Dit moet je zien tijdens het Leiden International Film Festival

Van 28 oktober tot en met 6 november vindt het Leiden International Film Festival plaats. NU.nl somt op wat je tijdens de elf filmdagen absoluut niet mag missen.

Het Leiden International Film Festival (LIFF) vindt dit jaar voor de elfde keer plaats. Het festival begon met tweeduizend bezoekers, maar is met het vorig jaar bereikte aantal van 35.000 verkochte kaartjes uitgegroeid tot een serieus evenement voor filmliefhebbers.

Tijden LIFF zullen meer dan honderd films op zeven verschillende locaties door heel Leiden worden getoond.

Humor in het Midden-Oosten
Wat: selectie films
Wanneer: zaterdag 29 oktober en zondag 6 november
Waar: verschillende locaties in Leiden
Koop hier je kaarten

Het Midden-Oosten vormt al een hele lang tijd het decor voor internationale conflicten en religieuze strijd. Het LIFF wil in samenwerking met Leiden University Centre for the Study of Islam and Society de lichtere kant van het gebied laten zien. Wat dat inhoudt? "Life of Brian-achtige misverstanden, de Egyptische Jon Stewart en de eerste romantische komedie uit Saoedie-Arabië ooit", aldus de organisatie.

Panorama
Wat: voorpremières, festivalfavorieten, unieke voorstellingen
Wanneer: vrijdag 28 oktober tot en met 6 november
Waar: verschillende locaties in Leiden
Koop hier je kaarten

In het Panorama-programma van LIFF worden bijzondere films getoond. Het gaat hier om voorpremières, favorieten die tijdens eerdere festivals hoge ogen gooiden en titels die je nooit meer in Nederland op het witte doek zult zien. Bijvoorbeeld de festivalhit en publieksopener Hunt for the Wilderpeople van regisseur Taika Waititi.

Bekijk de trailer van Hunt for the Wilderpeople:

Nederlandse première Arrival
Wat: science fiction drama
Waar: Stadsgehoorzaal, Leiden
Wanneer: vrijdag 28 oktober
Koop hier je kaarten

Het science-fiction drama Arrival, van regisseur Denis Villeneuve, trapt op 28 oktober het LIFF af. Met deze vertoning beleeft de film tevens zijn officiële Nederlandse première.

In Arrival (met hoofdrollen voor Amy Adams en Jeremy Renner) wordt de wereld door een groot, buitenaards ruimteschip bezocht. Om de bedoelingen van de bezoekers duidelijk te maken, moet eerst hun taal worden ontcijferd. De rest van Nederland zal tot tien december moeten wachten om de film te kunnen zien.

Bekijk de trailer van Arrival:

American Indie Competition
Wat: selectie (nog) onbekende films van Amerikaanse makelij
Waar: verschillende locaties in Leiden
Wanneer: zaterdag 29 oktober tot en met 6 november
Koop hier je kaarten

De American Indie Competion toont Amerikaanse films die volgens de LIFF-organisatie potentie hebben om over de hele wereld getoond te worden. Alle titels zijn gemaakt door jonge, talentvolle regisseurs die aan het begin van hun carrière staan.

Cinema Botanica
Wat: selectie tropische films      
Waar: Hortus Botanicus, Leiden
Wanneer: donderdag 3 en vrijdag 4 november
Koop hier je kaarten

De omgeving waarin je een film bekijkt kan doorslaggevend zijn voor de manier waarop je het verhaal ervaart. Dit moet ook de organisatie van LIFF hebben bedacht toen ze het programma van Cinema Botanica in elkaar zetten.

In de grote kas van de Hortus Botanicus in Leiden zullen drie films getoond worden die een tropisch sfeertje hebben. Het klamme Aguirre, der Zorn Gottes (met Klaus Kinski), het vrolijke Jungle Book en het hilarische Tropic Thunder.

Bekijk de trailer van Jungle Book:

Reel China
Wat: selectie Chinese films
Waar: Trianon, Leiden
Wanneer: zondag 30 oktober tot en met 3 november en zondag 6 november
Koop hier je kaarten

Het Leiden International Film Festival werpt niet alleen een blik op het Midden-Oosten en de tropen, maar schenkt ook aandacht aan China en zijn films. Drie verschillende films, die volgens de organisatie miljoenen Chinezen hebben bekoort, worden nu ook aan het Nederlandse publiek voorgesteld.

Tip de redactie