Vanaf deze week is de Oasis-documentaire Supersonic te zien. Maker Mat Whitecross voorspelt dat de broers Noel en Liam Gallagher ooit weer samen op het podium staan. "Het zal een keer gebeuren."

Twintig jaar geleden gaf Oasis twee concerten op het landgoed Knebworth in het zuidoosten van Engeland. Meer dan 2,6 miljoen mensen probeerden kaarten te bemachtigen, terwijl 'slechts' 250.000 mensen toegang kregen.

De documentaire Oasis: Supersonic belicht de weg die de broers Liam en Noel Gallagher (begeleid door een in formatie wisselende band) afleggen, van het begin van hun carrière tot de twee gigantische optredens in 1996.

Oasis stopte in 2009 nadat Liam en Noel voor de zoveelste keer een knallende ruzie uitvochten. Als Mat Whitecross voor het eerst wordt benaderd om de geschiedenis van de band in beeld te brengen, denkt hij aanvankelijk dat Oasis een reünie organiseert.

"Ik hoopte dat ik ze mocht filmen tijdens hun terugkeer, maar het was een ander verzoek."

Video: Trailer Oasis: Supersonic

Trailer Supersonic
Trailer Supersonic

Droom

Whitecross, zelf fan van de band, heeft al snel een idee voor de documentaire: "Ik concludeerde dat de eerste drie jaren van een band eigenlijk het interessants zijn. In de beginjaren ontdekken ze wat ze willen doen en hoe ze dat vervolgens moeten uitvoeren. Hoe groter je als band wordt, hoe meer je op andere grote bands gaat lijken."

En zo zien we in Supersonic hoe de band eerst zonder Noel begint en vervolgens onder zijn leiding hun eerste concert buiten Engeland speelt en daarmee een negentien jaar omvattende carrière aftrapt.

Whitecross mag zoveel interviews met de broers afnemen als hij wil. "Als het kon zou ik ze nu nog steeds interviewen. Als fan was dit echt een droom die uitkwam. Ze gaven ons veel vrijheid en lieten ons gewoon ons werk doen."

Als liefhebber heeft Whitecross, voordat hij überhaupt begint met de gesprekken, al veel interviews met de twee broers uit Manchester gezien. "Als je die video’s bekijkt zie je hoe ze hele groepen journalisten kunnen vermaken, maar dat is niet meer dan een performance. Ik wilde de diepte ingaan."

Om dit te bereiken besluit Whitecross om de Gallaghers in de documentaire niet in beeld te brengen.

"Als je pratende mensen in een documentaire ziet, komt dat vaak geforceerd over. Je moet ieder gesprek ook uitgebreider voorbereiden. Lampen goed afstemmen, ga zo maar door. Bovendien wilde ik dat de kijker voelt alsof de broers in dezelfde kamer zitten, want dat is natuurlijk nog steeds onmogelijk. Door alleen hun stemmen te gebruik kun je de illusie creëren"

Ruzies

De ruzies tussen Noel en Liam Gallagher, opgegroeid zonder vader in het arme Manchester, worden intenser naarmate de band succesvoller wordt. Whitecross vindt het daarom belangrijk dat de twee muzikanten zich ervan bewust zijn dat ze ooit makkelijk en met veel plezier door een deur konden.

"Voordat we begonnen met praten liet ik ze een compilatie uit de beginjaren van Oasis zien. Ik vond het noodzakelijk om ze erop te wijzen dat ze ooit een uitstekende band hadden. Ik hield ze in de gaten toen ze hier naar keken en stelde vast dat ze erdoor geraakt werden. De negatieve kanten moesten niet in de documentaire overheersen."

Maar wat moet de documentaire dan wel laten zien? "Je kunt een beetje in de hoofden van Liam en Noel kijken", antwoordt Whitecross. "Zo hebben ze het bijvoorbeeld vaak over momenten waarop hun agressie bezit van hen nam, maar vermijden ze gesprekken over verdriet of teleurstelling."

Jeugd

Whitecross mocht naar eigen zeggen alles aan de twee ex-bandmaten vragen, ook met betrekking tot hun omvangrijke drugsgeschiedenis. Maar als het over hun jeugd ging, voelde hij enigszins een barricade.

"Noel werd als kind mishandeld door zijn vader. Dat is algemeen bekend. Ik merkte dat er bij dat gespreksonderwerp niet veel bij hem te halen valt. Het is niet zo dat de vragen hem irriteren of dat hij ontstemd raakt, maar hij heeft echt een psychologische beschermingswal ontwikkeld. Zodra je hem naar zijn kindertijd vraag zegt hij dat die tijd hem niet geraakt en al helemaal niet gevormd heeft."

Whitecross kan die ontkenning wel waarderen: "Hij heeft het voor elkaar gekregen om ondanks alles een gelukkig gezin te stichten en maakt nog steeds fantastische muziek. Hij heeft een sterke wil. Het is daarnaast heel moedig om juist niet toe te geven en in huilen uit te barsten. Noel zegt: 'Ik leef mijn leven op mijn manier en laat me niet door dingen uit het verleden afleiden.'"

De documentaire eindigt met de concerten in Knebworth. De band zal na die optredens nog vijf albums uitbrengen, maar de kijker hoort de stem van gitarist Paul Arthurs (bijnaam Bonehead): "We hadden hierna eigenlijk moeten stoppen." 

Is dat de onderliggende boodschap van de documentaire? Whitecross reageert ontkennend. "Ik heb het hier met Liam over gehad. Hij antwoordde daarop: 'Wat had ik in godsnaam moeten doen?’ Daarnaast heb ik veel mensen gesproken die hun persoonlijke Oasis-hoogtepunt ver na de concerten in Knebworth hebben beleefd. Bijvoorbeeld tijdens hun concerten op Wembley. Als liveband werden ze alsmaar beter. Daarom zou ik ze graag nog een keer willen zien, maar dat is niet aan mij."

Wat: Documentaire
Waar: In filmzalen in heel Nederland
Wanneer: Vanaf deze week
Meer informatie over kaartverkoop