterdam
Kosten: 12.50 aan de deur of via Ticketswap

Wicked Jazz Sounds verzorgt wel vaker feestjes, waarbij jazz-achtige muziekstijlen worden gecombineerd met de beats van onder meer DJ Leroy. Meestal gaat dit om een avondvullend programma, maar dit weekend verzorgt het collectief een tweedaags minifestival in de Sugarfactory.

De muziekkaravaan van Noord-Afrika
Wat: muziektheater
Waar: Amsterdam
Kosten: 12.50 euro voor volwassenen, 7.50 euro voor kinderen
Koop hier je kaarten 

Karavanen trekken van plek naar plek en zien zo veel van hun omgeving. Acteur Karim El Guennouni heeft met zijn karavaan wel een hele bijzondere reis in gedachten. Voer met hem mee langs alle Noord-Afrikaanse landen en luister naar de verhalen en sprookjes die deze gebieden rijk zijn. De band Kasba zorgt voor muzikale begeleiding uit alle windstreken. Alleen Marokko kent al zo’n vijftien verschillende muziekstijlen, dus een gevarieerd programma is gegarandeerd. Voor kinderen vanaf zeven jaar.

Lichtfestival
Wat: festival
Waar: Amsterdam
Kosten: divers
Koop hier je kaarten 

Jaarlijks wordt de hoofdstad tijdens Amsterdam Light Festival op bijzondere manier verlicht en kunnen geïnteresseerden een route lopen langs alle uitzonderlijke lichtkunstwerken die over de stad zijn verspreid. Dit jaar is er ook een route door de grachten, waarbij de lichten en kleuren van het water middels een romantische boottocht worden ontdekt.

De Exoot
Wat: cabaret
Waar: Breda
Kosten: 23 euro
Koop hier je kaarten 

Ze is misschien wel het meest bekend als de mol. Cabaretière Anne-Marie de Jung was te zien in de Wie is de Mol-editie van 2012 en bleek de saboteur te zijn. Daarnaast werkte de cabaretière vaak samen in het theater met niemand minder dan André van Duin. Nu speelt ze voor het eerst in een soloprogramma, waarbij ze allerlei uitersten laat zien op het gebied van absurde sketches en ontroerende typetjes. 

Ry X
Wat: concert
Waar: Utrecht
Kosten: 18 euro
Koop je kaarten hier: uitverkocht, via Ticketswap

Dit jaar stond hij al op het podium op Lowlands waar het publiek aan zijn lippen hing. Deze week doet de Australische muzikant RY X dat nog eens gladjes over in TivoliVredenburg. Reken op rauwe, melancholieke nummers begeleid door een bijzondere stem waar je emoties zeker op loskomen.

De Kinderen van Juf Kiet - Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch
Wat: documentaire
Waar: filmhuizen in heel Nederland
Kosten: rondom 10 euro
Koop hier je kaarten

Juf Kiet geeft in een Brabants dorp les aan vluchtelingenkinderen. De jonge lesvolgers moeten niet alleen hun huiswerk maken, maar ook hun individuele trauma’s verwerken. Juf Kiet probeert daarvoor de meest veilige en warme omgeving te creëren. De documentaire was al te zien tijdens de recente editie van het IDFA festival en werd zeer positief ontvangen.