Rick Engelkes maakt dit jaar een toneelbewerking van Dummie de Mummie. Volgens de theaterproducent werken dat soort voorstellingen het beste als onder de acteurs veel kinderen zitten.

Maandag werd bekend dat Theater Terra de theateradaptatie van de omvangrijke kinderboekenreeks Dummie de Mummie als gevolg van recente bezuinigingen niet zal kunnen voltooien. Rick Engelkes Producties neemt die taak nu over.

Volgens de 56-jarige Engelkes, die eerder een familievoorstelling gebaseerd op de kinderboekenreeks Dolfje Weerwolfje maakte, is het belangrijk dat er veel kinderen op het toneel staan.

"De kinderen waar wij mee werken hebben ongeveer dezelfde leeftijd als de kinderen in het publiek. Of ze zijn iets ouder. Die kinderen in het publiek kijken een beetje tegen ze op, daardoor wordt het heel mooi en geloofwaardig", zegt Engelkes in gesprek met NU.nl.

Balans

Volgens Engelkes is het echter net zo van belang dat de emoties, die kinderen tijdens het kijken van een voorstelling ervaren, in balans zijn.

"Je zoekt naar een evenwicht tussen echtheid en humor. Het mag een beetje eng zijn, af en toe ook een beetje gevoelig. Het is goed als een voorstelling ontroert, maar daartegenover moet altijd weer de lach verschijnen."

De voormalig Goede Tijden,Slechte Tijden-acteur wil daarom ook voorkomen dat een voorstelling te eng wordt. "Want dan kunnen ze 's avonds niet slapen en zit je als ouder de hele avond boven. Het mag spannend worden, maar eindigen met een grap."

Smartphones

In een tijd waarin bijna alle kinderen in Nederland toegang hebben tot een smartphone en al op jonge leeftijd gewend raken aan de intens snelle informatiestromen op internet, lijkt een theaterbezoek een relikwie uit een andere tijd.

Maar Engelkes ziet juist in die tegenstelling de kracht van het theater.

"Het concentratievermogen van kinderen wordt op dit moment niet groter. Ik geloof juist daarom in theater. Het licht gaat uit en je stapt heel even in een andere wereld. De voorstellingen die wij maken duren maximaal zeventig minuten. Zonder pauze. Daarom moet er voldoende gebeuren en afwisseling zijn. Spanning, humor, mooie liedjes. Dan gaan ze er volledig in mee."

Zowel het verhaal van Dolfje Weerwoflje als Dummie de Mummie gaat over kinderen die anders zijn dan hun omgeving. "Dolfje vindt dat in eerste instantie heel erg, maar later wordt hij daar trots op. Ik vind het leuk om kinderen een boodschap mee te geven."

Niet op school

Die boodschap moet volgens Engelkes niet te bepalend worden in een voorstelling.

"We zitten niet op school, daar moeten ze al genoeg leren. Maar ik vind het wel mooi als ze in de vorm van vermaak onbewust iets mee krijgen. Dat er een maatschappelijk thema lichtelijk in verwerkt zit, pesten bijvoorbeeld. Als ze daar dan later over kletsen is het mooi meegenomen, maar dat is niet het primaire doel van de voorstelling. Het moet uiteindelijk een leuke middag of avond uit zijn."

Dummie de Mummie moet in het theaterseizoen 2017-2018 te zien zijn. Dolfje Weerwoflje wordt de komende zes maanden door heel Nederland opgevoerd.