NU.nl laat bekende Nederlanders hun favoriete culturele weekend plannen. Deze keer geeft Alex van der Zouwen, beter bekend onder zijn rapalias Kraantje Pappie, zijn tips.

De dertig jarige rapper zit al tien jaar in het vak en kwam door zijn recente deelname aan het televisieprogramma Expeditie Robinson in veel Nederlandse woonkamers terecht.

Op dit moment is de artiest bezig aan zijn eigen Crane 3-tournee door heel Nederland.

Doctor Strange - Scott Derrickson
Wat: film
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 115, 12 jaar en ouder
Koop hier je kaarten

Trailer: Doctor Strange
Trailer: Doctor Strange

"Marvel is bezig zichzelf te overtreffen. Ik ben zelf een enorme stripboekenliefhebber en ik ken het hele verhaal wat ze aan het ontwikkelen zijn omtrent de Civil War en Infinity War. De verhalen van Captain America en Thor heb ik ook heel veel gelezen. Maar ze maken het ook goed te behappen voor mensen die hier helemaal niet bekend mee zijn. Ook dat publiek ziet hoe dat Marvel filmuniversum tot stand komt. Met een personage als Superman, van de concurrerende uitgever DC, heb ik helemaal niets. Die is te sterk. Batman vind ik wel gruwelijk. Suicide Squad vond ik dan wel weer tegenvallen, het lijkt wel alsof ze hun hele budget zijn kwijtgeraakt aan het casten van bekende acteurs."

Gregory Porter live in Heineken Music Hall
Wat: concert
Wanneer: vrijdag, 11 november
Waar: Heineken Music Hall, Amsterdam
Koop hier je kaarten

"Ik zou heel graag naar de Heineken Music Hall willen om jazzzanger Gregory Porter te zien. Ik heb hem best wel laat ontdekt, via een maat van mij. Vooral het nummer Real Good Hands, waarin hij het woord richt tot zijn schoonvader en zegt: 'Maak je geen zorgen, jullie dochter is in real good hands' vind ik te gek. Dat klinkt zo open en eerlijk. Veel mensen weten hoe het voelt als je voor het eerst je schoonvader ontmoet. Ik heb Porter nog nooit live gezien.

Ongeacht het genre laat ik me tijdens ieder concert inspireren. Maar het genre bepaalt wel hoe kritisch ik naar iets kijk. Als ik naar gasten ga die rappen, kijk ik er wel kritisch naar. Want ik vind het maar op een aantal manieren tof hoe zoiets eruit moet zien."

Diggy Dex live in Hilversum
Wat: concert
Waar: Hilversum
Wanneer: zaterdag, 12 november
Koop hier je kaarten

"Het is een beetje vriendjespolitiek, maar ik wil het concert van Diggy Dex tippen. Hij is een labelgenoot en een wereldgozer. Wat hij kan, wat ik niet kan? Ik denk dat hij in zijn hele concept nog eerlijker is. What you see is what you get, de hele tijd. Hij vertelt een oprecht verhaal en doet zich nooit stoerder voor dan hij is. Hij rapt en vertelt zijn verhaal over hoe hij zijn leven nu ziet en raakt het publiek daarmee enorm. Hij heeft een aantal grote hits op zijn naam, waaronder Treur Niet (Ode aan het Leven). Ik weet dat hij heel lang heeft geknokt om zijn muziek aan de man te brengen en hij heeft altijd volgehouden. Daar heb ik heel veel respect voor."

Daniël Arends - De Afterparty
Waar: Theater Ludens, Voorburg
Wat: cabaret
Wanneer: 12 november - Uitverkocht (vanaf januari weer kaarten beschikbaar)

"Ik vind Daniël Arends de beste cabaretier van dit moment. Ik was al heel erg enthousiast, maar toen ik hem in 24uur met zag werd het nog erger. Ik vind hem heel sympathiek en eerlijk. Zijn grappen zijn niet te hard, ik heb vroeger  veel naar Hans Teeuwen en Theo Maassen gekeken. Inhoudelijk zijn er best wat overeenkomsten met Kraantje Pappie, dat je soms denkt: ‘Oef, dat is best heftig.’ Maar ik denk als je iets in een bepaalde kunstvorm giet en je snijdt bepaalde onderwerpen aan, dan kan dat best goed werken. Juist omdat sommige onderwerpen zo gevoelig liggen. Of je nou cabaret maakt of muziek, er is een kans dat iemand er niet op reageert zoals je misschien vooraf hoopt. Ik ga niet heel erg vaak naar stand up comedy, maar als ik bijvoorbeeld in New York ben ga ik wel naar een comedy club. En ik was  laatst bij een voorstelling van Jimmy Carr in Amsterdam, dat was ook heel hard."