Nederland staat bekend om zijn dancegeschiedenis, maar heeft natuurlijk ook een zeer levendige clubcultuur. NU.nl zet tien clubtips voor de donderdagavond voor je op een rijtje.

In dit overzicht besteden we onder meer aandacht voor clubavonden in Utrecht, Leeuwarden en Deventer. 

Tivoli, Utrecht: Clubavond Le Guess Who? festival  
Wat: experimentele techno, electronica, house
Kosten: 40,00 euro (voor compleet dagprogramma)
Koop hier je kaarten  

Het grensverleggende muziekfestival Le Guess Who? vindt plaats van 10 tot en met 13 november op verschillende locaties in de binnenstad van Utrecht. Iedere dag wordt door een andere muzikant of band gecureerd.

Het meerdaagse evenement brengt een groot aantal internationale bands naar Utrecht, maar op donderdagavond staan er ook een aantal relatief dansvloergeoriënteerde dj’s en artiesten ingepland. Zo kun je bijvoorbeeld aanwezig zijn bij het enige Nederlandse optreden van het door kenners zeer geliefde Britse duo Raime of compromisloos dansen bij Dj Nigga Fox.

Sugarfactory, Amsterdam: Gedonder
Wat: house, techno
Kosten: vanaf 7,50 euro
Koop hier je kaarten 

In de Sugarfactory, in de buurt van het Amsterdamse Leidseplein, vindt donderdagavond Gedonder plaats. De organisatie achter deze wekelijkse clubavond heeft Diagonal gevraagd om deze keer de artiesten te programmeren. De line up is nog geheim.

Disco Dolly, Amsterdam: Dolly Dolla Bill
Wat: hiphop, r&b
Kosten: gratis tot middernacht, geen voorverkoop
Meer informatie

De Disco Dolly heeft recentelijk haar intrek genomen in de voormalige Studio 80 aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Met behulp van het nieuwe onderkomen kan er nog meer aandacht worden besteedt aan een echte clubervaring. Dat zal ook tijdens Dolly Dolla Bill voelbaar moeten zijn, wanneer DJ Turne "echte hiphop" draait.

Melkweg, Amsterdam: Current Skies
Wat: r&b, hiphop, future, soul
Kosten: 8,00 euro
Koop hier je kaarten 

Volgens de organisatie van het evenement Current Skies is deze avond in de Oude Zaal van de Melkweg geen reguliere clubavond, maar "een podium voor het nieuwste werk van gevestigde namen en jong talent op het gebied van urban fashion, kunst en muziek".

De muzikale omlijsting zal bestaan uit de muziekstijlen hiphop, soul, future en Afrikaanse beats.

Paradiso, Amsterdam: Noodlanding
Wat: eclectisch
Kosten: 5,00 euro
Koop hier je kaarten 

Noodlanding is een instituut, niet alleen voor Amsterdamse feestgangers en studenten. Deze dansavond vindt al vijftien jaar plaats en biedt iedere keer een mix van de meest uiteenlopende muziekstijlen. De kracht van deze avond schuilt in het feit dat de organisatie zich nooit heeft vastgelegd op een bepaald genre.

Deze donderdag komen de platen uit handen van dj’s Willem en Arnold.

Paard van Troje, Den Haag: Allez, Allez
Wat: eclectisch, indie
Kosten: gratis
Meer informatie

In het Paard Café, gelieerd aan het Paard van Troje, vindt donderdag vanaf 23.00 uur de avond Allez, Allez plaats. Het dj-team Smaakmakers draait dan niet alleen populaire dansnummers, maar ook obscure indieplaten. "Verwacht allez eigenlijk. Dansen tot je broek afzakt. Allez! Allez! brengt de donder terug op de donderdagavond", schrijft de organisatie op de website van het evenement.

Simplon, Groningen: Switch
Wat: dansbaar, eclectisch, beats, breaks, hiphop
Kosten: gratis
Meer informatie

In de Groningse Simplon vindt donderdagavond de avond Switch plaats. De mensen achter dit concept zoeken de grenzen van de gangbare dansmuziek op en gaan er naar eigen zeggen soms zelfs overheen. De club is tot 4.00 uur de volgende ochtend geopend.

Patronaat Haarlem: Heerluk       
Wat: up tempo electronica, dj + liveset
Kosten: 5,00 euro
Koop hier je kaarten 

Het Patronaat in Haarlem nodigt uit om te komen dansen tijdens Heerluk. Voor deze editie heeft de organisatie het Zwitserse Klischée uitgenodigd voor een live set. Daaromheen wil het Heerluk dj team ervoor zorgen dat mensen niet in een hoekje blijven staan. Of zoals de mensen achter Heerluk het zelf omschrijven: "Samen met de meest sexy studenten en uitgaansmensen van Haarlem, knalt Patronaat er weer als vanouds een wekelijkse zuipfuif tegenaan."

OT301, Amsterdam: Dubplate Diplomacy
Wat: dub, dubstep, post-dubstep, dancehall, reggae
Kosten: 7 euro aan de deur
Meer informatie

True Soldiers Productions organiseren een Duplate Diplomacy avond binnen de experimentele muren van het voormalige kraakpand OT301 in Amsterdam. Verwacht dansmuziek met extreem zware bassen. Tijdens deze avond zijn de Amerikaanse dj Joe Nice, Sensei en Dubacle uitgenodigd.

013, Tilburg - Nachtcollege
Wat: house, techno
Kosten: 18,00 euro
Koop hier je kaarten

Nachtcollege bestaat vier jaar en viert dit met een landelijke feesttournee. De organisatie is al in september begonnen en pakt de feestelijke activiteiten in Tilburg op 10 november weer op. Eregast is de Duitse dj en producent Gabriel Ananda. Hij zal worden bijgestaan door Juan Sanchez en Wouter S.