Iedere week blikt NU.nl samen met een bekende Nederlander op het weekend vooruit. Deze keer geeft presentator Cornald Maas zijn tips. 

De dingen die voorbijgaan - Toneelgroep Amsterdam en Toneelhuis

"De voorstelling wordt opgevoerd als onderdeel van de Ruhrtriennale in het Duitse Gladbeck. Dat lijkt ver weg, maar als je een stukje bij Arnhem over de grens gaat ben je er al. Speelt vrijdag en zaterdag nog. Hij gaat later naar België en daarna naar Nederland. Ik was er zeer van onder de indruk. Regisseur Ivo van Hove wil het werk van de in 1923 overleden schrijver Louis Couperus, dat een beetje vergeten was, godzijdank weer springlevend maken op het toneel. Dat doet hij ook nog eens aan hand van mijn favoriete roman van Couperus: Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan.

De voorstelling gaat volkomen onder de huid zitten, je komt er bepaald niet opgeklaard en monter vandaan. Maar het geeft wel heel goed aan, net als in het oorspronkelijke werk, dat je soms niet verlost kunt raken van demonen uit het verleden. In dit geval gaat het over een passionele moord die ooit in Nederlands-Indië heeft plaatsgevonden en die ook de generaties daarna ontzettend blijft beheersen.

De voorstelling is heel concessieloos gemaakt, met prachtige muziek van Harry de Wit. Er wordt geweldig geacteerd door onder meer Gijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Aus Gradanus en Frieda Pittoors.

In Gladbeck wordt het stuk in een oude machinehal opgevoerd, midden in het Ruhrgebied. Bijna een ideale omgeving voor een vooerstelling als deze. Volgende week hebben we daar met Volle Zalen een reportage over."

Wat: Theater
Waar: Gladbeck, Duitsland. Later ook in Nederland
Prijs: Vanaf 20,00 euro

Koop kaarten

Hair de musical - Stage Entertainment

"Ik vermoed dat deze voorstelling veel zeggingskracht zal hebben voor deze tijd. Ondanks dat het weer beter gaat, zoals iedereen ons wil laten geloven, heerst er toch een soort algehele ontevredenheid. Europa barst bovendien uit zijn voegen.

Hair vertolkt heel erg de boodschap van een vrije, open en betere wereld. Een soort verzet tegen de gevestigde orde van toen. Ik denk dat, als ze dat een beetje goed doen, dat het ook weer veel over deze tijd zal zeggen. Het kan bijna een soort loutering of verlossing bieden."

Wat: Musical
Waar: Breda (daarna door heel Nederland)
Prijs: Vanaf 33,00 euro

Koop kaarten

Mona - NTjong (regisseur Alexandra Broeder)

"Alexandra Broeder heeft al voorstellingen met en door kinderen gemaakt. Zij heeft Griet Op de Beeck gevraagd om van haar boek Kom hier dat ik u kus een theaterbewerking te maken. Hierin wordt vanuit het perspectief van een kind de wereld geschetst. Het gaat over de loyaliteit van kinderen ten opzichte van hun ouders. Zij doet dit in vorm van een monoloog, die door twee meisjes van elf wordt gehouden.

Ik vind het heel knap dat die jonge actrices een monoloog van zeventig minuten overtuigend voor het voetlicht kunnen brengen."

Wat: Theater
Waar: Alleen voor de voorstelling in Utrecht op 19 november en latere voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar
Prijs: Vanaf 7,00 euro

Koop kaarten

Walden - Ro Theater (met Arjen Edeveen en Jack Wouterse)

"Gaat over twee broers op leeftijd met een groot geheim, maar eigenlijk gaat de met groot vakmanschap geacteerde voorstelling over hoe je niet met en zonder elkaar kunt. Hoe je met elkaar vergroeid bent, dat je ook moet leren het leven en elkaar los te laten. Het behelst een hoge mate aan melancholie op een onsentimentele manier. Als je heel erg met elkaar verstrengeld bent, maar de ene draagt zo’n groot geheim met zich mee dat dit binnenkort niet meer mogelijk zal zijn. Wat gebeurt er dan?"

Wat: Theater
Waar: Door heel Nederland. Voorstellingen van dit weekend zijn uitverkocht.
Prijs: Vanaf 23.00 euro

Koop kaarten

Riphagen - Pieter Kuipers

"Nederland heeft zoveel films in het verleden gehad waarin niet alleen de negatieve, maar ook de heroïsche kanten van de oorlog getoond werden. Bij Riphagen valt er nauwelijks iets heroïsch te ontdekken.

Die heeft tallozen de kling over gejaagd. Ik ben benieuwd hoe de makers toch nog lucht en licht in de film hebben weten te brengen. Ik houd er wel van als een filmmaker een onderwerp waar geen eer aan te behalen valt, omdat je met een uitgesproken ploert te maken hebt, toch pakt en daarover een film maakt."

Wat: Film
Waar: In heel Nederland
Prijs: Vanaf 7,50 euro

Koop kaarten

Marilyn Monroe in De Nieuwe Kerk

"De tentoonstelling wordt pas volgende week geopend, dat zal ik overigens presenteren, maar ik wil hier toch aandacht aan even. Ik heb me heel erg in haar verdiept. Ik wist eigenlijk niet zoveel van haar af. Nu weet ik niet alleen dat ze min of meer feministisch was en dat ze zelf de onderhandelingen met filmmaatschappijen deed. Maar dat zij ervoor gezorgd heeft dat Ella Fitzgerald kon optreden in een nachtclub waar ze aanvankelijk wegens haar huidskleur niet welkom was.

Ook stond ze vierkant achter de communistische sympathieën van haar echtgenoot Arthur Miller. Ze is toch wel iconisch en dat gaat deze tentoonstelling verbeelden aan hand van heel veel documenten en voorwerpen die door een verzamelaar in een klap bij veilinghuis Christies zijn opgekocht. Voorafgaand aan de voorstelling verschijnt ook het eerste kinderboek van Hanneke Groenteman, dat zal gaan over Marilyn Monroe maar ook over Audrey Hepburn."

Wat: Expositie
Waar: De Nieuwe Kerk, Amsterdam
Prijs: Vanaf 4,50 euro

Koop kaarten