Woensdag is de 62e editie van de Kinderboekenweek van start gegaan. NU.nl zet de leukste evenementen tot en met 16 oktober op een rij.

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de Kinderboekenweek organiseert, heeft dit jaar voor het thema opa's en oma’s gekozen.

Die keuze werd gemaakt omdat grootouders een belangrijke rol spelen in het leven van kinderen en in kinderboeken. Dat begint bijvoorbeeld bij Opa en oma Pluis van Dick Bruna.

Grootmoeders spelen een belangrijke rol in De tasjesdief van Mieke van Hooft en De bende van De Korenwolf van Jacques Vriens. Bekende grootvaders in kinderboeken zijn onder anderen opa Joe uit Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl) en opa Tuitjes uit De wraak van Knor (Tosca Menten).

Expo Voor altijd jong (Max Kisman, Fiep Westendorp)
Wat: Expositie
Waar: WG Kunst, Amsterdam
Wanneer: tot en met 30 oktober
Meer informatie

WG Kunst organiseert jaarlijks de Kinderboekenweektentoonstelling. Dit keer wordt het werk van Fiep Westendorp getoond. De illustrator, bekend van de kinderboekenserie Jip en Janneke, zou dit jaar haar honderdste verjaardag hebben gevierd.

Daarnaast toont ontwerper en beeldend kunstenaar Max Kisman werk gebaseerd op de tekeningen van Westendorp.

Bezoek van illustrator Floor Rieder
Wat: Ontmoeting
Waar: Boekhandel Adr. Heinen, Den Bosch
Wanneer: Zaterdag 8 oktober
Meer informatie

Illustrator Floor Rieder debuteerde met Het Raadsel van Alles wat leeft in 2014. Daarmee won ze het Gouden Penseel. Dit jaar maakte ze het Prentenboek van de Kinderboekenweek Waar is Ludwig?

Helma Camp leest voor uit haar boek Het verborgen eiland
Wat: Voorleesmiddag
Waar: Kantoorboekhandel Laan, Castricum
Wanneer: Zondag 9 oktober
Meer informatie

NS Kinderboekenruil
Wat: Ruilen van boeken
Wanneer: Zondag 16 oktober
Waar: Amsterdam Centraal Station, Breda Centraal Station en Arnhem Centraal Station
Meer informatie

Tijdens de Nationale Kinderboekenruil mogen kinderen hun gelezen boeken ruilen voor een nieuw boek. Dit kan op drie stations in Nederland. De boeken staan in grote kasten in de stationshallen klaar om geruild te worden. 

Op de laatste dag van de Kinderboekenweek zullen auteurs en conducteurs daarnaast kinderen in speciale treinstellen voorlezen.

Boekwinkeltournee Kinderboekenweekgeschenkauteur Dolf Verroen
Wat: Voorleesmiddag en signeersessie
Wanneer: 7 tot en met 16 oktober
Waar: door heel Nederland
Meer informatie

De 87-jarige Dolf Verroen heeft dit jaar het geschenk voor de Kinderboekenweek geschreven. Verroen heeft al meer dan honderd boeken geschreven. Sinds 1973 schrijft hij uitsluitend voor kinderen. Hij won driemaal een Zilveren Griffel en is bekroond met internationale prijzen als de Premio Europeo en de Deutsche Jugendliteraturpreis.

Kinderboekenweek voorstelling
Wat: Toneel
Wanneer: Donderdag 6 oktobver
Waar: Bibliotheek Franeker
Meer informatie

Anne Bo Joostema heeft voor de bibliotheken in Friesland een speciale theatervoorstelling in elkaar gezet. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en natuurlijk voor hun opa’s en oma’s. Toegang is gratis, de voertaal zal zowel Nederlands als Fries zijn.

Kinderboekenweek Bingo
Wat: Bingo
Wanneer: Zondag 9 oktober
Waar: Bibliotheek Oog in Al, Utrecht
Meer informatie

Bij deze bingo gaat het over boeken met een hoofdrol voor oma’s en opa’s. Hierdoor kunnen deelnemers niet alleen prijzen winnen, maar ook tips krijgen voor nieuwe leesboeken. Wie mee wil doen moet wel even reserveren.

Kinderboekenweekfeest 2016
Wat: Feest
Wanneer: Zondag 9 oktober
Waar: Bibliotheek, Kennemertheater en Centrum voor de Kunsten Beverwijk
Meer informatie

Kinderen tussen vier en twaalf jaar oud kunnen zondag feest vieren in Beverwijk. In het Kennemer theater worden workshops aangeboden, voorgelezen en kan er naar theater worden gekeken.

Workshop Grote Vriendelijke Reus
Wat: Workshop
Wanneer: Zaterdag 8 oktober
Waar: Stadsschouwburg Utrecht
Meer informatie

Theatermaker Ila van der Pouw vertelt hoe je poppen moet maken, hoe je ze een eigen karakter heeft en hoe ze op toneel kunnen werken. Ze doet dit aan hand van de poppen uit de voorstelling De Grote Vriendelijke Reus (GVR), gebaseerd op het boek van Roald Dahl. Kinderen die mee willen doen, dienen vijf euro te betalen.

Isa Hoes vertelt over Engel
Wat: Voorleesmiddag
Wanneer: Zaterdag 8 oktober    
Waar: Boekhandel Donner, Rotterdam
Meer informatie

Isa Hoes komt vertellen over het boek Engel, dat ze samen met haar dochter Vlinder heeft geschreven. Engel gaat over een jong meisje dat wensen van goede mensen kan vervullen. Ze wordt echter gekidnapt en lijkt haar gave kwijt te zijn geraakt. Het boek zal binnenkort ook als film verschijnen.

Ontmoeting auteur New York Times Bestseller Marieke Nijkamp
Wat: Kennismaking
Wanneer: Zaterdag 8 oktober
Waar: Maximus, Rotterdam
Meer informatie

Marieke Nijkamp schrijft boeken voor de zogeheten jonge volwassenen en is daar erg goed in. Dat bewijst de vermelding van haar Engelstalige roman This is where it ends op de bestsellerlijst van de New York Times. Op zaterdag komt ze naar Rotterdam en zal ze vragen van lezers beantwoorden.

Meet & Greet met vlogger Jill
Wat: Ontmoeting met illustrator en vlogger Jill Schirnhofer
Wanneer: Zaterdag 8 oktober
Waar: Rebers Boek en Buro, Zevenaar
Meer informatie

Jill Schirnhofer is illustrator en verwierf bekendheid met haar eigen Youtube-kanaal en haar korte illustratieseries voor Avrotros. Wie Schirnhofer wil ontmoeten kan op zaterdag naar Zevenaar afreizen. Daar zal zij ook vertellen over haar nieuwe boek Knutselen met Jill. Toegang is gratis, maar de rij zal om 12.45 uur sluiten.