Londen wijdde begin november zijn eerste nachtburgemeester in. Nederland maakt al sinds tientallen jaren gebruik van deze culturele ambassadeurs, maar wat doen ze eigenlijk? NU.nl sprak vijf nachtburgemeesters.

Terwijl het financiële centrum van Londen een leidende positie in de wereld bekleedt, lijkt het nachtleven mede door stijgende huurprijzen te worden uitgehold.

De Brits-Amerikaanse actrice Amy Lamé moet ervoor zorgen dat het weer gaat bruisen. Ook in Nederland worden cultuurambassadeurs ingezet om de kwaliteit van het nachtleven te waarborgen.

Al in de jaren negentig van de vorige eeuw werd er in Den Haag een nachtburgemeester benoemd, sindsdien hebben bijna alle Nederlandse steden wel een soortgelijk ambt in werking gesteld.

De nachtburgemeesters zijn in wezen de verbinding tussen beleidsmakers en uitgaanspubliek. Hij of zij houdt in de gaten hoe het uitgaansleven zich in een bepaalde stad ontwikkelt en op welke manier verbeteringen kunnen worden toegevoegd. Maar hoe gaat zoiets in zijn werk?

Mirik Milan, Amsterdam
De nachtburgemeester van Amsterdam vliegt naar Londen, Brighton en binnenkort zelfs naar Sydney om te vertellen over zijn ambt. Hij wil zijn vak graag professionaliseren. 

"Een nachtburgemeester moet geen kroegtijger of Prins Carnaval zijn. De nacht draait niet alleen om feesten, maar ook om talentontwikkeling. Zo begon ik zelf bijvoorbeeld met een klein feestje en eindigde ik met een evenementenbureau. Dat kan ook op andere gebieden, bijvoorbeeld als je theatermaker bent of DJ."

“Ik hoop dat er in de toekomst nog obscuurdere dingen bijkomen”
Mirik Milan - Nachtburgemeester Amsterdam

"Momenteel zit Amsterdam in een lekkere flow, met een hoge clubcultuur. Ik hoorde eerst vaak over de stad dat het hier wel leuk, maar geen Berlijn is. Nu zijn we door Mixmag benoemd als 'beter dan Berlijn'. Maar zelf wil ik Amsterdam liever niet in een hokje plaatsen. Het Amsterdamse uitgangsleven is multidisciplinair. Neem de voorstelling van Nationale Opera tijdens ADE, die helemaal was uitverkocht. Ik hoop dat er in de toekomst nog obscuurdere dingen bijkomen, waarbij er volop wordt geëxperimenteerd."

"Ik probeer daarom meer 24-uurs vergunningen te krijgen voor clubs, zodat ze een uitgebreider profiel kunnen opbouwen. Bij clubs als Radion gebeurt dat al. Hier kunnen ouders bijvoorbeeld op zondag terecht met hun kinderen. Qua openingstijden is er wat mij betreft nog te weinig gelijkheid. Alleen op het Rembrandtplein mogen kroegen tot acht uur openblijven. Dat moet natuurlijk ook op het Leidseplein."

Ralph Behouden, Breda
De nachtburgemeester van Breda heeft een eigen bedrijf en draait regelmatig als DJ. Als burgemeester van de nacht wil hij vooral positiviteit brengen en iedereen laten zien hoe leuk Breda is.  

"Breda is een soort Central Park. Een rustig punt tussen de grote steden, waar mensen samen komen. Het is makkelijk om iets op te zetten en te netwerken, omdat mensen zo open zijn. Er gebeurt dan ook van alles. Van melting pots op het gebied van film, dans en zang tot aan de uithoeken op muziekgebied zoals trash metal. Dat wil ik ook graag laten zien aan mensen van buitenaf. Door bijvoorbeeld kroegentochten te gaan organiseren, probeer ik mensen kennis te laten maken met de stad."

“Bier is hier het maïzena”
Ralph Behouden - Nachtburgemeester Breda

"Bier is hier het maïzena, een middel dat mensen verbindt. In Breda zijn mensen echte Bourgondiërs. Ze gaan vaak naar het theater, het restaurant, de kroeg en als er op zondag een bandje speelt dan zit het café weer vol. Ik probeer zelf ook veel te bezoeken. Als single zit ik niet graag thuis, maar zoek ik de gezelligheid op. Daardoor ben ik makkelijk benaderbaar voor tips en suggesties."

"De taken van een nachtburgemeester zijn in Breda anders dan in Amsterdam. Daar gaat het om infrastructuur en beleid. Hier gaat het meer om de puntjes op de i. Zo wil ik graag dat de gemeente openbare toiletten plaatst voor vrouwen. Als een horecazaak gaat sluiten stopt de muziek en moet iedereen meteen weg. Vrouwen kunnen dan bijna nergens terecht."

Lidwien van Noorden, 's-Hertogenbosch 
Lidwien van Noorden werd door Jordy van de Hurk gevraagd om een nachtburgemeester-duo te vormen. Bij de verkiezingen kreeg het duo de meeste stemmen. Samen zijn ze naar eigen zeggen een ying en yang van alle keuzes: jong en oud, man en vrouw.

"Jordy is jong, daardoor kent hij ook een wat ander publiek dan ik. Hij heeft een bureau in lichtkunst en is een groot voorstander van enorme feesten. Zelf was ik in de jaren tachtig en negentig mede-oprichter van Totaalcafé Boulevard, waar de bezoekers uit de alternatieve scene kwamen. Toen dat verdween was daar veel verdriet over. Gelukkig heeft 's-Hertogenbosch nu de Tramkade, waar verschillende partijen experimenteren en dingen organiseren. Er is meer behoefte aan dat soort broedplaatsen.”

“Veel mensen zijn nachtmensen”
Lidwien van Noorden - Den Bosch

"Als nachtburgemeester zijn wij de oren en mond van de straat. We willen daarom ook peilen wat de behoeften zijn. Tijdens het evenement de Nachtdialoog gaan we op zoek naar wat Bosschenaren vinden. Zelf bemiddelen we vervolgens tussen de verschillende partijen en houden we een pleidooi."

"'s-Hertogenbosch is een gemoedelijke stad, er is overdag veel te doen voor alle smaken. Maar 's nachts mag er nog wel wat meer gebeuren. We hopen ook meer jongeren aan te trekken. Veel mensen zijn nachtmensen, die graag gaan dansen. Een stad moet bruisen voor iedereen, daarbij willen we helpen."

Angela Verkuijlen, Nijmegen
Angela Verkuijlen werkte al als theatermaker en heeft met The Plees to Be haar eigen toilettheaterbedrijf. In 2014 werd ze door inwoners van Nijmegen verkozen tot nachtburgemeester.

"Door mijn werk kende ik de stad en cultuur al goed. Maar sinds ik de titel nachtburgemeester heb, ben ik me meer gaan verdiepen. Toch word ik nog steeds vaak verrast. Ook komen er altijd weer nieuwe culturele activiteiten bij. In een relatief kleine stad als Nijmegen is er eigenlijk heel veel te doen. De hele stad werkt daar dan aan mee, bijvoorbeeld tijdens de Nijmeegse Vierdaagse Feesten."

“Iedereen zat op een eilandje”
Angela Verkuijlen - Nachtburgemeester Den Bosch

"Uit een recent rapport blijkt dat Nijmegen veel organiseert, met in verhouding weinig financiële steun van de gemeente. Dat komt mede doordat kleine partijen veel samenwerken om iets op te zetten. Dat kan wat mij betreft nog wel meer, alleen is het vanwege bezuinigingen voor verschillende instellingen al een uitdaging om hun eigen toko draaiende te houden."

"Ik heb al een overleg georganiseerd met mensen uit de dance-scene. Na Amsterdam zijn we daar het grootste in, maar iedereen zat nog wel erg op zijn eigen eilandje. Dat overleg vindt nu vaker plaats. Naast dat ik op die manier bemiddel, organiseer ik soms zelf een evenement. Bijvoorbeeld Night at the Library, een evenement met optredens en tentjes in de bibliotheek. Ik vond het zelf erg leuk om tussen de boeken te slapen."

Rene Bom, Den Haag
Rene Bom ziet Jules Deelder als dé nachtburgemeester van Nederland. Bom functioneert naar eigen zeggen als één van Deelders 'gekke locoburgemeesters’ en zit ook al zo'n 25 jaar in dienst. 

"In Den Haag waren de eerste echte verkiezingen voor nachtburgemeester. Maar in eerste instantie werden die gewonnen door mensen die later fraudeurs bleken te zijn. Voor ons was het meer een geintje uit de Rock 'n Roll. Samen met Joop Wiersma werd ik naar voren geschoven. Herman Brood heeft toen zelfs een T-shirtje ontworpen om ons te steunen, met een stembiljet erop afgebeeld."

“Het is ook een beetje clownesk”
Rene Bom - Den Haag

"Nachtburgemeester zijn is een beetje clownesk, al heb ik inmiddels ook wel een serieuze baan gekregen. Soms word ik gebeld over mijn mening. Ook ben ik actief op social media. Als ik iets post over de keien bij de Grote Kerk waar mensen ’s nachts over kunnen uitglijden, wordt er binnen vier uur iets aan gedaan."

"Daarnaast presenteer ik bijvoorbeeld Parkpop. Het culturele wordt wel echt serieus genomen in Den Haag. Dat merk je bijvoorbeeld aan de Parade. Als die in Amsterdam wordt gehouden, dan gaat het meer om zien en gezien worden. In Den Haag zijn alle theaterstukken uitverkocht. Wel hoor ik veel jeugd over  het gebrek aan discotheken. Dat is wel een gemis. Zelf kan ik er weinig aan doen, maar als iemand met een goed initiatief komt, dan steun ik dat graag."