Van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 oktober vindt het festival Cinekid plaats. NU.nl zet de meest spraakmakende voorstellingen en activiteiten op een rijtje.

In de herfstvakantie kunnen kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud tijdens het Cinekid festival weer een omvangrijk aanbod aan kinderfilms en kinderseries bekijken en deelnemen aan uiteenlopende workshops.

Het hart van dit filmfestival is gevestigd op het Westergasterrein in Amsterdam, maar door heel Nederland doen meer dan dertig bioscopen mee aan het festival.

Acteren met echte dieren
Wat: workshop, vanaf 7 jaar
Wanneer: zaterdag 15 oktober
Waar: MediaLab Amsterdam
Meer informatie

Tijdens deze workshop kunnen kinderen in het bijzijn van Julian Ras (hoofdrolspeler in de nieuwe serie Alleen op de Wereld en Dummie de Mummie) en een echte dierentrainer leren hoe je moet omgaan met dieren tijdens het opnemen van een film of serie. Er zal ook een echt varken aanwezig zijn, waarmee de deelnemers kunnen oefenen.

Niet te doen! - Emilie Deleuze
Wat: film, vanaf 11 jaar
Wanneer: 15, 16, 18 en 21 oktober
Waar: Bioscopen Movies en Ketelhuis, Amsterdam
Meer informatie

Niet te doen! is een Franstalige komische kinderfilm over het meisje Auroura dat met iedereen ruzie lijkt te krijgen. Hoofdrolspeelster Léna Mgnien zal zaterdag en zondag aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Premières Kippen van Kamaru / Safia’s Zomer
Wat: vertoning documentaires, vanaf 6 jaar
Wanneer: zondag, 16 oktober    
Waar: Westergastheater Amsterdam
Meer informatie

Deze twee documentaires zijn nog nooit eerder vertoond. Kinderen van 8 jaar en ouder kunnen deze documentaires niet alleen voor het eerst zien, maar naderhand ook een heus debat bijwonen dat zich op het onderwerp vluchtelingen concentreert. Centraal staat de vraag: Wat zou jij doen als je net een jaar in Nederland bent?

Hoe word je nieuwspresentator?
Wat: workshop
Wanneer: maandag 17 oktober
Waar: MediaLab, Amsterdam
Meer informatie 

Fiona Yauw is presentatrice van een van de vele jeugdjournaals die Wadada News for Kids over de hele wereld uitzendt. Yauw zal deelnemers van deze masterclass tips geven hoe zij ook nieuwspresentator kunnen worden.

Young Wrestlers - Mete Gümürhan
Wat: documentaire
Wanneer: 17 en 19 october
Waar: Westergastheater en Ketelhuis, Amsterdam
Meer informatie

Deze Turkse documentaire volgt een aantal jonge worstelaren die samen worden getraind op een speciale worstelschool. De film is geschikt voor kijkers van tien jaar en ouder.

Op maandag zal de regisseur aanwezig zijn om over Young Wrestlers te vertellen.

Juf Roos
Wat: meezingfeestje voor kinderen van 3 jaar en ouder
Wanneer: dinsdag 18 oktober
Waar: Cinekeet, Westergasterrein, Amsterdam
Meer informatie 

Juf Roos, van de gelijknamige televisieserie nodigt kinderen uit om klassiekers als Twee emmertjes water halen en Ik zag twee beren broodjes smeren mee te zingen. De meezingactiviteit zal ongeveer een half uur duren.

Instagram masterclass met Fatching Tigerss
Wat: workshop Instagram, 11 jaar en ouder
Wanneer: woensdag 19 oktober
Waar: MediaLab, Amsterdam
Meer informatie

De zestienjarige Annechien Schilling heeft onder haar pseudoniem Fatching Tigerss bijna 750.000 volgers op het sociale medium Instagram. Schilling plaatst voornamelijk surrealistische zelfportretten. Tijdens deze workshop zal ze deelnemers tips geven om soortgelijke foto’s te maken en te publiceren.

Voetbalmeisjes - Allieke Saaroloos, Sia Hermanides
Wat: televisieserie, 12 jaar en ouder
Wanneer: donderdag 20 oktober
Waar: Cinekeet, Amsterdam
Meer informatie

Cinekid toont de eerste aflevering van de nieuwe serie Voetbalmeisjes op donderdag 20 oktober. Voetbalmeisjes gaat over een vrouwenvoetbalelftal waarin de jonge voetballers niet alleen teamgenoten, maar ook goede vriendinnen zijn.

Sound design met Eng
Wat: Masterclass
Wanneer: vrijdag 21 oktober
Waar: MediaLab, Amsterdam
Meer informatie

Martijn Helle en Arno Willemstein zijn verantwoordelijk voor de geluidseffecten in de griezelige kinderserie Eng. Tijdens deze zogeheten masterclass vertellen ze over hun aanpak en leren ze deelnemers hoe je zelf enge geluiden kunt maken en hoe je die kunt toepassen.

Stand by me - Stephen King
Wat: film, vanaf 11 jaar
Wanneer: vrijdag 21 oktober
Waar: Ketelhuis, Amsterdam
Meer informatie

Het is dit jaar dertig jaar geleden dat de film Stand by me in de Nederlandse bioscopen verscheen. Omdat Cinekid dertig jaar bestaat heeft de organisatie besloten de film weer op het witte doek te tonen.

King werd bekend met zijn meedogenloze horrorverhalen, Stand by me gaat echter over een groep jonge vrienden die een mooi avontuur tegemoet gaan.