Iedere week verschijnen er talloze, nieuwe films in de Nederlandse bioscopen. NU.nl zet de meest spraakmakende titels op een rijtje. 

Deze week onder meer aandacht voor twee Disney titels, twee documentaires en de complete registratie van Shakespeares toneelstuk King Lear. 

Vaiana - Disney
Wat: familiefilm, animatie
Waar: filmhuizen en bioscopen in heel Nederland (Nederlands en Engels gesproken)
Speelduur en leeftijd: 113 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten

Disney heeft een nieuw personage in de markt gezet: Vaiana. Het meisje is de hoofdpersoon in de gelijknamige, nieuwe animatiefilm van Disney. Amerikaanse media reageerden opgetogen over het feit dat Vaiana (in de Amerikaanse versie heet ze Moana) de eerste Polynesische prinses in een Disney-film is en bovendien een realistischer (want voller) figuur heeft. Het verhaal is wel typisch Disney: het jonge meisje moet de complete bevolking van haar geboorte-eiland beschermen tegen monsters en een vloek.

De Kleine Zeemeermin - Disney
Wat: familiefilm, animatie
Waar: filmhuizen en bioscopen in heel Nederland (Nederlands en Engels gesproken)
Speelduur en leeftijd: 83 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten

Vorige week vertoonde Pathé al de uit 1992 afkomstige Disney-film Alladin en ook deze week kunnen bioscoopgangers hun nostalgische sentimenten botvieren. De bioscoopketen laat namelijk De Kleine Zeemeermin zien. De film maakt deel uit van het programma Disney Princess at the Movies. De films in deze reeks zijn volgens Pathé “geliefde Disney films met sterke, jonge vrouwen in de hoofdrol”.

Shut in - Farren Blackburn
Wat: drama, thriller
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 91 minuten, 16 jaar en ouder
Koop hier je kaarten

In deze donkere thriller moet kinderpsychologe Mary Portman (gespeeld door de Amerikaanse actrice Naomi Watts) ervoor zorgen dat een klein jongetje gered wordt. De Britse regisseur Farren Blackburn schreef eerder voor bekende dramaseries als Casualty en Silent Witness. Daarnaast werkte hij mee aan de series Luther en Doctor Who.

Underworld (Blood Wars) - Anna Foerster
Wat: actie, horror
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 92 minuten, 16 jaar en ouder
Koop hier je kaarten

De vijfde film omtrent het gevecht tussen de Lycan weerwolven en een groep vampiers. Wederom raakt de zogeheten Death Dealer Selene (gespeeld door Kate Beckinsale) betrokken bij de voortdurende strijd.

King Lear - The Royal Shakespeare Company
Wat: integrale vertoning van theaterstuk King Lear van William Shakespeare
Waar: Pathé
Speelduur en leeftijd: 214 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten

Het door William Shakespeare geschreven toneelstuk King Lear werd op 12 oktober in het Royal Shakespeare Theatre opgevoerd en live uitgezonden in geselecteerde bioscopen in Groot-Brittannië. Nu kunnen ook Nederlandse geïnteresseerden een van de belangrijkste toneelstukken gewoon vanuit hun luie bioscoopstoel bekijken.

Nocturnal Animals - Tom Ford
Wat: drama, thriller
Waar: bioscopen en filmhuizen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 116 minuten,
Koop hier je kaarten 

Tom Ford was al een gevierde modeontwerper, maar mag zich na het verschijnen van Nocturnal Anmials en zijn eerdere film A Single Man ook volwaardig regisseur noemen. In Nocturnal Animals wordt galeriehouder Susan Morrow (gespeeld door Amy Adams) achtervolgd door een roman die haar ex-man heeft geschreven. De film is gebaseerd op het boek Tony and Susan van Austin Wright.

American Pastoral - Ewan McCregor
Wat: drama
Waar: bioscopen en filmhuizen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 108 minuten, 12 jaar en ouder
Koop hier je kaarten

Voor zijn regiedebuut koos acteur Ewan McCregor voor de filmadaptatie van Philip Roths boek American Pastoral uit 1997. In dit werk belicht de schrijver een koppel uit de bovenste laag van de middenklasse. Hun leven wordt uit elkaar gescheurd door het politieke tumult in het Amerika van de jaren zestig.

Frantz - François Ozon
Wat: romantisch drama, zwart wit
Waar: bioscopen en filmhuizen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 113 minuten, 12 jaar en ouder
Koop hier je kaarten

Deze Frans-Duitse film speelt zicht net na de Eerste Wereldoorlog af. Een Franse soldaat gaat op zoek naar de ouders van een Duitse soldaat die hij in de loopgraven heeft doodgeschoten. Tijdens zijn bezoek wordt hij verliefd op de weduwe van de Duitse soldaat, die nog niets van zijn geheim weet.

De Kinderen van Juf Kiet - Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch
Wat: documentaire
Waar: filmhuizen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 115 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten

Juf Kiet geeft in een Brabants dorp les aan vluchtelingenkinderen. De jonge lesvolgers moeten niet alleen hun huiswerk maken, maar ook hun individuele trauma’s verwerken. Juf Kiet probeert daarvoor de meest veilige en warme omgeving te creëren. De documentaire was al te zien tijdens de recente editie van het IDFA festival en werd zeer positief ontvangen.

Verloop van Jaren: Dichter bij Remco Campert - John Albert Jansen
Wat: documentaire
Waar: filmhuizen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 82 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten 

Verloop van Jaren: Dichter bij Remco Camper is een portret van de, misschien wel belangrijkste, Nederlandstalige dichter van dit moment. Remco Campert, zoon van schrijver, dichter en verzetsman Jan Campert, zelf was tevreden over het egodocument.

"Ik herinner hem niet meer beeld voor beeld, maar ik was wel onder de indruk. Niet van mijzelf zo zeer, want het is wel gênant om naar jezelf te kijken de hele tijd. Dan denk je, goh ben ik dat nou. En soms staat mijn mond half open. Nou ja, het was een mooie film", zegt hij in gesprek met de NOS.