Op een mooie pinksterdag is niet bedoeld als meezingfestijn, maar wordt dat waarschijnlijk wel. Dat voorspelt producent Janke Dekker over de voorstelling die vrijdagavond voor het eerst wordt gespeeld.

"Meezingen is bijna niet te voorkomen", zegt Dekker. In Op een mooie pinksterdag staat het oeuvre van Harry Bannink, Ruud Bos en Joop Stokkermans centraal. "Het is echt een theaterconcert, een ode aan de drie grote componisten van het Nederlandse lied." 

De drie vormen volgens Dekker het muzikale DNA van Nederland. "Ze hebben zo veel gedaan en iedereen kent de deuntjes. Het wordt een feest van herkenning voor bezoekers."

Dat feest begint vrijdagavond; dan staat de eerste try-out in het speelschema. De komende weken wordt in diverse theaters geoefend en de première vindt plaats op 15 oktober in Zaandam. Vervolgens trekt Op een mooie pinksterdag eind januari door het land.

Vervolg

De liedjes die voorbijkomen in de voorstelling zijn geselecteerd door de drie solistes Lone van Roosendaal, Annick Boer en Renée van Wegberg. "Ze hebben gekozen voor het repertoire waar ze mee zijn opgegroeid. Dat heeft een muzikaal gevarieerd programma opgeleverd."

Niet alleen liedjes, maar ook reclametunes en televisie-intro's komen voorbij. "We willen het hele brede spectrum laten zien van wat die drie hebben gemaakt." En er is één nieuw nummer, dat speciaal voor de voorstelling werd geschreven door Ruud Bos.

Bannink, Bos en Stokkermans componeerden zo veel nummers, dat één voorstelling volgens Janke lang niet genoeg is. "Als dit een succes wordt, komt er misschien wel een deel twee. Er zijn tienduizenden composities waar we uit kunnen putten. Wat dat betreft zitten deel drie, vier en vijf er ook wel in."