Acht films die je vanaf deze week in Nederland kunt zien

Iedere week verschijnen er nieuwe films in de Nederlandse bioscopen. NU.nl zet de meest spraakmakende films op een rijtje.

Deze week besteden we onder meer aandacht aan de nieuwe Dan Brown-verfilming Inferno (met natuurlijk wederom een hoofdrol voor de Amerikaanse acteur Tom Hanks), de twee familiefilms Trolls en Uilenbal en de nieuwe horrorfilm van Dick Maas: Prooi.

Inferno - Ron Howard
Wat: actiefilm
Waar: Bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 123 min, 12 jaar en ouder
Meer informatie

Dan Brown werd wereldberoemd met zijn boek De Da Vinci Code. Ook de filmadaptatie kon miljoenen mensen wereldwijd bekoren. Nu is het tijd voor de derde titel in de reeks Inferno, waarin hoogleraar Robert Langdon (Tom Hanks) wederom de wereld moet redden door religieuze raadsels op te lossen. Deze keer neemt hij het op tegen een waanzinnige die Dante Alighieri’s werk De Goddelijke Komedie tegen de mensheid wil inzetten.

Trailer:

Trolls (Nederlandse versie) - Mike Mitchell, Walt Dohrn
Wat: Animatiefilm
Waar: Bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 93 min, 6 jaar en ouder
Meer informatie

De muzikale animatiefilm Trolls is gemaakt door de mannen achter de populaire film Shrek. Zoals de titel doet vermoeden gaat het verhaal over trollen die veel muziek maken. Poppy is een van de talentvolle muzikanten, maar ziet haar ontwikkeling verstoord worden nadat haar vrienden worden gepakt door de duistere leider Koning Gristle.

Trailer:

Prooi - Dick Maas
Wat: Thriller
Waar: Bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 108 min, 16 jaar en ouder
Meer informatie 

Prooi is de nieuwste film van de Nederlandse regisseur Dick Maas (bekend van onder andere Amsterdamned, De Lift en Sint), waarin een forse leeuw de hoofdstad Amsterdam op stelten zet. Artis-dierenarts Lizzy (gespeeld door Sophie van Winden) krijgt van de politie de taak om het beest uit te schakelen, maar krijgt weinig hulp omdat veel mensen het verhaal van de leeuw niet geloven.

Na een bloedbad in het Vondelpark slaat de sfeer echter om en stemmen de autoriteiten in een Britse jager (Mark Frost) in te schakelen.

Trailer:

Tonio - Paula van der Oest
Wat: Dramafilm
Waar: Bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 101 min, 12 jaar en ouder
Meer informatie

Tonio, de verfilming van de roman van A.F. Th. Van der Heijden, gaat over de zoon van de auteur. Tonio kwam in 2010 om het leven door een auto-ongeluk. Het verhaal beschrijft de neerwaartse spiraal van verdriet waarin Van der Heijden (in de film gespeeld door Bokma) en zijn vrouw (Lodeizen) belanden na dit verlies.

De film is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars; volgens internationale vakbladen maakt Tonio een serieuze kans op een nominatie. 

Trailer:

Comédie Francaise: Romeo et Juliette
Wat: Theater op een bioscoopscherm
Waar: Pathé
Speelduur en leeftijd: 165 min, 12 jaar en ouder
Meer informatie

Op 13 oktober vindt een livevoorstelling van het theaterstuk Romeo et Juliette plaats in de Pathé-bioscopen. Het vertelt het oude bekende verhaal over de families Capulet en Montaigu die door een oude ruzie nog altijd niet met elkaar spreken. Ondanks een opgebloeide liefde tussen Romeo Montaigu en Juliette Capulet.

Het optreden is nog op twee andere dagen te zien in de Pathé-bioscopen: 5 en 7 november.

Miss Hokusai + Matasaburo of the Wind - Hara Keiichi + Yamada Hiroki
Wat: Animefilm
Waar: Kriterion
Speelduur en leeftijd: 90 en 22 min, 12 jaar en ouder
Meer informatie

De anime Miss Hokusai gaat over O-Ei, een dochter van de wereldberoemde kunstenaar Hokusai, die het respect van haar vader probeert te krijgen. Dat doet ze door veel houtgravures te maken.

De kortere anime Matasaburo of the Wind van regisseur Yamada (bekend van animatiestudio Studio Ghibli) is gebaseerd op het verhaal Kaze no Matasaburo uit 1934, geschreven door de Japanse auteur Miyazawai Kenji.

Het personage Takada verhuist naar een plattelandsdorp, waar hij in een school terechtkomt met mensen die merkbaar anders zijn dan hij. De klasgenoten denken gelijk dat hij een god is, al weet Takada zelf niet of dat überhaupt klopt.

Trailer:

Uilenbal - Simone van Dusseldorp
Wat: Kinderfilm
Waar: Eye
Speelduur en leeftijd: 80 min, 5 jaar en ouder
Meer informatie

Uilenbal van Simone van Dusseldorp is de openingsfilm van de dertigste editie van Cinekid, het film- tv- en nieuwe mediafestival voor de jeugd. De film gaat over de 8-jarige Meral die na de verhuizing in contact komt met de muis Piepiep.

Ze besluit het diertje mee te nemen op schoolkamp. Dat blijkt een succes te zijn; door de muis maakt Meral vrienden. Het plezier met het dier is van korte duur: op een gegeven moment wordt Piepiep namelijk door een uil gegrepen.  

Trailer:

Tip de redactie