Van 21 tot en met 30 september vindt de 36e editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht plaats. NU.nl zet op een rijtje wat je dit jaar niet mag missen.

Natuurlijk wil iedereen het liefst aanwezig zijn bij de opening van het festival en de uitreiking van de Gouden Kalveren tijdens de slotdag.

Wie niet bekend genoeg is om voor deze twee glamoureuze feestjes en de rode lopers een uitnodiging te krijgen, kan tijdens de tussenliggende dagen echter genoeg moois zien.

Premières

Te beginnen met de premières. Dit jaar zullen tijdens het Nederlands Film Festival maar liefst 96 films, documentaires of andere producties voor het eerst te zien zijn. Het overgrote merendeel hiervan zal voor het publiek toegankelijk zijn. De organisatie van het festival heeft zelf al negen premières uitgelicht.

Daaronder de publiekspremière van De Held, de boekverfilming die het festival opent. Maar ook een eerste vertoning van De Maatschap. Deze VPRO-dramaserie over de advocatenfamilie Moszkowicz is op dit moment onderdeel van een rechtszaak.  De familie beweert dat de scripts van de serie inbreuk maken op het auteursrecht van de autobiografie van Robert Moszkowicz: De Straatvechter.

Het gaat met name om een scène waarin Robert Moszkowicz voor het eerst heroïne krijgt aangeboden en consumeert. De scène zou ook voorkomen in de serie.

Verleden woensdag werd in hoger beroep bepaald dat de makers de familie geen inzage hoeft te geven in (een deel van) het scenario. De serie moet, als alles doorgaat, begin volgend jaar op televisie verschijnen.

Achter het scherm

In samenwerking met de Vara Gids organiseert het Nederlands Film Festival een drietal bijeenkomsten die de bezoeker niet voor, maar achter het beeldscherm plaatst.

In het drieluik Allemaal TV wordt een inkijk geboden bij talkshow Pauw, documentairemakers als Sinan Can (De Arabische Storm) aan het woord gelaten en wordt er getracht het geheim achter succesvolle dramaseries als Penoza en Vechtershart te ontdekken.

Riphagen

Filmjournalist Ab Zagt raadt in opdracht van het AD vooral de film Riphagen aan. In deze film speelt Jeroen van Koningsbrugge Dries Riphagen, een op joden jagende nazi-collaborateur.

Daarnaast adviseert hij een bezoek aan het NFF Masterinterview komende zondag. Op die dag is de stuntexpert Willem de Beukelaer aanwezig om over zijn vak te praten. 

Forum van de Regisseurs

Volgens Bor Beekman, filmjournalist van de Volkskrant, doet de bezoeker van het NFF er goed aan om het Forum van de Regisseurs bij te wonen. Over acht dagen verspreid worden in dit forum twaalf films (inclusief een verrassingsfilm) vertoond.

Het is de tweede keer dat (film-)journalisten Dana Linssen en Jan Pieter Ekker dit programma vol Nederlandse producties samenstellen. Aan het programma is bovendien een juryprijs verbonden: de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs. Deze zal op donderdag 29 september worden uitgereikt.

"Het programma van dit jaar is nog diverser dan de eerste editie", laten de samenstellers op de website van het NFF weten.

"Er is eigenlijk geen scheidslijn meer te trekken tussen fictie en documentaire, je ziet dat makers van vernieuwende films steeds meer echt naar de mogelijkheden van de filmtaal kijken. Ook de vrouwelijke blik is opvallend, iets wat we in ons programma voor de openingsavond hebben willen laten zien."

Documentaires

Naast het reguliere aanbod aan documentaires, biedt het NFF ook een programma aan voor doorgewinterde docufans. Op 23 september worden er onder de naam 2Doc Previewdag op een en dezelfde dag vijf verschillende, nieuwe documentaires getoond.

Welke dat zijn blijft geheim tot de vertoning begint. Na iedere documentaire vindt een live interview met de maker plaats.