Op de 29e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) zijn 297 documentaires te zien. Hiervan gaan er 102 in wereldpremière. Op het programma staan 44 Nederlandse titels. NU.nl zoekt tien titels uit die de moeite waard kunnen zijn.

Het IDFA vindt plaats van 16 tot en met 27 november op diverse locaties in Amsterdam. Sinds kort kun je alvast kaarten bestellen voor de filmvertoningen.

Radio Kobanî

Een documentaire over de jonge Koerdische verslaggever Dilovan, die na de bevrijding van de stad Kobani een radiostation opzet. Reber Dosky volgt de journalist terwijl zij op zoek gaat naar unieke verhalen van bevrijders, overlevenden en vluchtelingen.

Wanneer: 17 t/m 26 november
Waar: De Munt, Het Ketelhuis, Pathé Tuschinski, Podium Mozaïek
Meer informatie

Kaarten zijn via de officiële website te bestellen.

O.J.: Made in America

Bijna in iedere lijst te vinden: de acht uur lang durende documentaire over de legendarische rechtszaak tegen football-ster O.J. Simpson. De documentairemakers proberen de gebeurtenissen te koppelen aan de veranderde maatschappij en identiteit van de Verenigde Staten van Amerika.

Wanneer: 19 november
Waar: De Kleine Komedie
Meer informatie

Gaza Surf Club

De film volgt Palestijnse jongeren die ondanks alle problemen in Gaza-stad hun leven invulling proberen te geven. De 23-jarige Ibrahim leerde zonder geschikte materialen en onder gevaarlijke omstandigheden surfen. Het surfen geeft de jongeren hoop om ooit in vrede te leven. Ibrahim droomt ervan om ooit naar Hawaï te reizen.

Wanneer: 17 t/m 26 november
Waar: Pathé Tuschinski, Eye Cinema, Munt
Meer informatie

The Promise

Het verhaal gaat over Jens Soering en Elizabeth Haysom, die elkaar ontmoeten op de universiteit van Virginia. De ouders van laatstgenoemde worden vermoord in het Bedford en de politie denkt al snel dat het koppel de schuldige is. Ze worden tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Marcus Vetter, documentairemaker, heeft het gevoel dat er iets niet klopt aan het politieonderzoek en besluit naar nieuwe aanwijzingen te zoeken.

Wanneer: 16 t/m 25 november
Waar: Pathé Tuschinski, Eye Cinema, Brakke Grond Expozaal, Pathé de Munt
Meer informatie

The Rolling Stones Olé Olé Olé!: A Trip Across Latin America

Een registratie van de concerten die The Rolling Stones gaf in Latijns-Amerika en Cuba. Op Cuba was de groep voor het eerst in hun carrière. In hoofdstad Havana gaf The Rolling Stones een gratis optreden voor ruim honderdduizend fans. Naast concertbeelden wordt ook een kijkje gegeven in hoe de rockers met elkaar omgaan in de kleedkamer. De film wordt ingeleid door drie covers van de Stones door Douwe Bob.

Wanneer: 19 november
Waar: Carré
Meer informatie

The European

Een portret van onze 'eigen' politicus Frans Timmermans. In deze documentaire wordt de eurocommisaris twee jaar lang gevolgd door filmmaker Dirk-Jan Roeleven. Een interview van Timmermans met CNN, een bezoek aan een vluchtelingenkamp en een overleg met VN-chef Ban Ki-moon komen voorbij. Ook vertelt hij open over zijn geldingsdrang als diplomaat.

Wanneer: 19 t/m 25 november
Waar: Carré, Eye Cinema, Pathé Tuschinski, Het Ketelhuis
Meer informatie

Ah

Bijzondere documentaire over de dodelijkste bomaanslag uit de Turkse geschiedenis. Op 10 oktober 2015 blazen twee, mogelijk aan IS gelieerde, terroristen zich op te midden van een grote groep demonstranten. Nabestaanden vragen zich af waarom de veiligheidsdiensten niet massaal aanwezig waren tijdens de vredesmars. Filmmaker Mustafa Ünlü onderzoekt wat er die dag gebeurde aan de hand van ooggetuigenverslagen.

Wanneer: 17 t/m 26 november
Waar: Munt, Pathé Tuschinski, Brakke Grond
Meer informatie

A Young Girl in Her Nineties

In een ziekenhuis werkt de beroemde choreograaf Thierry Thieû Niang met Alzheimerpatiënten. Aan de hand van oude Franse volksmuziek leven de patiënten op. Niang haalt herinneringen op met de patiënten. De warme aanpak en interesse van Niang zorgen ervoor dat de patiënten hem vertrouwen.

Wanneer: 19 t/m 26 november
Waar: Brakke Grond, Pathé Tuschinski, Munt
Meer informatie

Weiner

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen is deze documentaire interessant voor iedereen die geinteresseerd is in de Amerikaanse politiek. Anthony Weiner werd gezien als een groot politiek talent. In 2011 verliet hij het Huis van Afgevaardigden na een sexting-schandaal. Een paar jaar later probeert hij de burgemeester van New York te worden. Documentairemakers Josh Kriegman en Elyse Steinberg volgen de politicus tijdens zijn campagne. Momenteel is Weiner opnieuw nieuws: bij in beslag genomen computers van hem zijn mogelijk ook vertrouwelijke e-mails van presidentskandidaat Hillary Clinton aangetroffen.

Wanneer: 19 en 20 november
Waar: Pathé Tuschinski, Melkweg
Meer informatie

A Letter to Nelson Mandela

Een indrukwekkende film van de Zuid-Afrikaanse filmmaker Khalo Matabane, die een fictieve brief aan Mandela schrijft. Matabane onderzoekt de betekenis van vrijheid, hereniging en vergeving in een wereld vol conflict en ongelijkheid. Ook de geschiedenis van het land en de Duitse hereniging en de oorlog in Irak komen aan bod.

Wanneer: 18 en 24 november
Waar: De Kleine Komedie, Podium Mozaïek
​Meer informatie