Iedere week bespreekt NU.nl het actuele bioscoopaanbod met een bekend gezicht uit de Nederlandse filmindustrie. Deze week geeft acteur Frank Lammers vier tips.

Once upon a Time in the West -  Sergio Leone
Wat: western, klassieker
Waar: Filmmuseum Eye, Amsterdam
Speelduur: 166 minuten, 12 jaar en ouder
Koop hier je kaarten 

"Elke moderne film heeft wel iets van Once upon a Time in the West geleend. Of het dat episch grote begin-  en eindshot is of het specifieke gebruik van licht of de lenzen. Het is zo’n invloedrijke film geweest. En deze moeder aller films kun je nu in een gerestaureerde versie zien. Een aanrader voor elke cinefiel en westernliefhebber of voor mensen die willen weten hoe heerlijk traag films vroeger waren. Kijk hoe knap Claudia Cardinale is, hoe goed de oneliners zijn! Bovendien is het verhaal hartstikke spannend. Je krijgt niet vaak de kans om deze film op een groot doek terug te zien. Of ik me in deze film met de slechteriken of de good guys identificeer? Met Claudia Cardinale!"

Bekijk de trailer van Once Upon a Time in The West
Bekijk de trailer van Once Upon a Time in The West

Hell or High Water
Wat: misdaad, drama
Waar: Bioscopen in heel Nederland         
Speelduur: 103 minuten, 16 jaar en ouder
Koop hier je kaarten

"Ik heb hem zelf nog niet gezien, maar hoor van iedereen dat hij heel goed is. De film heeft een te gekke titel, maar wat me het meest aanspreekt is dat mensen zeggen dat Jeff Bridges hierin nog beter is dan in The Big Lebowski. Dan moet je er gewoon naartoe. Ik vind Bridges een heel charismatische en eigenzinnige acteur. The Big Lebowski was natuurlijk gewoon episch, een hoogtepunt in de filmgeschiedenis. 'I want my rug back', legendarische zin van The Dude, het personage dat Bridges speelt, die steeds terugkomt in de film.

Hell or High Water - trailer
Hell or High Water - trailer

China's Van Gogh - Haibo Yu, Kiki Tianqi Yu
Wat: documentaire
Waar: tijdens het IDFA festival, Amsterdam
Speelduur: 81 minuten
Koop hier je kaarten 

"Deze documentaire draait nu op IDFA en gaat over Chinezen die Vincent van Gogh-reproducties schilderen. Dat doen ze met een man of zes in een atelier, die mensen worden echt over de kling gejaagd. Er moet doorgewerkt worden. Zij maken al die reproducties die je hier vindt. Een van die Chinezen droomt ervan om naar Nederland te komen en de echte Van Goghs te zien. Op een gegeven moment maakt hij de reis en ziet hij zijn eigen reproducties hangen. Die worden hier voor vijfhonderd euro verkocht. En hij ziet voor het eerst echte schilderijen van Van Gogh. Dan spreekt hij de legendarische zin uit: 'Hey, de kleur is anders.' Alleen al  zien hoe die man voor dat schilderij staat is echt fascinerend."

Trailer: China's Van Gogh - Haibo Yu, Kiki Tianqi Yu
Trailer: China's Van Gogh - Haibo Yu, Kiki Tianqi Yu

Tonio - Paula van der Oest
Wat: drama
Waar: bioscopen en filmhuizen heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 101 minuten, 12 jaar en ouder
Koop hier je kaarten 

"Ik heb hem nog niet gezien, ik kan slecht tegen dode kinderen. Maar mijn vrouw heeft hem gezien en die vond hem te gek. Ik moet hem wel bekijken. Er waren op een gegeven moment twee mensen over om de hoofdrol te spelen: Pierre Bokma en ik. Ook dat heeft me nog tegengehouden om Tonio te zien (lacht).  De rol ging uiteindelijk naar Pierre en dat is ook terecht. Ik ben ook heel benieuwd wat hij ervan gemaakt heeft. Maar het zal bijzonder zijn ernaar te kijken, want je had er zelf kunnen staan. Dat is gewoon een heel ander gevoel. Afgewezen worden hoort bij het vak, dat is helemaal niet erg. Als maar iemand de rol krijgt waarvan je denkt: 'Ah ok, dat begrijp ik wel.' Ik ben dol op Pierre, ik kan er dus prima mee leven. Qua uiterlijk had ik echter beter gepast (lacht) en Adri (Van der Heijden, auteur Tonio) komt uit het dorp naast mijn geboortedorp. Het is sowieso goed dat veel mensen naar de betere Nederlandse films in de bioscoop gaan."

Bekijk de trailer van 'Tonio'
Bekijk de trailer van 'Tonio'