Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Op deze zondag kun je beroemde tassen bekijken, de beste komische films uit Japan zien, kennismaken met de meest talentvolle jonge kunstenaars van dit moment, zelf tekenen in het Rijksmuseum en bingoën met een educatief tintje.

Royal Bags
Wat: Tentoonstelling (met optionele speurtocht voor kinderen)
Waar: Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam
Kosten: Vanaf 3,50 euro
Meer informatie

Door de recente opkomst van de zogeheten man bag zien ook steeds meer mannen het belang van een (hand-)tas, maar het zijn de vrouwen die het dragen ervan hebben geperfectioneerd. Het tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam laat tassen zien die misschien wel aan de meest invloedrijke armen uit onze geschiedenis hingen.

Voor de tentoonstelling Royal Bags verzamelde het museum tassen van onder anderen Queen Elizabeth, Keizerin Sisi, Prinses Grace en natuurlijk ons eigen koningshuis. Daarnaast fungeerde Koningin Máxima als curator en selecteerde ze drie tassen uit de collectie van koningin Juliana. 

Art the Hague
Wat: Kunstbeurs
Waar: Fokker Terminal, Den Haag
Kosten: 10, 00 euro (tot 16 jaar gratis)
Meer informatie

De kunstbeurs Art the Hague noemt zichzelf ‘de eigenzinnige beurs voor hedendaagse kunst’. Feitelijk is het een verzameling van 45 galeries en zestien jonge kunstenaars uit de steden Den Haag en Amsterdam. Natuurlijk wordt hier en daar een mooie kunstaankoop bezegeld, maar de beurs geeft vooral een duidelijk beeld van wat er zich op dit moment in de kunstwereld (tenminste, die in de Randstad) afspeelt.

De beurs, die dit jaar voor de vierde keer georganiseerd wordt, is nog tot en met zondag te bezoeken.

Camera Japan
Wat: Filmfestival
Waar: Lantaren Venster, Rotterdam
Kosten: Vanaf 7,00 euro per film
Meer informatie

Camera Japan belicht jaarlijks verschillende onderwerpen uit de Japanse filmwereld. Dit jaar strijkt het festival neer met het hoofdthema: humor. Tientallen films, maar ook exposities, laten de kijker verschillende soorten humor zien.

Op zondag is er vanaf 11.00 uur een filmbrunch in het Rotterdamse filmhuis Lantaren Venster, met Japanse ontbijtspecialiteiten. Wie deze Rotterdamse editie van Camera Japan aan zich voorbij moet laten gaan krijgt een herkansing: op 14, 15 en 16 oktober vindt een Amsterdamse versie plaats.

Millennials
Wat: Internationale groepstentoonstelling
Waar: Museum Arnhem
Kosten: vanaf 2,00 euro
Meer informatie

De expositie Millennials in het Museum Arnhem richt zich op een jonge generatie van veelbelovende, internationale twintigers en dertigers. De kunstenaars in kwesties tonen werk in bijna alle disciplines: videowerken, ruimtelijke  installaties en performances van onder anderen Melanie Bonajo (1978), Lado Darakhvelidze (1977), Priscila Fernandes (1981), Thomas Kuijpers (1985), Cristina Lucas (1973), Taus Makhacheva (1983) en Inge Meijer (1986). 

The Big Draw
Wat: Tekenwedstrijd in het Rijksmuseum
Waar: Amsterdam
Kosten: vanaf 8,75 euro
Meer informatie

Kunnen we de wereld mooier maken, door simpelweg een tekening te maken? Die vraag moet het uitgangspunt zijn geweest van de organisatie The Big Draw die wereldwijd tekenactiviteiten op grote schaal organiseert en daarmee aandacht vraagt voor allerlei maatschappelijke en sociale knelpunten en misstanden.

Maar The Big Draw zet zich even goed in om het tekenen populairder te maken. Pak een potlood en ontspan. Dit kan zondag zelfs in het bekendste museum van Nederland; het Rijksmuseum.

Dit jaar staat The Big Draw in het Rijksmuseum in het teken van ‘de wonderen der natuur’. Deelnemers krijgen de kans diverse opgezette dieren, afkomstig uit het Naturalis Biodiversity Center, na te tekenen en ontvangen een gratis schetsboek met potlood.

Toni Erdmann - Maren Ade
Wat: Film
Waar: Paff Filmfestival, Filmhallen Amsterdam
Kosten: 10,00 euro
Meer informatie

De Duitse komedie Toni Erdmann is vanaf 13 november in Nederland te zien, maar wie hem nu al wil bekijken moet een bezoek aan de Filmhallen in Amsterdam brengen. De film had volgens de critici op het festival van Cannes een prijs moeten krijgen voor Beste Film en voor Beste Regie.

De bitterzoete tragikomedie, waarin de Nederlandse actrice Hadewych Minis een bijrol speelt, vertelt over een vader die tijdens een spontaan bezoek aan zijn dochter, die in het buitenland werkt, merkt hoe ongelukkig zij is. Hij besluit haar te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen.

De fantastische, drie uur durende film is dit jaar de Duitse inzending voor de Oscars. 

Kinderboekenweek Bingo
Wat: Spelletjesmiddag
Waar: Bibliotheek Oog in Al, Utrecht
Kinderboekenweek Bingo
Meer informatie

Bij deze bingo gaat het over boeken met een hoofdrol voor oma’s en opa’s. Hierdoor kunnen deelnemers niet alleen prijzen winnen, maar ook tips krijgen voor nieuwe leesboeken. Wie mee wil doen moet wel even reserveren.

Andy Frasco live in Amsterdam
Wat: Concert
Waar: Tolhuistuin, Amsterdam
Kosten: 12,50 euro
Meer informatie

Een Andy Frasco show is altijd uniek. Solo-battles, dansbare beats en sexy saxofoongeluid zijn onderdeel van een show van de rasechte entertainer. Stuiterend over het podium brengt hij zijn werk vol overgave ten gehore, net als bewerkte cover van bijvoorbeeld de Beastie Boys. Zere voeten aan het einde van de avond zijn gegarandeerd.

Eek-A-Mouse live in Nijmegen
Wat: Concert
Waar: Doornroosje, Nijmegen
Kosten: 22,50
Meer informatie

Eek-A-Mouse is een bijzondere verschijning in reggaeland. Niet alleen door zijn naam, indrukwekkende postuur, maar ook door zijn unieke stijl van zingen (sing-jaying) op alle genres tussen ska en dancehall in. 

Komende weken is de Jamaicaan te zien door het hele land. Ook als buiten de zon niet meer schijnt, kun je zo toch nog aan je portie zonneschijn komen.