Van donderdag tot en met zondag vindt voor de tweede keer het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) plaats. NU.nl zet enkele hoogtepunten op een rijtje.

Na het succes van De Nieuwe Wereld in 2013 zijn natuurdocumentaires weer in trek bij het Nederlandse bioscooppubliek.

Het Wildlife Film Festival Rotterdam toont niet alleen natuurdocumentaires, maar ook films waarin de natuur een belangrijke rol in speelt. Het gehele festival vindt plaats in het Rotterdamse Cinerama Filmtheater.

Het festival wil niet alleen meer bewustzijn voor de natuur kweken, maar ook een platform bieden aan zowel amateur- als ook aan professionele filmmakers.

Nederlandse première Horn
Wat: documentaire over neushoornhandel
Wanneer: donderdag 27, zaterdag 29 oktober
Koop hier je kaarten

De film Horn belicht de illegale neushoornhandel in Zuid-Afrika en laat zien onder welke sociaal-maatschappelijke omstandigheden deze handel mogelijk wordt gemaakt. Horn won diverse filmprijzen en is tijdens het WFFR voor het eerst te zien in Nederland.

Video: Bekijk hier de trailer van Horn

Trailer: Horn
Trailer: Horn

Vara Vroege Vogels Zondag
Wat: vertoning van vier Nederlandse natuurfilms
Wanneer: zondag, 30 oktober, vanaf 10.30 uur
Koop hier je kaarten

In samenwerking met Vara Vroege Vogels heeft WFFR een viertal Nederlandse natuurfilms (volledig Nederlands gesproken) samengesteld. Het programma begint om half elf ’s ochtends. De laatste film zal 14.40 uur starten. Titels zijn Amsterdam Wildlife, Polder - Overleven in Krimpenerwaard, Levende Rivier en De Bever.

Video: Bekijk hier de trailer van Amsterdam Wildlife

Trailer: Amsterdam Wildlife
Trailer: Amsterdam Wildlife

The Best of Sir David Attenborough's The Hunt
Wat: vertoning van alle drie The Hunt-producties
Wanneer: zondag, 30 oktober, vanaf 11.00 uur
Koop hier je kaarten

De beroemdste documentairestem behoort toe aan de Britse Sir David Attenborough. Hij voorzag recentelijk ook het drieluik van The Hunt van zijn karakteristieke commentaar. Liefhebbers van jagende dieren kunnen de drie verschillende afleveringen deze zondag achter elkaar bekijken.

Video: Bekijk hier de trailer van The Hunt

Trailer: The Hunt
Trailer: The Hunt

Natuurfilms voor kinderen
Wat: speciale selectie natuurfilms geschikt voor jonge kijkers
Wanneer: donderdag 27, zaterdag 29 en zondag 30 oktober
Meer informatie

Films en documentaires over het leven in de wilde natuur kunnen onwijs boeiend zijn, maar kinderen beschikken dikwijls niet over voldoende geduld om gedetailleerde beschrijvingen van bijvoorbeeld een mierennest te bekijken. Daarom heeft het WFFR een speciale selectie gemaakt voor jonge kijkers.

Op donderdag wordt Project Wild Things vertoond, over een man die kinderen enthousiast probeert te maken voor de natuur. Op zaterdag en zondag zijn de films Raffaelo in het Wild, Medieval Monster, De Schoonheid van Water te zien.

Video: Bekijk hier de trailer van Project Wild Things

Trailer: Project Wild Things
Trailer: Project Wild Things

Plastic - The Real Sea Monster
Wat: documentaire over afval in de wereldzeeën
Wanneer: vrijdag 28 oktober, zondag 30 oktober
Koop hier je kaarten

Deze documentaire probeert in minder dan een uur tijd de kijker te informeren over een van de grootste monsters in onze wereldzeeën en oceanen. Geen haaien, enge kwallen of bacteriën, maar plastic afval. Wie deze film wil zien, krijgt de vijftien minuten durende documentaire Dipper from the Water of Leith er gratis bij.

Video: Bekijk hier de trailer van Plastic - The Real Sea Monster

Trailer: Plastic - The Real Sea Monster
Trailer: Plastic - The Real Sea Monster

Awards Avond
Wat: uitreiking uiteenlopende filmprijzen
Wanneer: zondag 30 oktober
Meer informatie

Voor de editie van 2016 hebben honderdveertig filmmakers hun producties ingestuurd. Hiervan is een selectie gemaakt die tijdens het WFFR te zien is. Deze selectie zal op de slotavond van het festival door een jury van experts worden beoordeeld. Zo zijn er een zestal juryprijzen te verdelen: WFFR Awareness Award, Best Film Professional, Best Film Non-Professional, WFFR Sustainability Award, WFFR Environmental Award en WFFR Underwater Award.

Maar het publiek krijgt ook een stem. Na ieder filmbezoek kunnen bioscoopgangers hun oordeel geven. De verschillende meningen worden samengevoegd en vormen de basis voor de publieksprijzen.