NU.nl kijkt iedere week met een bekende acteur naar het aanbod in de Nederlandse bioscopen. Deze keer vertelt Dirk Zeelenberg (47) over zijn favoriete films van dit moment.

Dirk Zeelenberg, wiens biografische boek Niet bepaald een Succesverhaal recentelijk een tweede druk heeft gekregen, breekt als televisieacteur definitief door in de rol van homoseksuele advocaat in de serie All Stars.

Op dat moment zit hij, onder andere als lid van Toneelgroep Amsterdam, al twintig jaar in het vak. Ondanks zijn ervaring beschouwt Zeelenberg zichzelf niet als filmexpert: "Ik wil vermelden dat ik geen verstand heb van films."

"Ik ben toevallig acteur, maar wil me op geen enkele manier als filmkenner opwerpen. Dat is zeker geen valse bescheidenheid, want ik ben namelijk totaal niet bescheiden. Omdat ik een film leuk vind, betekent dat niet dat die film ook goed is. Vergelijk het met een broodje kaas; ik kan het heerlijk vinden, maar jij niet."

Elle - Paul Verhoeven
Wat: drama
Waar: nog te zien in enkele bioscopen in Nederland
Speelduur en leeftijd: 130 minuten, vanaf 16 jaar
Haal hier je kaarten voor een vertoning in Lab111 Amsterdam

"Elle vond ik echt zo'n geweldige film. Jezus mina, daar viel naar mijn bescheiden mening alles op zijn plek. Schitterend gespeeld, waanzinnig geregisseerd. Na het zien van de film was ik trots dat Paul Verhoeven een Nederlander is. Ik vind het ook te gek dat de film de Franse Oscar-inzending is. Wat zou het tof zijn als hij hem wint. Er wordt in deze film op een dermate hoog niveau geacteerd, fantastisch. Ik heb in Zwartboek een heel klein rolletje mogen spelen, maar ik zou zo graag weer een keer met hem willen werken. Dit is trouwens absoluut geen open sollicitatie. De verkrachtingsscène die in de film centraal staat is natuurlijk schokkend, maar ik houd wel van heftige films die zware thema’s behandelen."

Bekijk de trailer van Elle
Bekijk de trailer van Elle

Tonio - Paula van der Oest
Wat: drama
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 100 minuten, twaalf jaar en ouder
Haal hier je kaarten https://www.vuecinemas.nl/films/film/tonio

"Ook in Tonio wordt waanzinnig mooi gespeeld, onder anderen door Pierre Bokma. Een aangrijpend verhaal. Ik heb ooit een soortgelijke rol aangeboden gekregen van een vader die zijn kinderen verliest, maar dat vond ik toentertijd te heftig. Je moet daar maar net zin in hebben. Ik had toen net twee baby'tjes, dan zit je gewoon in een andere fase. Nu zijn mijn kinderen 5, 7 en 9. Ik zou het spelen van zo'n soortgelijke rol nog steeds zwaar vinden, omdat je er gewoon helemaal doorheen moet. Maar ik zou het nu wel kunnen. Het hele leven gaat nou eenmaal vaak genoeg over dit soort tragische en verschrikkelijke gebeurtenissen."

Bekijk de trailer van 'Tonio'
Bekijk de trailer van 'Tonio'

The Wolf of Wall Street - Martin Scorsese
Wat: komisch drama
Waar: onder andere Netflix en Pathé Thuis
Speelduur en leeftijd: 180 minuten, 16 jaar en ouder

"Deze film wordt weliswaar niet meer in de bioscoop vertoond, maar ik moet hem hier echt even noemen. Ik heb hem ongelofelijk vaak gezien, ook in zo'n gigantische Amerikaanse bioscoop met een grote bak popcorn tussen mijn benen. Ik vond hem te lang, maar er wordt zo schitterend in geacteerd. Bij sommige films denk je echt: 'Jeetje, wat hebben we toch een schitterend beroep.' Dan jeuken mijn handen om zelf te gaan spelen. Ik voel dan weer waarom ik ooit begonnen ben om dit vak uit te oefenen. Ik kan me voorstellen dat een muzikant dat ook heeft bij het bijwonen van een mooi concert. DiCaprio trekt in deze film echt alle, maar dan ook alle registers open en vermenigvuldigt het resultaat daarvan met tien."

Bekijk de trailer van 'The wolf of Wall Street'
Bekijk de trailer van 'The wolf of Wall Street'

De Grote Vriendelijke Reus - Steven Spielberg
Wat: familiefilm
Speelduur en leeftijd: 117 minuten, 6 jaar en ouder
Waar: bioscopen in heel Nederland
Haal hier je kaarten

Bekijk de trailer van 'De grote vriendelijke reus'
Bekijk de trailer van 'De grote vriendelijke reus'

Mees Kees: Langs de Lijn - Anniëlle Webster
Wat: familiefilm
Waar: vanaf 6 december in bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 80 minuten, alle leeftijden
Haal hier je kaarten

"Na het zien van The Wolf of Wall Street liep ik iedere keer opgetogen de bioscoop uit. Maar dat gevoel heb ik ook bij kinderfilms. Ik ga vaak met mijn kinderen naar de bioscoop en vind het leuk om te zien hoe ze reageren. Ze gaan helemaal in het verhaal op. Dat had ik vroeger ook. Daarom moet je nooit van je hobby je beroep maken. Als klein jongetje zat ik me ook te vergapen aan acteurs in films en op toneel en dacht ik dat het allemaal echt was. Maar als je daarna zo dom bent om het beroep zelf uit te gaan oefenen, kom je erachter hoe het er echt aan toe gaat en dat het allemaal nep is. Dat moet je dus nooit doen."

Ik zou graag meerdere kindertitels willen aanbevelen. Bijvoorbeeld De Grote Vriendelijke Reus, een verfilming van het gelijknamige boek van Roald Dahl. Prachtig voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. We kijken daarnaast uit naar de volgende Mees Kees, dus die wil ik ook tippen."

Bekijk de trailer van 'Mees Kees: Langs de lijn'
Bekijk de trailer van 'Mees Kees: Langs de lijn'