Donderdag wordt het volledige programma van het documentairefestival IDFA bekendgemaakt. NU.nl licht alvast vijf kanshebbers voor de IDFA Award for Best Dutch Documentary uit.

Tijdens IDFA zijn documentaires in Nederland te zien die nog nooit eerder werden vertoond. Sommige documentaires beleven zelfs hun première. Onder de ontdekkingen vallen ook diverse documentaires van eigen bodem.

De kaartverkoop voor Vrienden van IDFA start op donderdag 3 november. Vanaf 7 november kan iedereen toegangsbewijzen aanschaffen.

Stranger in Paradise
Wanneer: 16 november

IDFA opent met de documentaire Stranger in Paradise, waarin de verhouding tussen Europa en vluchtelingen wordt verbeeld. De film van Guido Hendrikx, die in 2014 afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie, is een combinatie van feiten en fictie. Zo wordt de rol van Europa vertolkt door een acteur, die in gesprek gaat met een groep asielzoekers.

Hendrikx laat hierbij steeds andere vormen van de publieke opinie zien. Deze film maakt ook kans op de IDFA Award for Best First Appearance.

Miss Kiet's Children
Wanneer: 19 november

Miss Kiet is een geduldige lerares. Ze is streng, maar rechtvaardig. Een juf die iedereen zou moeten hebben. In haar klas zitten kinderen die zijn gevlucht, vanuit alle windstreken. De film volgt hun ontwikkeling, van moeilijkheden om de taal te leren tot aan hun eerste liefde. Zonder voice-over of interviews wordt het verhaal van de kinderen verteld.

Deze filmt maakt ook kans op de  IDFA Competition for Feature-Length Documentary. Daarnaast schuift de editor van de film aan bij het programma Assembling Reality in EYE op 19 november, om keuzes betreft de montage van de film toe te lichten.

Bekijk de trailer

Unknown Brood
Wanneer: 19 november

In de jaren voor zijn dood begon kunstenaar Herman Brood zichzelf te filmen. Dit beeldmateriaal is nog nooit eerder vertoond. Documentairemaker Dennis Alink gebruikt de beelden om meer vat te krijgen op Herman Broods persoonlijkheid. Dit combineert hij met intieme verhalen die verteld worden door Broods familie, bandleden en andere musici.

Alle elementen samen vormen een verhaal van Brood dat niemand nog kende. Deze film doet ook mee in de Music Documentary-sectie.

Drummer Kees Meerman in de documentaire

Waiting for Giraffes
Wanneer: 22 november

Deze film is een co-productie van Cassette for Timescapes uit België en de Nederlandse omroep EO. Centraal staat de Qalqilya Zoo in Palestina, de enige dierentuin in bezet gebied. In de documentaire wordt dierenarts dr. Sami gevolgd, die samen moet werken met Israël om een goede leefomgeving voor zijn dieren te kunnen creëren. Zijn uiteindelijke doel is om de twee giraffen te vervangen die zijn gedood tijdens de vorige opstand in het gebied.

Bekijk de trailer

Passage - a Boatmovie
Wanneer: 25 november

In een vijftig minuten durende documentaire nemen regisseurs Jascha de Wilde en Ben Hendriks de kijker mee op een overzeese reis, die begint in Amsterdam en eindigt in Zuid-Frankrijk. Via een panorama van drie schermen, elk met andere details, voert het water de kijker langs schepen, kanalen en havens.