Uitgelicht: Deze zes exposities moet je dit weekend zien

Om het aanbod aan tentoongestelde kunst in Nederland overzichtelijk te maken, tipt NU.nl iedere week een zestal exposities die je in het weekend kunt bekijken.

Deze keer onder meer aandacht voor de twee Rembrandt-portretten van Marten en Oopjen die komend weekend voorlopig voor het laatst te zien zullen zijn. De schilderijen worden vanaf volgende week door het Rijksmuseum gerestaureerd.

Daarnaast laten we wat licht schijnen op nieuwe exposities in het Van Abbe Museum in Eindhoven en de Vleeshal in Middelburg.

Rijksmuseum Amsterdam - Marten en Oopjen

De afgelopen drie maanden hebben Marten & Oopjen een ereplaats naast de Nachtwacht in het Rijksmuseum gekregen. Wie de twee werken wil zien krijgt komend weekend voorlopig de laatste kans. 

Volgende week begint namelijk de restauratie van de schilderijen door het museum. Daarna zullen de werken afwisselend in Amsterdam en het Louvre in Parijs hangen.

Rembrandt schilderde de huwelijksportretten van de schatrijke 23-jarige Marten en de 21-jarige Oopjen in 1634. Frankrijk en Nederland betaalden recentelijk ieder 80 miljoen euro voor de twee portretten.

Meer informatie

Centraal Museum Utrecht - Trots van de stad: De Utrechtse Domtoren

Het Centraal Museum zet het belangrijkste herkenningsteken van Utrecht in het zonnetje: de Domtoren.

De huidige kerk en de toren dateren van 1520. Ze liepen grote schade op bij de tornado van 1674. Middels het tentoonstellen van schilderijen, prenten, gereedschap en 3d-animaties laat het Centraal Museum het ontstaan en de ontwikkeling van de toren zien.

Wie interesse heeft moet vaart maken, de expositie is nog maar tot en met 2 oktober te zien.

Meer informatie

Van Gogh Museum Amsterdam - De Vleerhond: workshops voor kinderen

Dat musea niet saai hoeven te zijn voor kinderen probeert het Van Gogh Museum in Amsterdam met de workshop De Vleerhond te onderstrepen. Kinderen tussen de zes en twaalf jaar oud zullen eerst twee opgezette vleerhonden bekijken en ze daarna proberen te tekenen. Die schetsen zullen later de basis vormen voor een heus schilderij dat de kinderen in een eigen atelier gaan maken.

Wat de grote vleermuizen met Van Gogh te maken hebben? De Nederlandse schilder heeft ze zelf korte tijd bestudeerd en daar uiteraard ook een schilderij van gemaakt.

Kinderen betalen 7,50 euro inclusief materiaalkosten.

Meer informatie

Van Abbe Museum Eindhoven - Pracht und Prinzip: Bas van Beek

Ontwerper Bas van Beek combineert in opdracht van het Van Abbe de ontwerpprincipes van het Bauhaus (ontwerpbeweging, 1919-1932) en de Wiener Werkstätte (1903-1932). Beide groepen zijn bepalend geweest voor de hedendaagse vormgeving.

Van Beek ontwierp enkele concepten en patronen van Bauhaus en Wiener Werkstätte opnieuw en combineerde ze met bestaande kunstwerken uit de collectie van het Van Abbe Museum.

Wie de theoretische achtergronden van deze expositie te ingewikkeld vindt, kan zich laven aan de buitengewone patronen. De resultaten in vorm van tapijten, behangvormen, meubels en kleding zijn tot en met 26 maart 2017 te zien.

Meer informatie

Groninger Museum - Zeefdrukken uit eigen collectie

Het Groninger Museum heeft in het verleden grote groepen bezoekers aangetrokken door middel van het tonen van bruikleen of het exploiteren van rondreizende exposities. Denk bijvoorbeeld aan de David Bowie tentoonstelling die meer dan tweehonderdduizend bezoekers trok.

Maar het museum beschikt ook over een eigen collectie en toont deze met trots. Zo ook de zeefdrukken van Franҫois Morellet, Gerhard von Graevenitz, Hans Koetsier, Bob Bonies en Dick Bruna.

Meer informatie

Vleeshal Middelburg - Untitled Period Piece: Amanda Ross-Ho

De Vleeshal in Middelburg laat de eerste solotentoonstelling van beeldhouwer Amanda Ross-Ho zien. De kunstenaar onderzoekt in de expositie de thema’s arbeid, tijd en economie.

“Door een omgekeerde kappersklok en een serie van identieke kledingstukken, die zijn vergroot en ter plekke zijn gemaakt, te incorporeren wordt de installatie een theatrale werkplek. Een nieuwe serie sculpturen in de vorm van werkbanken met gespiegelde oppervlakken tonen kleine objecten, van in massa vervaardigde babysneakers tot aan 3D-prints van prehistorische zilvervisjes”, meldt het museum op de website.

Meer informatie

Tip de redactie