Ethiopisch kindercircus en gratis bandjes kijken: Dit kun je zaterdag doen

Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Deze zaterdag kunnen we onder meer gratis bands bekijken die met een beetje mazzel over een paar jaar in een uitverkochte Ziggo Dome staan, ongegeneerd gluren naar wat mensen allemaal verzamelen tijdens de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht of een voorstelling van een Ethiopisch kindercircus bijwonen.

Le Mini Who?
Wat: gratis concerten
Waar: Breedstaartbuurt, Utrecht
Meer informatie

Dit weekend vindt in Utrecht het muziekfestival Le Guess Who? plaats. In de binnenstad van Utrecht vindt op dezelfde dag, maar dan overdag, Le Mini Who? plaats. In winkels en horecazaken zullen (nog) onbekende binnen- en buitenlandse bands zichzelf presenteren. Met een beetje geluk zie je hier artiesten die over een paar jaar de Ziggo Dome zullen uitverkopen.

Hollandse meesters
Wat: tentoonstelling
Waar: Haarlem
Kosten: 15.50 euro voor volwassenen
Koop hier je kaarten

In het Frans Hals Museum zijn vanaf deze zaterdag tachtig nieuwe werken van Hollandse Meesters te bekijken. De schilderijen werden niet geleend uit de bekende collecties van het Louvre of National Gallery, maar zijn afkomstig van een nog vrij onbekende verzameling van het Szépmüvészeti Múzeum in Boedapest. Met onder meer twee portretten van de hand van Frans Hals, ter ere van zijn 350ste sterfjaar in 2016.

Ethiopisch Kindercircus
Wat: onderdeel festival
Waar: Utrecht
Kosten: Dagticket Le Guess Who? 40 euro, Wilhelmina Ziekenhuis gratis
Koop hier je kaarten

In dit circus krijgen Ethiopische straatkinderen onderdak en een kans om hun talenten te ontplooien. Tijdens het Le Guess Who? festival staan de acrobaten op diverse podia in Utrecht. Daarbij werken de kinderen samen met Terrie Hessels, frontman van de experimentele rockband The Ex, die al jaren op tour gaat in het Afrikaanse land. Gezamenlijk treden ze op in TivoliVredenburg, maar ze doen ook kleinere locaties zoals het Wilhelmina Ziekenhuis aan.

Lezersfeest
Wat: evenement
Waar: Rotterdam
Kosten: 19 euro voltarief
Koop hier je kaarten

Een jubileumfeest met nieuwe talenten en oude bekenden. Waaronder Herman Koch, wiens nieuwe roman De greppel een paar dagen voor het Lezersfeest uitkomt. Na een gevarieerd literair programma, is het tijd voor de Boekie Night. Daar kunnen lezers hun favoriete auteurs persoonlijk ontmoeten en een dansje wagen op de swingende hits die de Rotterdamse coverband Shaky Ground speelt.

Verzamelaarsjaarbeurs
Wat: beurs
Waar: Utrecht
Kosten: 12.50 euro voor een dagkaart
Koop hier je kaarten

Van unieke kleding tot tribal art. Op de grootste vintagebeurs van Europa kunnen verzamelaars hun slag slaan. In de Jaarbeurs van Utrecht zijn er bovendien diverse opvallende activiteiten georganiseerd, waaronder een Pokemon Vintage expositie en een mogelijkheid tot een meet & greet met Star Wars - en James Bond-acteurs.

Opening Nationale Kunstdagen
Wat: beurs
Waar: Rotterdam
Kosten: 9.90 euro voorverkoop
Koop hier je kaarten

Tijdens de Nationale Kunstdagen in Ahoy verkopen 200 kunstenaars hun eigen werken aan de bezoekers. Niet alleen schilderijen en beelden, maar ook textielkunst en sieraden zijn op de kunstbeurs te vinden. Rond 12.00 uur wordt het evenement geopend door de bekende ontwerper Jan des Bouvrie.

De kracht van kleur in de Middeleeuwen
Wat: tentoonstelling
Waar: Muiden
Kosten: 13.50 euro volwassenen
Koop hier je kaarten

De Middeleeuwen waren niet zo grijs en grauw als vaak wordt gedacht. Door het verstrijken van de tijd zijn de kleuren misschien verdwenen, maar ooit waren ze er wel degelijk. Het Muiderslot brengt de kleurrijke Middeleeuwen terug met onder andere knalblauwe ridderhelmen en talloze fleurige versieringen.

Glow
Wat: festival, wandeling
Waar: Eindhoven
Kosten: Glow tour kost 12.50 euro per persoon, voor een kleine groep
Koop hier je kaarten

Heel Eindhoven wordt op een bijzondere manier verlicht tijdens het festival Glow. Zo is er een urban playground voor volwassenen, die worden uitgenodigd om op een schommel in het licht van de nacht te luisteren naar muziek. Zelfs een van oorsprong sfeerloos parkeerterrein wordt dankzij licht en geluid omgetoverd tot een magische plek. Een persoonlijke GLOW-gids leidt de deelnemers langs alle kleine lichtwonderen.

We are Electric
Wat: festival
Waar: Eindhoven
Kosten: 37.50 euro
Koop hier je tickets

Het monumentale Klokgebouw in Eindhoven is de locatie voor een groot elektronisch muziekfeest, met maar liefst vier grote hallen waar dj's als Boys Noiz en Murdock de avond vullen. Ze gaan daarmee door tot in ieder geval zeven uur in de ochtend. Alleen de lichtshows die de muziek ondersteunen zijn al een spektakel.

Everybody wants some
Wat: komisch drama
Waar: RKZ Bioscoop, Groningen
Speelduur en leeftijd: 117 minuten, kijkwijzer onbekend
Koop hier je kaarten

De Amerikaanse regisseur Richard Linklater schitterde enkele jaren geleden met het bijna drie uur durende Boyhood, waarin het fictieve personage Mason gevolgd wordt van zijn kinderjaren tot aan zijn aankomst als student bij een Amerikaans college.

In Everybody wants some pakt Linklater de draad op en belicht hij het leven op een Amerikaanse campus, vanuit het perspectief van een aantal jonge, studerende honkballers in het begin van de jaren tachtig.

Truckfighters - Metropool, Hengelo  
Wat: concert
Waar: Metropool, Hengelo
Kosten: 16.50 euro
Koop hier je kaarten

De muziek van Truckfighters lijkt regelrecht uit de wilde woestijn van Californië te komen met lome grooves en zompige metal riffs met een dikke laag stof. Niks is minder waar, deze mannen komen gewoon uit Zweden. Live blaast de band het publiek keer op keer omver en deze week in Nederland maken ze daar geen uitzondering op.
Meer informatie concerten Truckfighters

Tip de redactie