NU.nl laat bekende Nederlanders hun favoriete culturele weekend plannen. Deze keer geeft muzikant Blaudzun (42) zijn advies.

Blaudzun, die eigenlijk Johannes Sigmond heet, zit op dit moment in de studio om het tweede deel van zijn recentelijk aangekondigde drieluik Jupiter af te maken.

"Het eerste deel is al uit, maar deel twee heb ik een beetje onderschat. Ik ben namelijk aan het opnemen en tegelijkertijd aan het touren en promo aan het maken. Het is even puzzelen soms."

In de weekenden speel ik meestal zelf altijd. Ik hoop dan dat ik andere artiesten tegenkom.

De Vroege Van Gogh - Kröller-Müller Museum
Wat: expositie
Waar: Kröller-Müller Museum,
Wanneer: tot en met 9 april 2017
Koop hier je kaarten

"Dit is mijn favoriete museum. Ik kom daar zeker drie keer per jaar, omdat ik altijd de laatste expositieruimte met de Van Goghs wil zien. Ik moet daar gewoon altijd even heen, want het geeft me een goede energie boost. Nu zag ik dat ze de expositie De vroege Van Gogh hebben samengesteld. Eigenlijk moet ik daar niets van hebben. Ik houd eigenlijk van de late Van Gogh, toen hij heel expressionistisch werd. De periode van de Zonnebloemen en de felle kleuren. Maar ik las dat er heel veel tekeningen hangen. En dat is natuurlijk wel interessant, even los van de heisa rond die vermeende Van Gogh-schetsboeken. Het is interessant om een kunstenaar in zijn startfase te zien en erachter te komen hoe het allemaal begon. Er valt veel daar veel van te leren. Van Gogh was toen zelf nog aan het worstelen met de vraag: ‘Hoe word ik nou een goede schilder?’ Als ik naar musea ga, ga ik het liefst alleen. Maar ik vind het ook wel fijn als er een geliefde bij is, maar die moet me dan wel met rust laten. Het museum ligt trouwens in een heel rustgevende omgeving. Dus als je klaar bent met je bezoek kun je van de cúltuur naar de nátuur."

De vroege Van Gogh
De vroege Van Gogh

Songbird Festival - De Doelen, Rotterdam
Wat: muziekfestival
Waar: De Doelen, Rotterdam
Wanneer: zaterdag en zondag, 26 en 27 november
Koop hier je kaarten

"Ik speel er zelf, maar anders zou ik het ook aanraden. Op dit festival treden toffe bands op die voor de gelegenheid net een tandje zachter spelen dan normaal. Sue the Night, Jake Bug, Selah Sue, Bent van Looy spelen er onder anderen. Veel optredens zijn ook zitconcerten. Dus nu kun je artiesten, die je normaal in een dampende festivaltent ziet, in een andere setting meemaken. Het is een keer een andere omgeving voor popmuziek. Of mensen daarom stiller zullen zijn tijdens de optredens? Dat zou je verwachten, maar ik ben er nog nooit geweest. Ik hoor er wel veel goede verhalen over."

Layla M. - Mijke de Jong 
Wat: drama
Waar: filmhuizen en bioscoopketens in heel Nederland
Leeftijd en speelduur: 12 jaar en ouder, 98 minuten
Koop hier je kaarten

"Deze film gaat over een Marokkaans meisje uit Amsterdam-West, dat radicaliseert. Ik zag de trailer en dacht: hier wil ik heel graag heen. Misschien dat ik hem donderdag ga zien, want op die avond ben ik vrij. Altijd lekker om naar de bioscoop te gaan. Ik houd van goede films. Dat kan een nieuwe Star Wars zijn, maar ik ben ook een enorme Pedro Almodóvar fan. Ik denk dat veel mensen zijn laatste film over het hoofd hebben gezien, maar Julieta is echt heel mooi. Eindelijk weer een goede Almodóvar. Ik ga nooit op genres af, maar ben wel gevoelig als een bepaalde regisseur iets nieuws heeft gemaakt. Paul Thomas Anderson bijvoorbeeld of Woody Allen. Dat wil niet zeggen dat er geen goede blockbusters gemaakt worden. Ik merk wel dat het door de komst van zoveel nieuwe, goede series ingewikkelder lijkt te worden voor regisseurs om goede bioscoopfilms te maken die ook echt beklijven. Je moet binnen anderhalf uur een verhaal vertellen, terwijl je als kijker gewend bent geraakt aan de gelaagdheid van een serie."

Trailer Layla M.
60
Trailer Layla M.

"Mijn vierde tip: blijf in bed liggen, drink een goed glas wijn en vrij met je geliefde. Dat is ook cultuur, zeker als je er nog een boek bij gaat lezen."