Dit moeten we volgens André van Duin dit weekend doen

NU.nl laat bekende Nederlanders hun favoriete culturele evenementen opsommen. Deze keer geeft cabaretier André van Duin (69) advies.

Van Duin is geen frequente museumbezoeker. "Ik heb ook geen favoriet museum, maar vind het Rijksmuseum nog steeds heel erg mooi. Als ik in een ander land ben ga ik eigenlijk alleen naar een museum als ik me heel erg verveel."

Wel komt hij vaak in het theater, niet in de laatste plaats omdat hij zelf vaak op de planken staat. Bijvoorbeeld met Kees Hulst in de voorstelling The Sunshine Boys.

The Sunshine Boys
Wat: theater
Wanneer: tot en met december 2016     
Waar: Heel Nederland
Koop hier je kaarten

"De voorstelling The Sunshine Boys moeten mensen sowieso gaan zien. We spelen nog tot eind december. Het zal, voor zover ik weet, niet verlengd worden. Dit is al de verlenging, omdat de eerste zes weken een succes bleken. Tot onze verbazing. Vooral mensen die mij eigenlijk alleen maar kennen als die man die af en toe een alpinopet opzet en "bloemkolen" roept. Dit is iets heel anders. Ook humoristisch, maar met een serieus verhaal. Waarin ook veel wordt gelachen.

Mensen die het gezien hebben zeggen: 'Hey, hij kan ook toneelspelen'. Dat komt natuurlijk ook omdat dit door een echte regisseur wordt geleid en we met echte acteurs spelen. Je kunt in The Sunshine Boys niet het script omzeilen. Tijdens mijn revue-voorstellingen kon dat wel en had ik wat meer interactie met het publiek, dat kan met toneel natuurlijk helemaal niet. Je speelt het stuk en daar moet het publiek het mee doen. Maar goed, dat werkt iedere avond."

Video: Trailer The Sunshine Boys

The Red Turtle - Michael Dudok de Wit
Wat: animatiefilm
Wanneer: oktober, november    
Waar: enkele filmhuizen en bioscopen in heel Nederland
Koop hier je kaarten

"Ik ben eigenlijk helemaal geen bioscoopganger. Terwijl ik het wel heerlijk vind, vooral 's middags. Toen we in Antwerpen waren hebben we The Red Turtle gezien, heel goed. Die film is helemaal met de hand getekend, terwijl tegenwoordig alles volledig elektronisch gebeurt. Beetje potloodachtig. Heel bijzonder om te zien en er wordt een mooi verhaald verteld.

Het is een soort sprookje, een onwezenlijk verhaal natuurlijk. Een schildpad die in een vrouw verandert en een vrouw die weer in een schildpad verandert. Dat kan natuurlijk allemaal niet, maar het is prachtig. Bij een musical klopt natuurlijk ook nooit iets. Bij James Bond ook niet, maar het is mooi om naar te kijken."

Video: Trailer The Red Turtle

Purper's Vier Jaargetijden
Wat: cabaret
Wanneer: maandag 5 december
Waar: Theater DeLaMar, Amsterdam
Koop hier je kaarten

"Verder moeten mensen dit weekend alvast kaarten gaan halen voor Purper's Vier Jaargetijden. Purper is een cabaretgroep die vijf jaar geleden is gestopt, omdat ze vonden dat ze te oud werden. Ze dachten dat ze op waren er het publiek niet meer geïnteresseerd zou zijn. Maar ze zijn toch weer begonnen en tot hun eigen stomme verbazing vond iedereen de première van hun recente voorstelling prachtig. Ik ben blij dat ze weer terug zijn. Dus daar moeten mensen ook naar toe."

Video: Promo Purper 2016

Lees meer over:
Tip de redactie