Op zaterdag 5 november vindt voor de 25ste keer het Nederlands kampioenschap van het bordspel Stratego plaats. "De sfeer is gemoedelijk, maar gespannen", zegt organisator Tim Slagboom tegen NU.nl.

Deze editie van het NK Stratego is een bijzondere. Omdat het de 25ste keer is dat het NK wordt gehouden, komt zelfs de wethouder van Houten langs om het kampioenschap om 10 uur te openen.

Ook is er een tentoonstelling over oude Stratego-spellen, ingericht door fervente verzamelaars.

Wie mee wil doen aan het toernooi kan zich nog tot en met vrijdag 4 november inschrijven

Hoe ziet zo'n toernooi er eigenlijk uit?

"Een toernooi bestaat uit verschillende rondes. Je speelt steeds tegen iemand die ongeveer hetzelfde aantal rondes heeft gewonnen als jij. Niemand wordt uitgeschakeld gedurende het spel. Bij de senioren worden meestal zeven rondes gespeeld. Er is ook een toernooi voor junioren, tot en met veertien jaar. In totaal trekt een kampioenschap meestal zo’n 50 tot 75 deelnemers. Iedereen mag mee doen, er is geen kwalificatieronde."

Is er dan geen groot verschil in niveau?

"Dat valt de laatste jaren wel mee, omdat mensen nu ook online kunnen oefenen. Zo won vorig jaar een junior-speler die nog nooit eerder had meegedaan, maar wel al honderd potjes online had gespeeld. Het is leuk dat je als beginner niet volledig wordt weggevaagd, maar ook gewoon een kans hebt."

Hoe fanatiek zijn de deelnemers. Blijft het een spelletje?  

"De Stratego-stukken vliegen niet door de lucht. Maar het kampioenschap wordt wel serieus genomen. Veel mensen zien het als een gezellig familiespel. Voor ons is het meer een denksport. De sfeer tijdens een toernooi is gemoedelijk, maar wel gespannen."

Wat is de beste strategie als deelnemer?

"Er zijn wel wat basisdingen die altijd werken, maar die ga ik niet prijsgeven. Wel kan ik aanraden om steeds te variëren in opstellingen. Zelf heb ik er veertig in een boekje staan. Je past de opstelling altijd op de tegenstander aan: Is het een risiconemer? Is het een verdediger? Er speelt misschien wel een kleine gelukfactor mee, maar als ervaren speler probeer je die zoveel mogelijk in te perken. Het is ook belangrijk om te bluffen. Eigenlijk is Stratego een combinatie van schaken, dammen, memorie en poker."

Hoe graag wil je zelf winnen?

"Ik ben al eerder kampioen geweest, zowel bij het NK als bij het WK. Dat verhoogt de druk niet per se, maar ik blijf er wel op gebrand om te winnen. Ik heb één echte concurrent, met wie ik al acht jaar in competitie ben. Vorig jaar won hij het NK zonder dat we het tegen elkaar moesten opnemen. Dat was zuur. Ik hoop dat ik deze editie wel tegen hem speel."

Zijn je activiteiten als organisator en deelnemer lastig te combineren?

"Daar ben ik wel eens bang voor, maar inmiddels zit ik al zo lang in het bestuur dat het op zo’n dag altijd wel losloopt. Met de Strategobond organiseren we naast het NK ook provinciale kampioenschappen en zogeheten team cups.  En we doen mee aan het WK, dat volgend jaar waarschijnlijk in Griekenland plaatsvindt. Duitsland, Nederland en Griekenland zijn eigenlijk de grootste Stratego-landen. Soms komt er ook iemand uit de Verenigde Staten over, maar de meeste Amerikanen vinden dat toch te ver voor een potje."

Wat: bordspeltoernooi 
Waar: Restaurant De Engel, Houten
Wanneer: zaterdag, 5 november
Kosten: vanaf 2,50 euro
Meld je hier aan