Tien Oktoberfeesten die je deze week kunt bezoeken

De Oktoberfeesten die in Duitsland worden gevierd zijn al lang niet meer aan onze oosterburen voorbehouden. Ook in Nederland vinden soortgelijke evenementen plaats. NU.nl maakt een overzicht.

Sinds 1810 wordt op de Theresienwiese in München het Oktoberfest georganiseerd. Dit 'grootste volksfeest ter wereld' wordt jaarlijks door duizenden binnen- en buitenlandse liefhebbers bezocht.

Wie niet naar het zuiden van Duitsland wil afreizen kan al jaren ook in Nederland terecht voor immense bierpullen, schlagermuziek en klederdracht. Ook dit jaar worden er door het hele land soortgelijke evenementen georganiseerd.

Hieronder volgt een overzicht van acht oktoberfeesten in Nederland en twee bij onze zuiderburen in België.

Oktoberfest Tilburg
Waar: Koepelhal, Tilburg
Wanneer: 13, 14, 15, 16 oktober
Kosten: vanaf 19,50 euro
Meer informatie

Het Oktoberfest Tilburg viert vier dagen lang het Oktoberfest met verschillende programma’s. Op donderdag wordt er in de Tilburgse Koepelhal een speciale avond voor studenten georganiseerd. Op vrijdag en zaterdag vinden reguliere Oktoberfeesten plaats.

De avonden worden muzikaal omlijst door verschillende dj’s en bands.

Oktoberfest Smaak & Stijl Nieuwegein
Waar: Galecopperzoom, Nieuwegein
Wanneer: 13, 14, 15 en 16 oktober
Kosten: onbekend
Meer informatie 

Restaurant Smaak en Stijl organiseert een kleinschaliger Oktoberfest. Onder leiding van kok Hans Schaff worden er typische Oktoberfest-maaltijden aangeboden en zal er voor traditionele aankleding en muziek gezorgd worden.

Voor kinderen is er een aparte ruimte ingericht om te spelen. De organisatie vraagt bezoekers om vooraf te reserveren.

Twents Oktoberfest
waar: Hazemeijer Complex, Hengelo
Wanneer: 14 oktober
Kosten: 15,00 euro
Meer informatie

De regio Twente schurkt tegen onze oosterburen aan. Een garantie dat het Twents Oktoberfest een echt Oktoberfest zal worden? Wel als je de aankondiging op de website van de organisatie moet geloven: “das gemütlichste Oktoberfest von ganz Twente”.

Artiesten als De Havenzangers 2.0 en DJ René moeten voor de goede sfeer gaan zorgen.

Oktoberfest Lommel
Waar: Lommel, België
Wanneer: 14 en 15 oktober
Kosten: Vanaf 5,00 euro
Meer informatie

Wat Nederlanders kunnen, kunnen Belgen al lang. En zo worden de Oktoberfesten ook door onze zuiderburen gekopieerd. Bijvoorbeeld in Lommel, waarop 14 en 15 oktober Oktoberfeesten worden georganiseerd. Kaarten op vrijdag zijn slechts 5 euro. Wie op zaterdag wil feesten moet 45 euro neertellen, bovendien is een dresscode (vrouwen in dirndl, mannen in lederhosen) vastgelegd.

Oktoberfest Cuijk
Waar: Ebben Inspyrium
Wanneer: 15 oktober
Kosten: vanaf 17,50
Meer informatie

Wie België te ver vindt kan ook in Noord-Brabant terecht voor een echt Oktoberfest. In Cuijk wordt er niet alleen gedanst en gedronken, maar kunnen bezoekers op het podium serieuze krachtmetingen aangaan. Zo kan er hout worden gezaagd, kunnen er spijkers worden geslagen en boomstammen in wedstrijdverband worden opgetild.

Als de krachtpatsers klaar zijn klinkt de muziek van onder anderen Denny Christiaan en De Alpenzusjes door het Inspyrium. Wie wil kan ook een hele tafel reserveren.

Oktoberfest Almere
Waar: De Meester, Almere
Wanneer: 15 oktober
Kosten: vanaf 5,00 euro
Meer informatie | Koop kaarten

In poppodium De Meester vindt 15 oktober de zevende editie van het Oktoberfest Almere plaats. Volgens de organisatie zal de bezoeker de komende Oktoberfest elementen aantreffen:  “Duits bier, bierpullen, dirndl’s, lederhosen, gekkigheid én Duitse hits”. 

Das Voartse Oktoberfest
Waar: Baron te Dedemsvaart, Dedemsvaart
Wanneer: 15 oktober
Kosten: vanaf 7,50 euro
Meer informatie

Pullen bier, braadworsten en varken aan het spit. Tel daar de muziek van de Snollebollekes en Vechttaler Jungs bij op en je hebt Das Voartse Oktoberfest. Wie wil weten hoe men in Overijssel Oktoberfest viert, moet op 15 oktober bij de Baron te Dedemsvaart wezen.

Oktoberfest Ramsel
Waar: VTC, De Mixx, Herselt
Wanneer: 15 oktober
Kosten: vanaf 15,00 euro (inclusief consumptie en parkeerplaats)
Meer informatie

Het Oktoberfest Ramsel slaat de handen ineen met de plaatselijke fanfare, die dit jaar 140 jaar bestaat. Een grote zaal vol biertafels, warm en koud buffet en een muzikale omlijsting door onder meer Sam Gooris die bekendheid verwierf in Nederland door zijn bijdrage aan de realityserie De Pfaff’s.

Er wordt verwacht dat de bezoekers in traditionele Beierse klederdracht verschijnen. Wie dit niet in zijn kast heeft hangen kan via de website dirndl’s en lederhosen aanschaffen.

Oktoberfest Raalte
Waar: De Leeren Lampe, Raalte
Wanneer: 16 oktober
Kosten: onbekend
Meer informatie

In Raalte kunnen Oktoberfestliefhebbers op 16 oktober terecht in De Leeren Lampe. Daar wordt de Zuid-Duitse traditie onder leiding van Wir sind spitze en DJ Tommy in ere gehouden.

Oktoberfeest Sittard 21 tm 26 oktober
Wanneer: 21 tot en met 26 oktober
Waar: binnenstad Sittard
Kosten: vanaf 10,00 euro
Meer informatie

Dit feest vindt weliswaar pas volgende week plaats, maar het is raadzaam om deze editie in Sittard alvast in je agenda te zetten. Zes dagen lang kan de doorgewinterde Oktoberfest-fan in de binnenstad van Sittard terecht voor een van de grootste feesten van het land.

De organisatie zal dit jaar vier grote paviljoens en een zogeheten brauhaus opzetten, daarnaast vindt er een kermis en een Oktoberparade plaats. Het evenement wordt afgesloten met een vuurwerkshow.

Lees meer over:
Tip de redactie