Deze IDFA-feestjes mag je niet missen

Deze week is in Amsterdam het internationale documentairefestival IDFA van start gegaan. Naast honderden filmvertoningen kan er ook gedanst worden. NU.nl zet de leukste evenementen op een rij.

Yoshiki - Melkweg, Amsterdam
Wat: vertoning We are X, concert ex- X Japan-lid Yoshiki
Waar: Melkweg, Rabozaal
Wanneer: donderdag 17 november
Koop hier je kaarten

X Japan is een van de beroemdste rockbands van Japan. De documentaire We are X laat zien hoe de band in de jaren 80 begint en hoe de leden pioniers worden van visual kei, een genre waarin artiesten zich androgyn kleden en extraverte kapsels dragen. Na de film zal medeoprichter van X Japan, Yoshiki, een solo-optreden geven.

IDFA Lounge / IDFA Dance Night  - Café De Jaren, Amsterdam
Wat: bar, dancing
Waar: Café De Jaren
Wanneer: 17 tot en met 26 november, vanaf 22.00 uur
Gratis toegang
Meer informatie

In Café De Jaren kunnen filmliefhebbers, en iedereen die maar wil, de IDFA-avond afsluiten met een drankje en de eclectische klanken van verschillende dj’s. Van Grauzone-festivalorganisator dj Trish Trash, Mr. & Mrs. Koot en Ed Rock tot aan dj Berry van Diepen. Tijdens de IDFA Lounge speelt de dj tot ongeveer 1.00 uur, tijdens de Dance Nights tot ongeveer 3.00 uur.

Aidan Moffat (Arab Strap) - Melkweg, Amsterdam
Wat: vertoning Where you’re meant to be, concert Aidan Moffat
Waar: Melkweg, Rabozaal
Wanneer: vrijdag 18 november
Koop hier je kaarten

In de documentaire Where you’re Meant to Be maakt Arab Strap-zanger Aidan Moffar een reis door Schotland om op zoek te gaan naar de Keltische cultuur. De belangrijkste vraag tijdens zijn zoektocht luidt: mag je volksliederen van een update voorzien of niet? Aidan Moffat zal na de vertoning enkele nummers uit de documentaire gaan vertolken.

More Bounce X IDFA - Canvas, Amsterdam
Wat: clubavond, funk    
Waar: Canvas, Volkshotel
Wanneer: vrijdag 18 november
Koop hier je kaarten

More Bounce is een funkfeest dat iedere derde vrijdag van de maand plaatsvindt in Canvas, in het Volkshotel in Amsterdam. Tijdens deze editie slaat de organisatie de handen ineen met het IDFA. Tijdens deze avond zullen Rob Manga, L33, Dean High en DJ Lucas Benjamin hun platen draaien.

Laibach - Melkweg Amsterdam
Wat: vertoning Liberation Day, live concert Laibach
Waar: Melkweg, Rabozaal
Wanneer: zaterdag 19 november
Koop hier je kaarten

Het door regisseurs Ugis Olte en Morten Traavik gemaakte Liberation Day bracht de reis van de cultband Laibach naar Noord-Korea in beeld. De artiesten werden in 2015 uitgenodigd om als eerste ‘Westerse’ band tijdens de Noord-Koreaanse Onafhankelijkheidsdag te spelen. Na de vertoning is er ruimte om de regisseurs te spreken en zal Laibach een concert verzorgen.

Felix Maginn + The Citizens - Melkweg, Amsterdam
Wat: vertoning Walking in the Opposite Direction, concert Felix Maginn en The Citizens
Waar: Melkweg, Rabozaal
Wanneer: zaterdag 19 november
Koop hier je kaarten 

Jean-Paul van Mierlo is fan van de band The Sound en krijgt zijn vriend Marc Waltman zo ver een documentaire over frontman Adrian Borland te maken. Walking in the Opposite Direction is het product hiervan en schetst een portret van Borland, die in 1999 zelfmoord pleegde. Na de documentaire zal voormalig Moke-zanger Felix Maginn, onder begeleiding van The Citizens, nummers van Borlands band The Sound zingen.

Lees meer over:
Tip de redactie