Mart Visser wil dat expositiebezoeker tussen zijn oren kijkt

Vanaf donderdag toont Mart Visser zijn eigen beeldende kunst in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht. De modeontwerper wil dat de bezoeker een blik tussen zijn oren krijgt.

"Ik wil delen wat ik creëer en de toeschouwer triggeren", zegt de 48-jarige Visser in gesprek met NU.nl.

"In mode ben je onderhevig aan seizoenen en heb je te maken met een consument die de ontwerpen draagt en daar ook weer per seizoen iets van vindt. Deze expositie is gewoon een hele sterke vorm van persoonlijke expressie."

Mart Visser is een internationaal bekende modeontwerper, maar werd 2,5 jaar geleden als kunstenaar geopenbaard. "Bijna niemand wist dat ik dat deed. Ik ben 'geout' door de TV Show van Ivo Niehe. In een korte documentaire zat een halve minuut waarin je mijn atelier in Zuid-Frankrijk ziet."

Kopen

In de week na de uitzending melden zich drie galeries bij Visser. "Meer dan zestig mensen vroegen waar ze de kunst konden kopen." Maar Visser laat het naar eigen zeggen aanvankelijk rusten.

"Het was toch iets privés, iets van mezelf. Toen heb ik een week lang alle mensen langs laten komen die dat wilden. Dat was een warm bad, daar zaten goede verzamelaars en galeriehouders tussen. Hele uitgesproken mensen met smaak."

Visser heeft tot nu toe meerdere solo-exposities op zijn naam staan. Het is voor hem de meest bruikbare vorm van tentoonstellen: "Ik kan daarmee op de beste manier mijn verhaal vertellen. Als je het met drie kunstenaars door elkaar heen doet, wordt het een heel ander verhaal."

Mart Visser zijn atelier

Mart Visser zijn atelier

Hetzelfde brein

In zijn expositie S.Y.N.E.R.G.Y. in het Museum aan het Vrijthof, die nog tot 6 november te zien is, laat Visser zowel zijn beeldende kunst (schilderijen, installaties en sculpturen) als haute couture zien.

"Ik wil dat de bezoeker tussen mijn oren kan kijken en ziet dat die twee disciplines uit hetzelfde brein voortkomen. Je ziet dat er veel overlapping ontstaat. In het begin van deze expositie laat ik de referenties bijna voorgekauwd zien. Verderop hoop ik dat mensen zelf gaan nadenken en conclusies trekken."

Visser, die al bijna een kwart eeuw lang zijn eigen modecollecties maakt, moet er nog wel aan wennen dat er een verdienmodel aan zijn kunst is verbonden. Daarom schenkt hij een deel van de opbrengsten die hij uit de verkoop genereert aan een goed doel.

"Twee jaar geleden kocht een Amerikaanse verzamelaar in drie minuten tijd twee hele grote werken van mij bij Amstel Gallery. Voor veel geld. Toen ik naar huis fietste dacht ik: 'Waarom heb ik nou eigenlijk geen goed gevoel?’ Kort daarna werd ik benaderd door Terre des Hommes, daar heb ik een heel groot kunstwerk voor gemaakt. Zo ging dat balletje rollen. Dit jaar heb ik drie exposities en aan het einde van het jaar hoop ik daarmee een groot bedrag over te houden, waarmee ik in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht een atelier kan financieren."

Lees meer over:
Tip de redactie