Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

In dit overzicht besteden we aandacht aan de jarige muziekwebsite Puna, de European Music Awards, eten we gratis ter ere van Vincent van Gogh en kijken we naar flamencodansvoorstellingen.

Expositie: Broken White
Wat: Tentoonstelling
Waar: Van Abbemuseum, Eindhoven
Kosten: 12,00 euro voltarief
Koop hier je kaarten

Rood staat voor liefde en groen is vaak positief. Kleuren leveren associaties op. Ze betekenen iets of horen bij een bepaald gevoel. Maar betekenen kleuren in de moderne tijd hetzelfde als vroeger? Zo is kleur veranderd door de komst van beeldschermen. De Design Academy van Eindhoven onderzocht de effecten hiervan in deze tentoonstelling. Zondag is de laatste kans om de expositie te bewonderen.

Tindersticks live in Groningen
Wat: Concert
Waar: Stadsschouwburg, Groningen
Koop hier je kaarten

Tindersticks wordt dit jaar 25. Zo lang maakt de band al prachtige, melancholieke, neo-klassieke kamerpop van het hoogste niveau. Verbindende factor in deze moderne ballroommuziek is de beklemmende lage stem van frontman Stuart Staples. Laat je meevoeren.

Hiphopfeest: 10 jaar Puna
Wat: Feest
Waar: Melkweg, Amsterdam
Kosten: 22.70 euro
Koop hier je kaarten

Puna begon als een eenvoudige website voor Nederlandse hiphop. Uiteindelijk hebben de makers eraan bijgedragen dat sterren als Ronnie Flex groot werden. Om het tienjarige bestaan van Puna te vieren, organiseren de Melkweg en Mojo een avond met onder meer Cho en Def Major. Ook Ronnie komt even langs.

Awardshow: MTV EMA
Wat: Evenement
Waar: Ahoy, Rotterdam
Kosten: 60 of 95 euro

Tijdens de MTV European Music Awards worden awards uitgereikt aan de grootste artiesten van dit moment. Ook zijn er optredens, verzorgd door grote namen als Bruno Mars en OneRepublic. Om gegarandeerd te zijn van een plekje, deden fans afgelopen weekend auditie. Tweeduizend jonge talenten konden door te zingen of dansen een zitplaats winnen. De rest betaalt gewoon het volle pond.

Big Band Festival
Wat: Festival
Waar: Alkmaar
Kosten: Gratis
Meer informatie

Nederlandse bigbands trekken jaarlijks naar Alkmaar voor het Big Band festival. De bands bestaan uit jonge amateurs en semi-professionelen, die het publiek vermaken met Braziliaanse swing en funky feestmuziek.

Expositie: Wim van Assen
Wat: Tentoonstelling
Waar: Voerman Museum, Hattem
Kosten: 8 euro voltarief

Wim van Assen kreeg veel mogelijkheden om zijn kunst tentoon te stellen of te verkopen. Maar hij weigerde en hield zijn schilderijen liever voor zichzelf. Pas in 2008 waren zijn werken voor het eerst in een museum te zien, toen hij de leeftijd van 77 jaar had bereikt. Inmiddels is hij overleden. Met deze overzichtstentoonstelling wil het Voerman Museum zijn kleurrijke werk tonen aan een groter publiek. Vanaf zondag is deze expositie te bekijken.

Muziekfestival: Brasa Dei
Wat: Festival van suripop en calypso
Waar: TivoliVredenburg, Utrecht
Kosten: 20 euro
Koop hier je kaarten

Een smeltkroes van suripop tot aan de calypso zorgt voor een feestelijke dag en voor verbinding tussen verschillende culturen. De pluriformiteit is niet alleen te vinden in de programmering, maar ook op het menu. Hapjes en drankjes uit alle windstreken mogen niet ontbreken. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben geluk: zij mogen gratis naar binnen.

Pop up-evenement: Vincent van Gogh
Wat: Evenement
Waar: Station, Breda
Kosten: Gratis
Meer informatie

Een interactieve reis door de wereld van de schilder van Gogh en zijn familie. De van Goghs leefden lange tijd in Breda, daarom wordt in het winkelcentrum van het nieuwe station een ode aan hen gebracht. Prik een vorkje mee in het schilderij de Aardappeleters of stap in de Ginnekense paardentram.