Deze acht culinaire evenementen moet je de komende weken bezoeken

In het najaar vinden veel uiteenlopende culinaire festivals in Nederland plaats waar je niet alleen kunt eten, maar ook workshops en muzikale randprogramma's kunt bijwonen.

Hieronder worden acht culinaire evenementen uitgelicht, die plaatsvinden in november. Van festivals tot aan pop-up restaurants.

ELLE Eten Café - 12, 13 november Amsterdam

Het magazine ELLE Eten raadt meestal zelf café’s en restaurants aan, maar heeft nu tijdelijk een eigen hotspot. Tijdens ELLE Decoration Live, een evenement voor designliefhebbers, wordt het ELLE Eten Café geopend.

Voor wie op zoek is naar inspiratie om zelf lekker te koken, zijn er ook twee chef-koks aanwezig. Zij geven tijdens ELLE Decoration Live een cursus Art of Plating. Het evenement vindt plaats in de Posthoornkerk.

Meer informatie

Tasty - 11, 12 november, Utrecht

Bij Tasty kunnen bezoekers niet alleen hapjes proeven, maar ook zelf gaan bakken en kokkerellen. Maak bijvoorbeeld een petit four, of een Braziliaanse paranotentaart met behulp van Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijde.

Voor wie vooral wil proeven, staan er zestig verschillende stands op de Proefmarkt. Ook geven internationale sommeliers inzicht in de wereld van wijn en bier.

Meer informatie

Amuse Tour - 13 november, Hoorn, Dordrecht

Een amuse is een klein gerechtje, dat ook wel wordt gezien als een kennismaking met de smaak van een restaurant. Tijdens de Amuse Tour worden bezoekers uitgenodigd om de smaken van allerlei restaurants te proeven in een bepaalde stad. Dit weekend wordt de tour gehouden in Hoorn en Dordrecht.

Hoorn is één van de oudste amusesteden, maar Dordrecht doet nog niet zo lang mee. Toch hebben daar al acht restaurants zich aangemeld. Bezoekers beginnen bij het omringde restaurant op hun passe-partout en lopen daarna hun eigen route. De tour bestaat al sinds 2006 en de kaarten zijn vaak snel uitverkocht.

Meer informatie

Bourgondisch Breda - 17, 18, 19, 20 november, Breda

Op een groot overdekt terras bij de Grote Kerk, kan iedereen kennismaken met exclusieve toprestaurants. Omdat de kerst nadert, wordt er volgens de organisatie extra culinair uitgepakt. Ook ligt de focus op families, die worden vermaakt met entertainment en muziek.

Daarnaast zijn er een aantal uitreikingen. Foto’s van eten zijn populair op sociale platforms als Instagram en ook tijdens Bourgondisch Breda worden kiekjes gemaakt van de gerechten. Wie dit het beste doet, maakt kans op een prijs voor zijn of haar food foto.

Meer informatie

NeighbourFood Market - 20 november, Amsterdam

Elke derde zondag van de maand verwelkomt de Westergasfabriek liefhebbers van eten tijdens de NeighbourFood Market. Tijdens dit evenement zijn er telkens weer nieuwe ondernemers die de bezoeker willen verrassen met hun hapjes en drinken. Van worstenmakers tot soepkokers, elke kok heeft een eigen verhaal.

Denk aan een expat die ons kennis wil laten maken met de eigen eetcultuur of een hobbykok die toch eens een gok wil wagen als professional. Stel je menu samen bij een aantal van deze vijftig food makers, of kijk een beetje rond op de vlooienmarkt.

Meer informatie

Culinair Event - 12 november, St. Annaland

Topkok Andy McDonald wordt tijdens dit evenement ingeschakeld om te demonstreren dat iedereen lekker en gezond kan koken. Na zijn demonstratie nodigt hij bezoekers uit om een handje te helpen in de keuken. Ook jonge chefs kunnen aan de slag, onder leiding van een kinderkok.  

Tijdens het evenement in het Zeeuwse dorpje St. Annaland kunnen bovendien diverse regionale producten worden geproefd. Elk product heeft het keurmerk #ZekerZeeuws.

Meer informatie

Pop-up restaurant LUCE - 12 t/m 19 november, Eindhoven

Eindhoven staat vanaf 12 november in het teken van het lichtfestival GLOW. Speciaal voor de gelegenheid wordt op het Stadshuisplein een glazen restaurant ingericht. Van achter het glas hebben de gasten een goed uitzicht op de lichtshow.

Het restaurant is ingericht als een sfeervolle herfsttuin, in de stijl van het festival. Zo is er op GLOW ook een magische tuin te bezoeken, met licht- en audio-effecten. In de herfsttuin worden de gerechten voorbereid op Green Eggs, een soort barbecues.

Meer informatie 

Pure Markt - 20, 27 november, Amsterdam

Op de Pure Markt bieden ondernemers hun eigengemaakte producten aan. Zij kunnen alles vertellen over de ingrediënten en het productieproces van hun etenswaren. Op de markt zijn ruim tachtig producenten te vinden; die eten, drinken maar ook diverse snuisterijen aanbieden.

De markt reist door het land, maar is sowieso elke tweede zondag te bezoeken in het Amstelpark te Amsterdam. Tijdens de komende edities worden bezoekers van de markt vermaakt met live muziek. Voor kinderen is er de mogelijkheid om een ritje te maken in de zweefmolen, terwijl hun ouders de boodschappen inslaan.

Meer informatie 

NUwerk

Tip de redactie