NU.nl laat bekende Nederlanders hun favoriete culturele weekend plannen. Deze keer geeft modedeskundige en voormalig Wie is de mol?-kandidaat Cécile Narinx (46) advies.

Cécile Narinx is hoofdredacteur van Harper's Bazaar en een autoriteit in Nederland op het gebied van mode. Daarvoor was ze tien jaar hoofdredacteur van het tijdschrift Elle

Narinx deed in 2016 mee aan het programma Wie is de Mol? en is lid van carnavalstrio Ziek, zwak en misselijk (momenteel niet actief). In november verschijnt het boek Dit boek gaat niet over mode, waaraan ze heeft meegewerkt.

Lezing Annejet van der Zijl over De Amerikaanse Prinses
Wat: interview, lezing
Waar: Centrale Bibliotheek, Utrecht
Wanneer: vrijdag, 28 oktober
Meer informatie

"In de Centrale Bibliotheek in Utrecht vindt vrijdagavond in het kader van de Maand van de Geschiedenis een lezing van Annejet van der Zijl over haar boek De Amerikaanse Prinses (over Allene Tew, peetmoeder van prinses Beatrix, red.) plaats. Dat vond ik heerlijk om te lezen. Ik houd van haar werk, omdat ze zo dicht op de huid van de mensen zit die ze beschrijft. En vooral omdat het echt gebeurd is. De vrouw die in De Amerikaanse Prinses wordt omschreven (Allene Tew, red.) was me er eentje. Ze heeft zich telkens opnieuw uitgevonden en raapte zichzelf weer op nadat ze haar kinderen was kwijtgeraakt. Dat is het ergste wat je kunt bedenken, maar toch hield ze de moed erin en bleef ze doorgaan. Als schrijvende vind ik het interessant te horen hoe Van der Zijl het schrijven van zo'n biografie aanpakt. Dit moet natuurlijk een droomopdracht zijn geweest, hoewel ik me misschien ook zou vervelen als ik maar met één onderwerp bezig zou zijn. In een ander leven zou ik ook graag biografe willen zijn."

Kasteel de Haar - Tentoonstelling Interieur & Lifestyle op De Haar
Wat: expositie
Waar: Kasteel de Haar, Haarzuilens
Wanneer: tot en met 30 november
Koop hier je kaarten

"Ik houd erg van de sfeer zoals die in Downton Abbey (Britse televisieserie, red.) wordt neergezet, dat past ook wel bij dat boek van Annejet van der Zijl. Daarnaast houd ik ervan om binnen te kijken bij de rijken van vroeger en te zien hoe ze woonden. In Kasteel de Haar heeft niet een hobbyist een paar meubeltjes bij elkaar gezet, maar zijn mensen aangerukt die er verstand van hebben. Het lijkt mij de moeite waard om een bezoek aan het kasteel te brengen."

Florence Foster Jenkins - Stephen Frears
Wat: film
Waar: bioscopen in heel Nederland
Koop hier je kaarten

"Florence Foster Jenkins is een waargebeurd verhaal met een hoofdrol voor Meryl Streep. Een actrice die ik super irritant vind zodra ze met een accent speelt. Maar als dat niet doet is ze heel erg goed. De film gaat over een vrouw die zangeres wilde worden, maar helemaal niet kon zingen. Ook dat spreekt me aan. Ik heb hetzelfde, alleen sta ik niet in Carnegie Hall zoals Foster Jenkins. Wel maak ik deel uit van een carnavalstrio, maar dat is al een hele poos met sabbatical.

Ik ga eigenlijk veel te weinig naar de bioscoop. Meestal kijk ik films via Netflix of in het vliegtuig als ik onderweg ben. Daar kan ik me enorm op verheugen. Ik neem me voor om vaker naar de film te gaan, maar het gebeurt gewoon niet. Als ik ga dan ga ik het liefst naar het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Daar hebben ze een goed terras en restaurant. Je kunt daar dus uren blijven. Ze geven ook vaak een inleiding voordat de film begint, dat vind ik heel erg hartelijk en fijn. Dan denk ik: ze vinden het leuk dat we er zijn. Daardoor ga je ook nog iets beter opletten."

Raaklijn - Jan Beuving
Wat: cabaret
Waar: door heel Nederland
Wanneer: tot en met april 2017
Bekijk de speeltlijst

"Ik heb Jan weleens horen zingen, want hij maakt deel uit van een koor waar mijn boezemvriendin ook in zat. Zodoende trof ik hem af en toe op borrels. Het is een droogkloot, maar hij is echt grappig en krijgt ook hartstikke goede recensies. Hij weet alfa- en bètagrappen te combineren. Hij is nu op tournee, maar is Utrecht helaas al gepasseerd. Misschien dat ik nog naar een voorstelling van hem in Arnhem ga."

Gratis concert Domkerk
Wat: klassiek concert
Waar: Domkerk, Utrecht
Wanneer: zaterdag, 29 oktober
Meer informatie

"Ik ga zelf niet vaak naar concerten of festivals. Grote groepen stinkende mensen in een kleine ruimte of op een modderig veld haat ik. Of dat niet hetzelfde is als carnaval? Nee, dat is heel anders. Dat is niet op een modderig veld, bovendien vorm je dan zelf het programma. Wel ga ik graag naar klassieke concerten en heel af en toe breng ik een bezoek aan de opera. Iedere zaterdag is er een gratis klassiek concert in de Domkerk in Utrecht. Deze week staat het requiem van Duruflé op het programma."