Hanneke Groenteman heeft in het kader van de expositie 90 jaar Marilyn in de Nieuwe Kerk haar eerste kinderboek geschreven. Ze deed dit met behulp van haar vijftienjarige kleindochter en door het gebruiken van whatsapp-berichten.

Journalist en schrijver Groenteman (77) werd door de organisatie van de tentoonstelling 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw, die vanaf zaterdag te zien is, gevraagd om iets over de Amerikaanse filmster te schrijven.

"Maar ik heb nooit heel erg met Marilyn gedweept", vertelt Groenteman aan NU.nl. "Ik had meer met Audrey Hepburn. Een boek over Audrey vonden ze ook leuk, maar dat is raar als het voor een expositie over Marilyn Monroe bedoeld is."

Daarom voegde Groenteman in haar boek Marilyn en Audrey. The Battle de twee vrouwen gewoon samen.

Kleindochter

Groenteman raakte voor dat idee geïnspireerd door haar vijftienjarige kleindochter.

"We hadden het een keer over school en toen vertelde ze me dat zij voor het vak culturele en kunstzinnige vorming het oude Romeo en Julia-verhaal geheel in straattaal via app-berichten naar elkaar toe moesten sturen. Dat zag er zo ontzettend leuk uit. Toen dacht ik: 'Als ik nou die opdracht van zo'n lerares vertaal naar de opdracht van De Nieuwe Kerk en er een stel van die appjes in zet."

Dankbaar middel

Groenteman begon met één appje. "Maar het bleek al snel een dankbaar middel om het verhaal voort te stuwen."

En zo volgt de lezer in Marilyn en Audrey. The Battle twee schoolmeisjes die samen een spreekbeurt over de twee beroemde vrouwen moeten houden en elkaar middels appjes op de hoogte houden.

"Het is geen extreem politiek correct verhaal, maar ik vond het wel leuk iets te doen met een ander meisje, een beetje jaloezie, een beetje liefde. En een beetje haat en nijd."

Hoewel haar eerste kinderboek is voltooid, ziet Groenteman geen grote carrière als kinderboekenschrijver voor zichelf weggelegd.

"Ik ben natuurlijk ook helemaal geen schrijver, meer een wonderlijke journalist. Als ik het talent en een idee had gehad, was ik er misschien eerder aan begonnen."

Groenteman weet daarentegen wie er wél een kinderboek moet gaan schrijven: "Mijn schoondochter Aaf (Brandt Corstius, schrijver en columnist, red.) vertelt verhalen aan haar kinderen, daar zit ik zelfs met rode oren naar te luisteren. Die fantasie is zo ongebreideld en grappig.”

Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw is van 1 oktober tot en met 5 februari in De Nieuwe Kerk in Amsterdam te zien.