In het najaar vinden veel uiteenlopende culinaire festivals in Nederland plaats waar je niet alleen kunt eten, maar ook workshops en muzikale randprogramma's kunt bijwonen.

Hieronder wordt een vijftal van dit soort evenementen, die dwars door het land in de maanden september en oktober plaatsvinden, uitgelicht.

Rrrrollend Oisterwijk - 30 september, 1, 2 oktober, Oisterwijk

In het centrum van Oisterwijk, het Lindenveld, wordt komend weekend Rrrrollend Oisterwijk georganiseerd.

Tijdens het driedaagse evenement in Noord-Brabant bieden 23 verschillende ondernemers hun producten aan. Waaronder hamburgers en meer direct uit de foodtruck van Burgerlijke Stand. Indische specialiteiten uit de Sate-bak-Kar en wok gerechten gemaakt door Wok and Roll.

Ook kun je even langsgaan bij bijvoorbeeld Het Crêpe Chalet, Madame Cocos en De Kleine Soepkraam. Wie het evenement eigenhandig muzikaal wil omlijsten kan zich nog steeds opgeven bij de organisatie.

Meer informatie

Amusetour - 1 oktober, Vlieland

De Amusetour is geen culinair evenement in de traditionele zin, maar een wandeling langs toprestaurants door heel Nederland. Op zaterdag 1 oktober vindt de wandeling op het Waddeneiland Vlieland plaats.

Tijdens deze tour krijgt de wandelaar geen complete gerechten, maar zogeheten amuses (voorgerechten). Deze worden aangeboden met bijpassende wijnen.

De Amusetour wordt dit jaar nog in zes andere Nederlandse steden georganiseerd.

Meer Informatie

Pure Markt - 1 en 2 oktober, Den Haag - 9 oktober, Amsterdam

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober wordt de Piet Heinstraat in Den haag getransformeerd tot Pure Markt. Ondernemers uit het Haagse Zeeheldenkwartier en de Flaghsipmarket zullen ter plaatse eten bereiden en verkopen.

Maar er kunnen tijdens dit in 2008 bedachte evenement niet alleen etenswaren gekocht worden. Tijdens de Pure Markt worden ook allerlei non-food producten aangeboden. De muziek wordt verzorgd door Ome Steef en voor kinderen is er een ballonnenartiest aanwezig.

Op 9 oktober wordt er een Pure Markt in het Amsterdamse Amstelpark georganiseerd.

Meer informatie

Vissch Scheveningen - 7 tot en met 9 oktober, Scheveningen

Tijdens dit gratis toegankelijke evenement kan de bezoeker heel veel vis verwachten. Vissch Scheveningen biedt voornamelijk vis uit de Noordzee aan. Ook is er een muziekprogramma samengesteld.

Dat de vis vers zal zijn is zo goed al zeker. Vissch Scheveningen vindt namelijk midden op de visafslag plaats. De organisatie laat op haar eigen website weten tijdens Vissch Scheveningen de consument, de verkoper en visser met elkaar in contact te willen brengen.

Meer informatie

World Food Day Rotterdam - 16 oktober, Rotterdam

Op 14 oktober wordt er wereldwijd stilgestaan bij de zogeheten voedselzekerheid en ingegaan op de gevaren en kansen die het voeden van de wereldbevolking met zich meebrengt. Op het Schouwburgplein in Rotterdam wordt twee dagen later een festivalhart gevormd met behulp van eettentjes, maar ook optredens en workshops.

De Rotterdamse Schouwburg zal het toneel gaan vormen voor live talkshows over voeding en voedselschaarste. Ook zullen daar kookdemonstraties georganiseerd worden door onder anderen televisiekoks Rudolp van Veen en Yvette van Boven.

Tegen een kleine onkostenvergoeding kan de bezoeker ook deelnemen aan verschillende excursies die de consument meeneemt naar het begin van de voedselketen.

Meer informatie