Iedere week bespreekt NU.nl het actuele bioscoopaanbod in Nederland met een bekend gezicht uit de filmindustrie. Deze keer geeft Brimstone-regisseur Martin Koolhoven zijn tips.

Koolhoven boekte in 1996 zijn eerste serieuze succes met Suzy Q. De telefilm betekende de carrièrestart van Carice van Houten. De actrice heeft ook een rol in Koolhovens nieuwste film Brimstone.

De western (met tevens rollen voor Dakota Fanning, Guy Pearce en Kit Harington) ging in première tijdens het prestigieuze filmfestival van Venetië en is vanaf 12 januari 2017 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Once upon a Time in the West - Sergio Leone
Wat: western, klassieker
Waar: Filmmuseum Eye in Amsterdam en vele andere bioscopen
Speelduur: 166 minuten, 12 jaar en ouder
Koop hier je kaarten 

"Je denkt dat je deze film gezien hebt, maar als je hem nog nooit in je leven gezien hebt in de bioscoop, heb je hem gewoon nog niet gezien. Ik had hem al een keer of vijf op televisie bekeken, maar toen ik hem jaren geleden in het filmmuseum op het grote doek zag wist ik niet wat me overkwam. Ik zag hem voor het eerst thuis voor de buis toen ik elf was en ik werd verliefd op de film. Op cinema, überhaupt. Nog steeds een van mijn drie lievelingsfilms, sowieso. Dikke kans dat je de trailer van mijn eigen western Brimstone te zien krijgt voor de film."

Arrival - Dennis Villeneuve
Wat: sciencefiction, drama
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 116 minuten, 12 jaar en ouder
Koop hier je kaarten 

"Het is lekker om te zien dat er eindelijk weer een wat intelligentere sciencefictionfilm in de bioscoop draait. Na al dat suffe superhelden-gedoe is Arrival een verademing. Misschien is de film wat minder slim dan hij tijdens het kijken lijkt, maar hij is geweldig gemaakt door regisseur Dennis Villeneuve. De acteurs zijn op dreef, maar het beste van de film is de muziek. En dan bedoel ik niet eens het prima gebruik van Max Richters emotionele On the Nature of Daylight, maar de echte soundtrack van de IJslander Jóhann Jóhannsson. Kruipt onder je huid."

Aladdin - Ron Clements, John Musker
Wat: animatiefilm, Disney
Waar: Pathé
Speelduur en leeftijd: 90 minuten, geen leeftijdsbeperking
Koop hier je kaarten

"Geweldige animatiefilm van Disney die gelukkig ook in de originele (Engelstalige) versie draait. Ik heb Robin Williams (durf ik nu eindelijk wel te bekennen) altijd een wat overschatte acteur gevonden, maar hier is hij geweldig als geest uit de fles. Zijn beste rol, veruit. Ik geniet heus ook wel van de nieuwe computergeanimeerde films, maar als je de kans krijgt om je kinderen ook een prachtige, écht getekende film in de bioscoop te laten zien, waarom zou je dat dan niet doen?"

Waterboys - Robert Jan Westdijk
Wat: vader en zoon-verhaal
Waar: filmhuizen in heel Nederland
Wanneer: vanaf 1 december
Koop hier je kaarten

"Ik was prettig verrast toen ik de trailer zag van de nieuwe film van Robert Jan Westdijk. Het lijkt er op dat Robert Jan eindelijk de belofte van Zusje gaat inlossen met Waterboys. Ik moet de film nog zien, zoals iedereen, maar ik hoor goede dingen en Leopold Witte doet het goed in de trailer. Zou zomaar de lekkerste feelgood film kunnen zijn van de komende feestdagen. Draait komende week in wat voorpremières en vanaf 1 december gaat ie overal uit."