Dit kun je deze zaterdag doen

Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Op deze zaterdag kun je de verencollectie van het Museum Volkenkunde bekijken, leren hoe je moet acteren met dieren, Halloween beleven op fort Pampus en het concert van White Denim in Doornroosje bezoeken.

Festival de Betovering 2016
Wat: Theaterfestival
Waar: Den Haag
Kosten: Verschillende prijzen per activiteit
Meer informatie

Tijdens het festival De Betovering kunnen kinderen van 2 tot en met 12 jaar met hun ouders terecht bij 450 nationale en internationale voorstellingen en workshops op vijftig locaties in Den Haag. Op de zaterdag zijn onder andere optredens van de Bontehond en de film Uilenbal te bewonderen.

De organisatie heeft rekening gehouden met kinderen waarbij die op het gebied van bewegen, horen of zien met een beperking leven. Bezoekers kunnen via de website meer informatie verkrijgen over de toegankelijkheid van de activiteiten.

Het festival wordt tot en met zaterdag 23 oktober gehouden.

Tentoonstelling Wereld vol Veren
Wat: Tentoonstelling
Waar: Museum Volkenkunde, Leiden
Kosten: Vanaf 6,00 euro
Meer informatie

De tentoonstelling Wereld Vol Veren bevat de mooiste verenobjecten uit de museumcollectie, die vanwege hun kwetsbaarheid zelden zijn vertoond. De objecten zijn afkomstig uit Hawaii, de Amazone, Noord-Amerika en Papoea-Nieuw-Guinea.

Ook hebben topcouturiers als Jean Paul Gaultier en Thierry Mugler hun bijdrage geleverd aan de tentoonstelling. Daarnaast zijn studenten van de mode-opleiding van ArtEZ in Arnhem gevraagd hun interpretatie te geven op het thema veren.

Nationale Archeologiedagen 
Wat: Archeologische activiteiten
Waar: Overal in Nederland
Kosten: Verschillende prijzen
Meer informatie

In heel Nederland kan men de Nationale Archeologiedagen bezoeken. In verschillende musea, archeologische centra, depots en universiteiten vinden allerlei activiteiten plaats. Denk aan een lezing over de Romeinen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, of aan een tentoonstelling over de archeologie van het Achterhoekse stadje Borculo.

Opening tentoonstelling Eten in oorlogstijd 
Wat: Tentoonstelling
Waar: Verzetsmuseum, Amsterdam
Kosten: Vanaf 5 euro
Meer informatie

Bij deze tentoonstelling komt men meer te weten over het voedselpatroon van mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder anderen topkoks als Edwin Florès, Julius Jaspers en Perre Wind gaan de uitdaging aan een gerecht te creëren met ingrediënten uit de bezettingsjaren.

Zo maakt Florès een gerecht uit 1942-1943 met ingrediënten uit het Vondelpark, terwijl Jaspers een gerecht maakt uit de ingrediënten uit de pakketten van de voedseldroppings rond de bevrijding van Nederland.

Bezoekers en kookliefhebbers krijgen tevens een publicatie met verhalen en recepten uit die periode.

Halloween op Pampus
Wat: Halloween feest
Waar: Fort Pampus
Kosten: Vanaf 12,50
Meer informatie

Fort Pampus nabij Muiden staat vanaf zaterdag 15 oktober in het teken van Halloween. Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen meedoen aan knutselactiviteiten, speurtochten en rondleidingen. Ook staat er een speciale Halloween-kraam waar griezelige pompoensoep en warme chocolademelk worden aangeboden.

Yann Tiersen live in Koninklijk Theater Carré, Amsterdam
Wat: Concert
Waar: Carré, Amsterdam
Kosten: 39,50 euro
Meer informatie

De Franse multi-instrumentalist Yann Tiersen staat zaterdagavond tweemaal met een pianoconcert in het Koninklijke Theater Carré. De eerste voorstelling begint om 20:00 uur en om 23:00 uur begint concert twee. Tiersen werd bekend door succesvolle soundtracks voor bekende films als Amelie en Good Bye Lenin.

White Denim live in Doornroosje
Wat: Concert
Waar: Doornroosje, Nijmegen
Kosten: 15 euro
Meer informatie

Afgelopen voorjaar kwam alweer het zevende studioalbum van de band White Denim. De mannen uit Texas hebben weer een geluid neergezet vol rock, psychedelica, blues, country en jazz. Tijdens de Europese tour komt White Denim onder meer langs in Doornroosje en een dag later in De Helling in Utrecht.

Acteren met echte dieren
Wat: workshop, vanaf 7 jaar
Waar: MediaLab, Amsterdam
Koop kaarten

Tijdens deze workshop in het kader van het festival Cinekid kunnen kinderen in het bijzijn van Julian Ras (hoofdrolspeler in de nieuwe serie Alleen op de Wereld en Dummie de Mummie) en een echte dierentrainer leren hoe je moet omgaan met dieren tijdens het opnemen van een film of serie. Er zal ook een echt varken aanwezig zijn, waarmee de deelnemers kunnen oefenen.

Miss Hokusai + Matasaburo of the Wind - Hara Keiichi + Yamada Hiroki
Wat: Animefilm
Waar: Kriterion
Speelduur en leeftijd: 90 en 22 min, 12 jaar en ouder
Koop kaarten

De anime-film Miss Hokusai gaat over O-Ei, een dochter van de wereldberoemde kunstenaar Hokusai, die het respect van haar vader probeert te krijgen. Dat doet ze door veel houtgravures te maken.

De kortere anime Matasaburo of the Wind van regisseur Yamada (bekend van animatiestudio Studio Ghibli) is gebaseerd op het verhaal Kaze no Matasaburouit 1934, geschreven door de Japanse auteur Miyazawai Kenji.

Het personage Takada verhuist naar een plattelandsdorp, waar hij in een school terechtkomt met mensen die merkbaar anders zijn dan hij. De klasgenoten denken gelijk dat hij een god is, al weet Takada zelf niet of dat überhaupt klopt.

NUwerk

Tip de redactie