Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Deze zaterdag kunnen we glühwein drinken in hippiesferen op Ruigoord, 'janken met de pet op' tijdens het Smartlappenfestival of films kijken op Terschelling.

Terschellinger Filmdagen
Wat: festival
Waar: Terschelling
Kosten: 9.00 voor een filmticket
Koop hier je kaarten

In de herfst kunnen eilandbezoekers niet alleen uitwaaien op het strand, maar ook genieten van de 75 films die te zien zijn tijdens Terschellinger Filmdagen. Op het hele eiland worden films getoond uit zo'n 30 verschillende landen. Onder meer in feestkroeg de Braskoer en tussen de vissen in het Centrum voor Natuur & Landschap. Voor wie verrast wil worden, zijn de Specials een uitkomst. Hierbij worden locatie en film pas op het allerlaatste moment bekend gemaakt.

Smartlappenfestival - Utrecht
Wat: festival
Waar: binnenstad Utrecht
Kosten: gratis
Meer informatie

Zingen met een traan, dat beloven de koren te doen tijdens het Smartlappenfestival in Utrecht. Dit jaar is het thema dan ook 'janken met de pet op'. Toeschouwers worden op allerlei locaties toegezongen, zelfs vanaf de Dom. Zaterdag is er onder meer een korenwedstrijd en een speciale Smartlappen-bingo te bezoeken.

Margriet Winter Festival - Utrecht
Wat: evenement
Waar: Jaarbeurs Utrecht
Kosten: 15.95 euro
Koop hier je kaarten

Dit jaar wordt voor de zestiende keer het grote overdekte Winterfeest van het tijdschrift Margriet georganiseerd. In de Jaarbeurs zijn onder meer optredens van Nederlandse artiesten als Jeroen van der Boom en voormalig zanger van Di-Rect Tim Akkerman. Ook kan de bezoeker hier terecht voor een kleuradvies of voor tips om de Kerstdagen stressvrij door te komen.

Watdajel - Utrecht
Wat: kunstfestival
Waar: NS-gebouw, Utrecht
Kosten: 12.50 euro Early Bird
Koop hier je kaarten

Watdajel is een kleurrijk en kleinschalig festival, dat elk jaar op een andere unieke underground locatie plaatsvindt. De veelzijdigheid aan onder meer muziek, fotografie en street art is deze editie te zien in het voormalige NS-gebouw te Utrecht. Dit gebouw is volgens de organisatie vergelijkbaar met de tijdelijke club TROUW in Amsterdam.

Jonge Harten - Groningen
Wat: theaterfestival
Waar: diverse locaties, Groningen
Kosten: 15 euro voor een dagkaart voor 30-ers
Koop hier je kaarten

Tijdens dit theaterfestival betreden jonge theatermakers en performers het podium, die de bezoeker verrassen met vernieuwende voorstellingen. Het thema van dit negendaagse festival is dit jaar dan ook #offthebeatentrack. Bezoekers worden hierbij uitgedaagd om eens buiten de gebaande paden te treden. Naast de voorstellingen vinden ook regelmatig ArtQuakes plaats in de stad Groningen, in plaats van de beruchte aardbevingen. Dit zijn interdisciplinaire kunstwerken die opeens opduiken in de stad.

Bierpop Hardenberg
Wat: festival
Waar: Hardenberg
Kosten: 29 euro
Koop hier je kaarten

Miss Montreal organiseert jaarlijks een eigen festival in haar geboortedorp. Met een simpele insteek: bier en muziek. Want die twee zijn volgens haar onlosmakelijk verbonden. Giel Beelen, de DJ die onlangs stopte met zijn fameuze ochtendshow bij 3FM, is verantwoordelijk voor de presentatie tijdens Bierpop. Muziekliefhebbers vanaf 18 jaar kunnen het festival bezoeken en dit jaar ook overnachten op de indoorcamping.

Georgie's Wintergarten
Wat: festival
Waar: Amsterdam
Kosten: 74.50 euro weekendticket
Koop hier je kaarten

In het bruisende kunstenaarsdorp Ruigoord vindt dit weekend het festival Georgie's Wintergarten plaats. Vrienden uit het dorp en daarbuiten helpen mee om hier een cultureel en feestelijk weekend te garanderen. Waar Georgie's Wintergarten voorgaande jaren nog maar één dag was, duurt deze editie twee dagen. Speciaal is ook dat vluchtelingen bij het festival worden betrokken, die in gesprek gaan met Amsterdamse bezoekers onder het genot van warme chocolademelk of glühwein.

Rodin - Genius at Work - Groningen
Wat: tentoonstelling
Waar: Groningen
Kosten: 18.00 euro voor volwassenen
Koop hier je kaarten

De impressionistische kunstenaar Auguste Rodin legde het menselijk lichaam vast in klei. Zijn werken zijn wereldwijd bekend, met De Denker als toonbeeld van zijn kunnen. Het Groninger Museum laat vanaf deze zaterdag 140 beelden zien van de kunstenaar, waarmee het museum de grootste Rodin-tentoonstelling heeft die ooit in Nederland is gehouden.

Kerst met André Rieu
Wat: live concertregistratie
Waar: bioscopen in heel Nederland 
Kosten: 13.50 euro
Koop hier je kaarten

Op 19 november verzorgt André Rieu een speciaal kerstconcert in Maastricht, daarbij maakt de viool spelende dirigent ook een korte reis langs uitgekozen kerstlocaties in de Limburgse stad. Het concert wordt live uitgezonden in geselecteerde bioscopen in heel Nederland.

Concert: Max Meser in Leeuwarden
Wat: concert
Waar: Leeuwarden
Kosten: 5 euro
Koop hier je kaarten

De aankomende weken is de muzikant Max Meser in heel Nederland te vinden met zijn debuutalbum Change. Meser vertrok in 2012 uit Spanje om een popcarrièrere starten in Nederland. 

Meer informatie concerten Max Meser