Iedere week verschijnen er nieuwe films in de Nederlandse bioscopen. NU.nl zet de meest spraakmakende titels op een rijtje.

Deze keer besteden we onder meer aandacht aan kunstvervalser Han van Meegeren, een documentaire over stilte, een festival met alleen maar thrillers en een filmvertoning die half onder water plaatsvindt.

Een echte Vermeer
Wat: historisch drama
Waar: bioscopen in heel Nederland
Wanneer: vanaf 3 november
Speelduur en leeftijd: 114 minuten, 12 jaar en ouder
Koop hier je kaarten https://www.pathe.nl/film/22032/een-echte-vermeer

Film over het waargebeurde verhaal van de Nederlandse kunstschilder en meestervervalser Han van Meegeren. Hoewel de jaren ’20 van de vorige eeuw gekenmerkt worden door moderne kunst, legt Van Meegeren zich toe op de technieken van de oude meesters. Hij specialiseert zich in portretten, waaronder van de schone Jolanka waarop hij op slag verliefd wordt.

Maar het probleem is dat Jolanka toebehoort aan één van de machtigste kunstcritici van het land, Abraham Bredius. Deze is niet blij met het contact tussen zijn geliefde en Van Meegeren, waarop hij besluit de carrière van de schilder te ruïneren. Van Meegeren probeert wraak te nemen door een perfecte Vermeer te vervalsen, in de hoop dat de kunstcriticus faalt om deze zodanig te herkennen. Eerder was deze film te zien op het Nederlands Film Festival.

Bekijk de trailerIn Pursuit of Silence
Wat: documentaire
Waar: bioscopen in heel Nederland
Wanneer: vanaf 3 november
Speelduur: 1 uur en 21 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten

In deze documentaire gaat maker Patrick Shan op zoek naar stilte. Is deze toch wel te vinden in de moderne industriële wereld vol lawaai of is stilte een luxeproduct geworden? Shen won eerder al prijzen voor zijn film Flight from Death, op maar liefst vijf filmfestivals. Ook deze documentaire kreeg twee prijzen.

Bekijk de trailerInscience Film Festival Nijmegen
Wat: festival
Waar: LUX Nijmegen
Wanneer: 2 tot en met 6 november
Koop hier je kaarten

Wetenschap is soms een beetje stoffig of onbegrijpelijk voor een groot publiek. De organisatoren van Inscience willen hier verandering inbrengen, door op een creatieve manier om te gaan met wetenschappelijke vraagstukken. De bezoeker wordt daarbij actief betrokken, onder meer door het spelen van games of bij deelname aan het DIY-lab. Ook de junior wetenschapsquiz wordt gespeeld.

Crime Festival
Wat: festival
Waar: Louis Hartlooper Complex Utrecht
Wanneer: zaterdag 5 november
Koop hier je kaarten

Scandinavische krimi’s doen het goed op televisie. En wie is er inmiddels niet bekend met topseries als The Bridge en The Killing? Het Louis Hartlooper Complex biedt daarom nu de mogelijkheid om nieuwe ‘Nordic Noir’-producties te bekijken op het grote scherm. Voor wie echt diep in het genre wil duiken, zijn er Q&A’s met producenten, topacteurs en schrijvers.

Thema-avond Omniversum
Wat: filmvertoning en lezingen
Waar: Omniversum, Den Haag
Wanneer: woensdag 2 november
Speelduur en leeftijd: 45 minuten, geen leeftijdsbeperking
Koop hier je kaarten

Samen met de Nederlandse Vereniging van Ruimtevaart organiseert  Omniversum een thema-avond omtrent de populaire film A Beautiful Planet. De film biedt een betoverende verkenning van de aarde vanuit een internationaal ruimtestation, te zien op het grote koepelscherm van het Omniversum. De avond wordt verder ingevuld met lezingen van ruimtevaartdeskundigen.

Spinema
Wat: filmvertoning op bijzondere plek
Waar: Onder brug 9, Amsterdam
Wanneer: donderdag 3 november
Speelduur en leeftijd: 98 minuten, onbekend
Koop hier je kaarten

De filmkenners van Jeffrey’s Underground Cinemas laten hun publiek kennis maken met originele films op unieke underground-locaties. Deze editie wordt donderdag op de locatie Under the Bridge georganiseerd. Half onder water bekijkt de bezoeker de film Paper Moon, gebaseerd op het boek Addie Pray van Joe David Brown. De film gaat over een weesmeisje dat ten tijde van de Grote Depressie samen met een valse kunstenaar door Kansas reist.

Hacksaw Ridge
Wat: oorlogsfilm
Waar: bioscopen in heel Nederland
Wanneer: vanaf 3 november
Speelduur en leeftijd: 2 uur en 11 minuten, 16 jaar en ouder
Koop hier je kaarten

Desmond T. Doss was de eerste Amerikaanse militair die dienst weigerde en toch een Congression Medal of Honor ontving. Als legerdokter tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde hij zwaargewonde patiënten niet laten sterven en vertikte hij het om een pistool op te pakken. Zodoende heeft hij veel kameraden gered van de dood. Geregisseerd door Mel Gibson.

Bekijk de trailer