Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Deze zaterdag besteden we natuurlijk aandacht aan de Museumnacht in Amsterdam, maar ook aan het muziek- en literatuurfestival Crossing Border, bier proeven in Utrecht, lichtjesfeest vieren en het Nederlands Kampioenschap Stratego spelen.

Museumnacht Amsterdam
Wat: exposities, workshops, party
Waar: Amsterdam
Kosten: 19.95 euro
Koop hier je kaarten

Van een uur of zeven ’s avonds tot in het holst van de nacht openen de Amsterdamse musea hun deuren. Bezoekers hebben de keuze uit minstens 57 verschillende activiteiten. Ook bieden sommige organisaties een extra programma aan.

Bekijk bijvoorbeeld een documentaire over bubbling of draag bij aan het collectief geheugen door iets in de grote collage te plakken.  

Crossing Border 
Wat: muziekfestival
Waar: Den Haag
Kosten: Dagticket 30 euro, passe-partout 4 & 5 november 50 euro
Koop hier je kaarten

Dit kunstfestival biedt interessante combinaties op het gebied van literatuur en muziek. Zo staat de Briste gitarist en zangeres PJ Harvey zaterdag op het podium met haar gedichten. Een andere bekende naam  op deze dag is die van Amerikaanse singer-songwriter Angel Olsen, die ingetogen liedjes en stevige indie-nummers brengt.

De optredens vinden voor het eerst plaats op verschillende locaties, waaronder in het bekende poppodium Paard van Troje.

Streekbierfestival
Wat: bierproeverij
Waar: Utrecht
Kosten: Deelname is gratis
Meer informatie

Dit weekend vindt de herfsteditie van het Streekbierfestival plaats. In diverse kroegen kunnen lokale bieren uit het naseizoen worden geproefd. Te denken valt aan Utrechtse speciaalbieren zoals de Leckere of Bull & Bird.

Diwali
Wat: religieus dansfeest
Waar: Podium Mozaïek, Amsterdam
Kosten: Gratis
Meer informatie

Diwali is een hindoeïstisch lichtjesfeest, bedoeld om boze geesten te verdrijven. In India vindt dit festijn plaats in de herfst en inmiddels zijn er ook diverse mogelijkheden in Nederland om Diwali te vieren.

Zo biedt het internationale platform Podium Mozaïek op zaterdag een feestelijke avond vol dansbare muziek van DJ PKCtheFirst.

Alice Neel
Wat: tentoonstelling
Waar: Gemeentemuseum Den Haag
Kosten: 13.50 euro voltarief
Koop hier je kaarten

Portretkunstenaar Alice Neel noemde zichzelf een 'verzamelaar van zielen', omdat ze niet alleen personen vast wilde leggen maar ook hun stemming. Op die manier schilderde ze allerlei personen uit haar leven: van haar kinderen tot aan haar minnaars. Haar markante figuratieve kunst vormde onder meer een inspiratie voor de succesvolle Nederlandse kunstenaar Marlene Dumas.

November Music
Wat: muziekfestival
Waar: Den Bosch
Kosten: Losse concerten zijn 9, 15 of 18 euro
Koop hier je kaarten

Festivals zijn er niet alleen op het gebied van populaire muziek. Met evenementen als Wonderfeel is de klassieke versie van het festival ook serieus te nemen. Het festival November Music in Den Bosch combineert oude muziek met invloeden van jazz of visuele muziek, waarmee het klassieke genre in een nieuw jasje wordt gegoten.

Landelijk Atelierweekend
Wat: beeldende kunst
Waar: Heel Nederland
Kosten: Gratis
Koop hier je kaarten

Het Landelijk Atelierweekend wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd als onderdeel van de Nationale Kunstweek. De week begint met de verkiezing Kunstenaar van het Jaar, die voorgaande jaren werden gewonnen door de excentrieke fotograaf Erwin Olaf en portretkunstenaar Marlene Dumas. Tijdens het Atelierweekend stellen beroepskunstenaars hun atelier open voor bezoekers om hen op toegankelijke wijze kennis te laten maken met hun kunst.

Literaire Dis
Wat: literatuur, eten en drinken
Waar: Harmonie, Leeuwarden
Kosten: 35 euro
Koop hier je kaarten

Bezoekers eten bij Literaire Dis niet voor aanvang van de voorstelling een hapje, maar krijgen hun driegangen-diner gewoon aangeboden op het podium. In de tussentijd improviseren drie kunstenaars op het thema 'nieuwsgierigheid'.

De dichters Joost Oomen en Daniël Vis willen samen met danseres Stephanie van der Wiel voor een verrassende avond zorgen.

NK Stratego
Wat: bordspelevenement
Waar: De Engel, Houten
Kosten: 4 euro voor junioren (t/m 14 jaar), 7 euro voor senioren
Koop hier je kaarten

Fanatieke Stratego-spelers komen zaterdag bijeen om te strijden om elkaars vlag. Degene met de beste strategie wint het kampioenschap. Wie deel wil nemen kon zich tot 4 november inschrijven, maar toekijken is waarschijnlijk ook erg leuk. Daarnaast is er ook een expositie over oude Stratego-spellen te zien.

Blue Technology
Wat: dans, onderzoek
Waar: De Meervaart, Amsterdam
Kosten: 1e rang 25 euro, 2e rang 20 euro, 3e rang 15 euro
Koop hier je kaarten

Technologie maakt ons sneller en slimmer, maar lijkt ook steeds meer controle over ons te krijgen. Dit spanningsveld tussen mens en technologie onderzoekt choreograaf David Middendorp in zijn balletvoorstelling, begeleidt door videobeelden en de wringende klanken van de Britse band Radiohead.

Middendorp liet zijn talent eerder al zien tijdens festivals als Oerol en haalde zelfs de halve finale van America’s Got Talent.