Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

In dit overzicht besteden we onder meer aandacht aan activiteiten in Leeuwarden, Rotterdam en Delft. 

Explore the North
Wat: muziekfestival
Waar: Leeuwarden
Kosten: dagkaart 27.50 euro
Koop hier je kaarten

Op expeditie door de stad Leeuwarden kunnen kunstliefhebbers allerlei culturele pareltjes ontdekken op verschillende locaties. Met ruige muziek van Bonne Aparte, een komische lezing over verandering door Arjen Lubach of poëzie van de jonge dichters Joost Oomen en Marleen Nagtegaal.

Museumnacht
Wat: evenement
Waar: Delft
Kosten: 8 euro voorverkoop
Koop hier je kaarten

Filmfragmenten op het water en een lezing van de omstreden kunstenaar Tinkebell, dit zijn een aantal activiteiten die de bezoeker kan verwachten tijdens de Museumnacht in Delft. Voor kinderen is er een speciale editie, waarbij ze zelf dino's kunnen maken uit botjes of een dansje kunnen wagen in de silent disco.  

Rijk van Rotzooi
Wat: tentoonstelling
Waar: Leeuwarden
Kosten: 15 euro voor volwassenen
Koop hier je kaarten

De Friese uitvinder Watse Gerritsma was een voorloper op het gebied van recyclen. Twee eeuwen geleden begon hij al met het verwerken van afval in zijn laboratorium. Loop door het lab van de uitvinder en zie hoe hij buskruit maakte van straatafval en zelfs raad wist met urine. Ook mogen bezoekers zelf aan de slag en rotzooi omtoveren in nieuwe producten.

Eindfeest Popronde
Wat: evenement
Waar: Amsterdam
Kosten: 5 euro voorverkoop, 10 euro aan de deur
Koop hier je kaarten

In Q-factory is een groot scala aan bands te zien die eerder ook al tijdens de Popronde te bewonderen waren in steden als Zwolle, Utrecht en Groningen. De avond begint rond half acht 's avonds, met onder meer Coldplay-achtige liedjes van singer-songwriter David Benjamin, en eindigt feestelijk in het elektro-genre met bands als Victim Victim.

Move On
Wat: tentoonstelling
Waar: Otterlo
Kosten: 18.30 euro voor volwassenen
Koop hier je kaarten

Beelden lijken te bewegen of doen dat echt, in de tentoonstelling Move On van het Kröller-Müller Museum. De bewegingen komen tot stand door natuurkrachten als luchtweerstand of regen. Vaak zit achter de installaties ook een filosofie. Zo bouwt Constant met zijn installaties een nieuwe samenleving voor de spelende mens, waarin bezit geen rol meer speelt.

Songbird Festival
Wat: festival
Waar: Rotterdam
Kosten: 40.70 euro voor een dagkaart
Koop hier je kaarten

Vaak zijn singer-songwriters vooral te vinden in cafeetjes, met het geroezemoes van bargasten op de achtergrond. Tijdens het Songbird Festival krijgen ze daarentegen een groot podium geboden. Nou komen op het festival ook niet de kleinste namen langs. Zo is de de Britse folk-soulzanger Jonathan Jeremiah te zien, die in Nederland groot succes boekte met onder meer Gold Dust.

IDFA in Groningen
Wat: film 
Waar: Groningen
Kosten: variërend
Koop hier je kaarten

De boeiende documentaires van IDFA zijn niet alleen in Amsterdam te zien. Een selectie van de beste films kan ook bekeken worden in andere steden, waaronder dit weekend in Groningen. Op zaterdag wordt daar een talkshow georganiseerd met filmmakers en cameramannen.

I, Daniel Blake
Wat: dramafilm
Waar: bioscopen in heel Nederland
Kosten: 12 euro
Koop hier je kaarten

Daniel Blake verdient zijn geld als timmerman, tot hij een hartaanval krijgt. Het uitkeringssysteem waar hij daarna in terecht komt is bureaucratisch en deprimerend. Maar gelukkig ontmoet hij daardoor wel de alleenstaande moeder Katie. Samen proberen zij hun waardigheid terug te vinden en een weg te vinden in het web van regeltjes. Een dramafilm, maar wel met een portie humor.

Alex Vargas
Wat: concert:
Waar: Groningen
Kosten: 18.50 euro
Koop hier je kaarten

Inmiddels kan niemand meer om de Deense singer-songwriter Alex Vargas heen. Vorig jaar verkocht de Deen Paradiso’s kleine zaal al uit, bewijzend dat er een nieuwe eletronic soul-ster rijzende is. Deze week met zijn debuut-EP live in Nijmegen, Groningen en Amsterdam.