Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste activiteiten op een rij.

Deze keer onder meer aandacht voor de eerste Youtube-expositie in Beeld en Geluid Hilversum, het hardloopevenement Blind Run in Doorn en de documentaire Supersonic over de Britse band Oasis.

Let's YouTube
Wat: Expositie/workshop
Waar: Beeld en Geluid, Hilversum
Kosten: vanaf 9,00 euro
Meer informatie

Beeld en Geluid heeft in samenwerking met videoplatform Youtube en bekende Youtube-vloggers een tentoonstelling in elkaar gezet die vooral om interactie draait.

Iedere maand zal een andere bekende Youtube-vlogger video’s voor de expositie maken en ter plaatse aanwezig zijn om de bezoeker te ontmoeten. Daarnaast biedt het centrum workshops en masterclasses aan.

Oscar live in Nijmegen
Wat: Concert
Waar: Merleyn, Nijmegen
Kosten: 8,00 euro
Meer informatie

Oscar komt uit Londen en maakt melancholische pop. Kort maar krachtig, zo is zijn carrière tot nu toe ook wel te omschrijven. In mei bracht hij zijn debuutalbum Cut & Paste uit waar onder andere het aanstekelijke Daffodil Days op is te luisteren.

Op zondag 9 oktober is de artiest ook in de Bitterzoet in Amsterdam te zien.

The Blind Run
Wat: Hardloopevenement
Waar: Doorn
Kosten: 10,00 euro
Meer informatie

Op het terrein van Bartiméus in Doorn wordt zaterdag de zogeheten Blind Run georganiseerd. Aan elkaar gebonden duo’s kunnen in rondes van een kilometer lang geld inzamelen om onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen mogelijk te maken. Een van de twee hardlopers moet blind of geblinddoekt het parcours afleggen.

St. Tropez live in Eindhoven
Wat: Concert
Waar: Stroomhuis, Eindhoven
Kosten: 10,50 euro
Meer informatie

Het Amsterdamse St. Tropez is deze maand op verschillende plekken in Nederland te vinden, waaronder deze week in Eindhoven en Hengelo. Vorige maand bracht de band hun debuutplaat uit, vol ‘yachtpunk from Amsterdam’, zoals ze dat zelf noemen. Wat je kunt verwachten? Lo-fi vocalen, snijdende gitaren en meeslepende drums.

19e editie Nederlandse Dansdagen
Wat: Dans
Waar: Maastricht
Kosten: vanaf 6,00 euro
Meer informatie

Tot en met 9 oktober kun je tijdens de Nederlandse Dansdagen tien voorstellingen bekijken die volgens de organisatie het beste de ontwikkeling van de Nederlandse dans weergeven.

Op zaterdag vinden voorstellingen in onder meer het Theater aan het Vrijthof, de Bijenkorf, het Bonnefantenmuseum en AINSI plaats.

Workshop Grote Vriendelijke Reus
Wat: Workshop
Wanneer: Zaterdag 8 oktober
Waar: Stadsschouwburg Utrecht
kosten: 5,00 euro
Meer informatie

Theatermaker Ila van der Pouw vertelt hoe je poppen moet maken, hoe je ze een eigen karakter geeft en hoe ze op toneel kunnen werken. Ze doet dit aan hand van de poppen uit de voorstelling De Grote Vriendelijke Reus (GVR), gebaseerd op het boek van Roald Dahl. De middag maakt deel uit van de Kinderboekenweek.

Tonio - Paula van der Oest
Wat: Film
Waar: Filmhallen, Amsterdam
Kosten: 10,00 euro
Meer informatie

De roman Tonio van schrijver A.F.Th. van der Heijden is een zeer persoonlijk verslag van het rouwproces waar hij en zijn vrouw in belandden na de plotselinge dood van hun zoon. Regisseur Paula van der Oest twijfelde even, maar waagde zich toch aan een filmbewerking van de moderne klassieker en maakte van het loodzware verhaal een opvallend hoopvolle film over rouw, een emotie waar iedereen in het leven vroeg of laat mee te maken krijgt.

Tonio kreeg in onder meer NRC en de Volkskrant al lyrische recensies en ook schrijver A.F.Th. van der Heijden toonde zich heel gelukkig met het resultaat. Het drama is vanaf 13 oktober in heel Nederland te zien.

Oasis: Supersonic - Mat Whitecross
Wat: Documentaire
Waar: Bioscopen in heel Nederland
Kosten: Vanaf 5,00 euro
Meer informatie

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de Britse band Oasis twee optredens gaf in het Engelse Knebworth. In totaal kwamen 250.000 mensen, verdeeld over twee concerten, naar Knebworth. De documentaire Supersonic belicht de beginjaren van de legendarische band rondom de broers Noel en Liam Gallagher en werkt naar dat optreden toe.

Husbands and Wives - Simon Stone / Toneelgroep Amsterdam
Wat: Theater
Waar: Stadschouwburg Amsterdam
Kosten: Vanaf 22,50 euro
Meer informatie

De toneelvoorstelling Husbands and Wives, gebaseerd op een film van de Amerikaanse regisseur Woody Allen, ging in première tijdens het Holland Festival en is nu voor iedereen te zien. Het stuk kreeg goede beoordelingen door de Nederlandse kranten. In het stuk zijn hoofdrollen weggelegd voor onder anderen Halina Reijn en Robert de Hoog.

Voor de voorstelling op zaterdagavond is nog maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Wie iemand mee wil nemen die geen Nederlands spreekt; geen probleem. De voorstelling heeft Engelse boventiteling.