Van donderdag tot en met zondag vindt in de Utrechtse binnenstad het muziekfestival Le Guess Who? plaats. NU.nl vroeg aan kenners welke artiesten je absoluut niet mag missen.

Het Le Guess Who? festival is een meerdaags, indoor muziekevenement dat zich vooral toelegt op de rafelrandjes van de experimentele popmuziek. Iedere dag wordt gecureerd door een bekende band of artiest.

NU.nl vroeg aan Robert van Gijssel (muziekredacteur van de Volkskrant), Koen Poolman (hoofdredacteur muziektijdschrift Oor), Emil Landman (muzikant, V2 Records), Bas Jansen (booker bij Mojo) welke artiesten we tijdens Le Guess Who? absoluut niet mogen missen.

De keuzes van Robert van Gijssel (de Volkskrant):

Savages
Wanneer: vrijdag, 23.00 uur
Waar: Ronda, TivoliVredenburg

"De Britse damesrock- en postpunkband Savages maakte twee jaar geleden al diepe indruk op Le Guess Who?, bij een gezamenlijk optreden met de Japanse noiseband Bo Ningen. Maar na de topplaat Adore Life dit jaar én het gastoptreden van zangeres Jehnny Beth op die andere prachtplaat Fixion van Trentemøller mag Savages natuurlijk helemaal niet meer gemist worden."

Elza Soares
Wanneer: zaterdag, 22.00 uur
Waar: Grote Zaal, TivoliVredenburg

"Samba op orkaankracht, van een vrouw van ergens in de tachtig. Elza Soares is de sambadiva van Brazilië en maakte met The Woman at the End of the World de wereldmuziekplaat van het jaar, met musici uit de hippe rockscene van São Paolo. Smerige samba, die schuurt en kraakt en dus gaat over het echte leven."

The Dwarfs of East Agouza
Wanneer: zaterdag, 00.40 uur
Waar: Pandora, TivoliVredenburg

"De plaat Bes van het Egyptische trio The Dwarfs of East Agouza is een psychedelisch wereldwonder. Arabische percussie mengt met gekke elektronische orgeltjes, woestijngitaren, zuchtende mannenstemmen, fluitjes en trance, en de muziek van dit losgezongen trio is dus bij geen enkel genre onder te brengen. En zo horen we het graag."

De keuzes van Koen Poolman (hoofdredacteur Oor):

Die Nerven
Wanneer: donderdag, 22.40 uur
Waar: De Helling

"Duitse band die ik eerder gezien heb op Eurosonic in Groningen. Echt een hele goeie band, heel hard. Beetje ouderwets, Amerikaans, underground gitaargeluid dat doet denken aan de band Sonic Youth. Hele goeie liveband. Voordat ik naar het concert van Groningen bezocht, heb ik wat muziek van ze beluisterd. Dat vond ik wel aardig klinken, maar ook een tikkeltje gedateerd. Maar toen ik ze live zag was ik zo ontzettend onder de indruk. Die band straalt een soort existentiële angst uit. De onrust die in die muziek zit, zit ook in die jongens volgens mij."

Julia Holter
Wanneer: zaterdag, 20.00 uur
Waar: Grote Zaal, TivoliVredenburg

"Ik ga overdag naar de platenbeurs en dan direct door naar Le Guess Who? De zaterdagavond begint onder anderen met Julia Holter, die ik heel graag een keer wil zien. Ik vind haar plaat Have you in my Wilderness echt briljant. Zij cureert ook haar eigen programma tijdens het festival, waar ze alleen vrouwelijke artiesten voor heeft uitgenodigd. Dat vind ik heel bijzonder, al ga ik ze zeker niet allemaal bekijken."

Dinosaur Jr.
Wanneer: zaterdag, 20.45 uur
Waar: Ronda, TivoliVredenburg

"Ik heb ze al zo vaak gezien, maar pak ze gewoon weer mee. Deze band leerde ik op mijn zestiende kennen en zoiets blijft dan altijd belangrijk voor je. Le Guess Who? heeft altijd een goed garagerock programma. Wand (donderdag, 00.00, Pandora) is in dat genre een fantastische band, zij spelen donderdag ook in Utrecht."

De keuzes van Bas Jansen (Mojo):

Wand
Wanneer: donderdag, 00.00 uur
Waar: Pandora, TivoliVredenburg

"Ik vind hun muziek heel erg bij Le Guess Who? passen. Ze hebben ook een keer op de mei-editie gestaan. In dit genre, de psychrock, heeft Le Guess Who? de afgelopen jaren een aantal memorabele optredens beleefd. Dat zou bij dit optreden zomaar weer kunnen gebeuren. Dat het festival dit voor elkaar krijgt heeft met een aantal factoren te maken. De organisatie krijgt het juiste publiek bij elkaar en er is een connectie tussen de band en toeschouwers. En de muziek leent zich goed voor energievol optreden. Je raakt in een soort trance. Zulke bands trekken op eigen kracht geen duizend man publiek, maar tijdens zo’n festival wel."

Wilco
Wanneer: donderdag, 21.40 uur
Waar: Grote Zaal, TivoliVredenburg

"Deze tip komt eigenlijk voort uit de manier waarop ik tegen het festival aankijk. De organisatie van Le Guess Who? werkt al tien jaar naar het boeken van deze band uit Chicago toe. De jongens die dit organiseren luisterden al twintig jaar geleden in hun plaatselijke kroeg in Limburg naar de muziek van Wilco. Dat je als festival klein begint en opeens je droomband kunt vragen om te komen spelen én een programma te cureren vind ik heel inspirerend."

Le Mini Who?
Wanneer: zaterdag, overdag
Waar: binnenstad Utrecht

"Dat is een gratis toegankelijk programma dat eigenlijk los van Le Guess Who? zaterdag overdag wordt aangeboden. Het begint rond een uur of twaalf en gaat door tot een uur of zeven. Daar staan heel veel opkomende, Nederlandse en buitenlandse bandjes in cafés, kleding- en platenzaken te spelen. Het concentreert zich allemaal rond de Voorstraat. Ik vind dat sfeertje dat daar ontstaat heel bijzonder, dat zie je niet zo vaak in Nederland bij dit muziekgenre. Leden van bands die 's avonds spelen lopen daar rond, je drinkt je eerste biertje. Dat is gewoon heel tof, daar komt echt een scéne samen."

De keuzes van Emil Landman (singer songwriter, V2 Records):

Peter Broderick
Wanneer: vrijdag, 22.10 uur
Waar: Leeuwenbergh

"Ik heb een keer samen met Peter Broderick gespeeld, dat was in Zwolle in 2015. Wij waren net klaar en stonden bij de merchandise platen te signeren. Op een gegeven moment stonden er drie Engelssprekende gasten voor mijn neus die allemaal een plaat kochten. We raakten in gesprek en daarna heb ik hun optreden bekeken. Ik was daarvan zo onder de indruk. Echt heel mooi. Het nummer Colors of the Night is fantastisch, moet je echt luisteren."

Amber Arcades
Wanneer: zondag, 16.30 uur
Waar: Ekko

"Annelotte de Graaf is de leading lady in deze Nederlandse band uit Utrecht. Ik vind dat heel tof, ze heeft een heel eigen stem. Ze spelen driekwart van hun shows in het buitenland, dus voor hun is dit een thuiswedstrijd."

Wat: meerdaags muziekfestival 
Waar: binnenstad, Utrecht
Koop hier je kaarten