In Amsterdam vindt tussen 5 en 9 oktober het Parool Film Festival plaats. Tientallen films beleven hun Nederlandse première op het festival, dat wordt georganiseerd in De Filmhallen in Amsterdam. NU.nl tipt de vijf titels.

Tonio - Paula van der Oest

De roman Tonio van schrijver A.F.Th. van der Heijden is een zeer persoonlijk verslag van het rouwproces waar hij en zijn vrouw in belandden na de plotselinge dood van hun zoon. Regisseur Paula van der Oest twijfelde even, maar waagde zich toch aan een filmbewerking van de moderne klassieker en maakte van het loodzware verhaal een opvallend hoopvolle film over rouw, een emotie waar iedereen in het leven vroeg of laat mee te maken krijgt.

Pierre Bokma en Rifka Lodeizen spelen de verscheurde ouders en de jonge acteur Chris Peters wekt indruk als de gestorven zoon. Tonio vertegenwoordigt Nederland dit jaar bij de uitreiking van de Oscars.

Tonio kreeg in onder meer NRC en de Volkskrant al lyrische recensies en ook schrijver A.F.Th. van der Heijden toonde zich heel gelukkig met het resultaat. Het drama is vanaf 13 oktober in heel Nederland te zien.

Bekijk de trailer van Tonio:

Nederlandse film Tonio in première in Amsterdam
Nederlandse film Tonio in première in Amsterdam

Ma vie de Courgette - Claude Barras

Deze wonderschone bitterzoete Franse stop-motion-animatie vertelt over een groepje jonge kinderen dat samenleeft in een weeshuis. Allemaal dragen ze een fikse rugzak met zich mee - ouders zitten in de cel, zijn gedeporteerd naar hun land van herkomst of liggen door drank en drugs in de goot.

Toch proberen de kinderen het beste van het leven te maken, het blauwharige jongetje Courgette (door wiens ogen het verhaal wordt verteld) voorop. Met zijn enorme pingpong-ogen en zijn vertederende eerlijkheid weet Courgette zich direct in het hart van de kijker te nestelen, net als de andere weesjes die hij na de dood van zijn alcoholistische moeder in het tehuis leert kennen.

Ma vie de Courgette draait vanaf 12 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk de trailer van Ma vie de Courgette:

Trailer Ma vie de Courgette (2016)
Trailer Ma vie de Courgette (2016)

Clash - Mohamed Diab

Dit beklemmende drama, de Egyptische inzending voor de Oscars dit jaar, volgt één dag chaos en protesten na de afzetting van de Egyptische president Morsi in 2013.

Het verhaal speelt zich vrijwel geheel af in een claustrofobisch politiebusje: wie de macht heeft is onduidelijk, en de politie pakt iedereen die een bedreiging lijkt te vormen zonder pardon op. Zo belanden meer dan twintig demonstranten bij elkaar in die kleine, hete ruimte: een Amerikaanse journalist, aanhangers van de Moslim Broederschap, maar ook simpele burgers die toevallig op de verkeerde tijd op de verkeerde plek waren.

Tijdens het vervoer naar de gevangenis lopen de gemoederen hoog op. Niet alleen in het busje zelf, waar alles - een verkeerd woord, ruzie over het laatste flesje water of zelfs een scheet - aanleiding kan vormen voor een nieuwe ruzie of handgemeen. Maar ook buiten het busje, waar demonstranten langzaam maar zeker terrein winnen en de politie meerdere malen in het nauw drijft.

Clash, die na de première in Cannes lyrisch door critici werd ontvangen, draait vanaf 27 oktober in de bioscopen.

Bekijk de trailer van Clash:

Trailer Clash (2016)
Trailer Clash (2016)

Toni Erdmann - Maren Ade

De Duitse komedie Toni Erdmann had volgens de critici op het festival van Cannes een prijs moeten krijgen voor Beste Film en voor Beste Regie.

De bitterzoete tragikomedie, waarin de Nederlandse actrice Hadewych Minis een bijrol speelt, vertelt over een vader die tijdens een spontaan bezoek aan zijn dochter, die in het buitenland werkt, merkt hoe ongelukkig zij is. Hij besluit haar te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen.

De fantastische, drie uur durende film is dit jaar de Duitse inzending voor de Oscars. Toni Erdmann is vanaf 13 november in de Nederlandse bioscopen te zien.

Bekijk de trailer van Toni Erdmann:

Trailer Toni Erdmann (2016)
Trailer Toni Erdmann (2016)

I, Daniel Blake - Ken Loach

Tegen alle verwachtingen in sleepte de 80-jarige Britse filmer Ken Loach met zijn nieuwe tragikomedie I, Daniel Blake op het festival van Cannes zijn tweede Gouden Palm in de wacht.

Het titelpersonage is een 59-jarige timmerman die na een hartaanval weer aan de bak probeert te komen. Dit blijkt gemakkelijker gezegd dat gedaan. Op zoek naar een nieuwe baan raakt Daniel bevriend met de armlastige alleenstaande moeder Katie die zich met haar twee kinderen staande probeert te houden.

De critici reageerden zuinig na de eerste vertoning van de film. Maar op het PAC Festival begin oktober bleek I, Daniel Blake de grote publieksfavoriet. De film draait vanaf 24 november in de bioscopen.

Bekijk de trailer van I, Daniel Blake:

Trailer I, Daniel Blake (2016)
Trailer I, Daniel Blake (2016)