Zaterdag vindt de Museumnacht Amsterdam plaats. Van 19.00 tot 02.00 uur kunnen kunstliefhebbers tentoonstellingen bekijken, workshops volgen of gewoon feesten. NU.nl zet acht tips op een rij.

Maar liefst 57 musea openen hun deuren tijdens de Museumnacht in Amsterdam. Een passe-partout kost 19,95 euro per stuk. Kaarten zijn op de dag zelf vaak al uitverkocht, dus wees er snel bij.

Bekijk hier de kaartverkoopinformatie van Museumnacht Amsterdam 2016.

In de schoenen van een gevluchte kunstenaar
Waar: Stichting Ondertussen in Nationaal Holocaust Museum
Wanneer: 20.00-02.00 uur
Meer informatie

Gevluchte kunstenaars krijgen in het atelier van Stichting Ondertussen de kans om schilderijen en sculpturen te maken. Ze werken daarvoor samen met Amsterdamse collega’s, die hen bovendien helpen de Nederlandse kunstwereld te ontdekken. Ervaar voor een avond hoe het is om een net als hen een andere naam te moeten gebruiken en in de huid van een ander te kruipen. Maar geniet ook van de bijzondere werken van de schilders uit verre landen.  

Afluisteren
Waar: De Brakke Grond
Wanneer: 19.00-02.00 uur
Meer informatie

Onbeschaamd luistervinkje spelen, berichten opvangen uit cloud messages en luisteren naar de ervaringen van mensen die de kernramp in Fukushima hebben meegemaakt. In de Brakke Grond vertellen kunstenaars allerlei verhalen van vreemden, die langzamerhand als bekenden gaan voelen. De Rode Oortjes-meter laat zien welk verhaal het meeste doet met de bezoeker.

Levensfilosofie
Waar: De Hermitage
Wanneer: 19.00-00.00 uur
Meer informatie

In de Hermitage is momenteel een tentoonstelling te zien over keizerin Catharine de Grote. Het verhaal gaat dat zij zich bij het maken van grote beslissingen graag liet inspireren door de filosofie. Tijdens het Filosofisch Spreekuur kan de bezoeker daarom dringende levensvragen stellen aan filosofe Rozemund Uljée. Verwacht naast antwoorden, ook vele nieuwe vragen.

Wilde beesten
Waar: Rijksmuseum
Wanneer: 19.00-01.00 uur
Meer informatie

Freek Vonk neemt bezoekers mee op een trip naar de jungle tijdens een audiotour door het grootste museum van Amsterdam. Daarbij vertelt hij hoe waarheidsgetrouw de tekeningen uit de tentoonstelling Frans Post. Dieren in Brazilië eigenlijk zijn.

Slapen in apocalyptische sculpturen
Waar: Arti et Amicitiae
Wanneer: 19.00-02.00
Meer informatie

De werken van Rob Voerman zijn te bekijken van een afstandje. Maar leuker is het om er doorheen te lopen. De bezoeker wordt zelfs uitgenodigd om te eten en slapen in de sculpturen. De beelden zijn daarentegen eerder duister dan uitnodigend. Want de maker heeft wel een doel. Met zijn sculpturen wil Voerman de bezoeker op een actieve manier betrekken bij diverse vragen over de samenleving van nu en in de toekomst.

Spoken zien
Waar: NEMO Science Museum
Wanneer: 19.00-00.00 uur
Meer informatie

Tijdens een hallucinatie hoor of zie je iets wat er niet is. Bijna iedereen heeft hier wel eens lichtelijk last van, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid over hoe dat precies werkt. Daarom startte UMC Utrecht onlangs een onderzoek. Tijdens de Museumnacht besteedt ook NEMO Science Museum aandacht aan het thema. Hier kan de bezoeker zelf testen of hij wel eens spoken ziet.

Een ander Mokum
Waar: Amsterdam Museum
Wanneer: 19.00-02.00 uur
Meer informatie

In museumcafé Mokum zijn Amsterdamse hapjes en drankjes te nuttigen. Niet op z’n Jordaans, maar juist gefocust op het ‘zwarte Amsterdam’. Verwacht hier Parbo bier en roti, met hiphop-karaoke en spoken word op de achtergrond.

Reis door de popgeschiedenis
Waar: Architectuurcentrum Amsterdam
Wanneer: 00.00-04.00 uur
Meer informatie

Ook dit jaar eindigt de avond met allerlei feestjes. Zo nemen in ARCAM acht verschillende dj’s een periode uit de muziekgeschiedenis voor hun rekening. De bezoeker wordt elke 30 minuten verrast met een nieuw genre.

Bekijk hier het volledige programma van de Museumnacht Amsterdam