Om het aanbod aan tenoongestelde kunst in Nederland overzichtelijk te maken, tipt NU.nl iedere week een zestal exposities die je in het weekend kunt bekijken.

Deze keer onder meer aandacht voor de Deense kunsetenaar Olafur Eliasson in Museum Boijmans van Beuningen, Ad - Mister Toppop - Visser in het Groninger Museum en de PhotoWeek in Breda.

Museum Boijmans van Beuningen: Olafur Eliasson - Notion Motion

Het Museum Boijmans van Beuningen laat tot en met 18 september een installatie van Olafur Eliasson zien. De Deen is een van de meest gevierde kunstenaars van dit moment en maakt bovendien zeer toegankelijk werk.

Eliasson heeft voor deze installatie in het Rotterdamse museum 20.563 liter water over de 1.500 vierkante meter grote vloer van de Bodonzaal verspreid. Hierop laat hij verschillende lichtprojecties weerspiegelen. Bezoekers kunnen via vlonders over de vloer lopen.

Notion Motion wordt door het museum omschreven als ‘een betoverende opstelling die de bezoeker onderdompelt in ruimte'.

Op zaterdag 17 en zondag 18 september wordt een performance op de vloer van Eliasson uitgevoerd.

De choreografie daarvoor werd door danser en choreograaf Connor Schumacher van Dansateliers in samenwerking met performer Majon van der Schot, dramaturg Maaike Schuurmans en kunstenaar Luis Alonso Rios Zertuche samengesteld. 

Koop kaarten

Groninger Museum: Ad Visser - De parade van de hemelse tragedie

Ad Visser (69), presentator, zanger en bij veel mensen bekend als Mister Toppop, schreef in 2005 een muzikaal gedicht met een omvang van 1050 verzen: De Parade van de hemelse tragedie. Tijdens de afgelopen tien jaar heeft hij hier visuele ondersteuning bij bedacht en uitgewerkt.

Op 26 augustus van dit jaar presenteerde Visser het complete werk (verzen plus visuals) in de Aa-kerk in Groningen. Het Groninger Museum toont voor iedereen die de happening heeft gemist de videoregistratie van De Parade van de hemelse tragedie in het eigen auditorium.

Wie interesse heeft moet haast maken, de video is maar tot en met zondag 19 september te zien.

Koop kaarten

Museum De Pont Tilburg: Joep van Lieshout - Slave City

De in 1963 geboren Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout zoekt in zijn installatie Slave City de grenzen op tussen goed en kwaad, leven en dood, mens en machine, meldt de organisatie van het Tilburgse museum op de eigen website.

Volgens de aankondigingstekst van het museum liet Van Lieshout zich voor Slave City inspireren door concentratiekampen.

"In zijn Gesamtkunstwerk is de mens gereduceerd tot een radertje in een goed geoliede machine, die geheel is ingesteld op duurzaamheid en winstgevendheid. Helemaal onbekend komen deze uitgangspunten ons niet voor, maar de situatie in SlaveCity lijkt veel op satire of op een tamelijk lugubere grap."

De expositie is tot en met 2 oktober te zien.

Informatie kaartverkoop

Stedelijk Museum Amsterdam: Opwinding - Een tentoonstelling van Rudi Fuchs

Het Stedelijk Museum in Amsterdam blikt met de tentoonstelling Opwinding terug op de loopbaan van oud-directeur Rudi Fuchs (74). Fuchs was tussen 1993 en 2003 directeur van het museum voor de hedendaagse kunst.

Opwinding toont werk van onder meer Georg Baselitz, Jan Dibbets, Tracey Emin, Gilbert & George, Damien Hirst, Jannis Kounellis, Mario Merz, Piet Mondriaan, Bruce Nauman en A.R. Penck.

"Al in 1980 zeiden Markus Lüpertz en Richard Long tegen mij: het gaat om de kwaliteit van onze generatie. Er is geen gelijk. Er is wel smaak en voorkeur - dat is iets anders", stelt Fuchs op de website van het Stedelijk Museum.

"In de wereld van nu is niemand meer automatisch de eerste. In de kunst is niemand de beste. Daarover gaat deze tentoonstelling - vanuit mijn zicht en met het materiaal dat ter beschikking staat."

De expositie is tot en met 2 oktober te zien.

Koop kaarten

Diverse locaties: Breda Photo Week

Donderdag is de Breda Photo Week begonnen. Op twintig binnen- en buitenlocaties in de stad exposeren zeven weken lang meer dan zeventig topfotografen uit binnen- en buitenland hun werk.

Het thema van deze zevende editie is YOU en belicht de moderne participatiesamenleving. De foto's zijn tot en met 30 oktober te zien.

Ook zijn er tot en met 30 oktober masterclasses, projecten met scholieren, rondleidingen, talkshows en boekpresentaties op BredaPhoto te vinden.

Koop kaarten

Kunsthal Rotterdam: De Zwaan van Rotterdam - 20 Jaar Erasmusbrug

De Erasmusbrug bestaat dit jaar twintig jaar. Op 4 september 1996 werd de door Ben van Berkel ontworpen brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam geopend.

Reden genoeg voor De Kunsthal in Rotterdam om een expositie aan dit hoogstandje binnen de moderne architectuur te wijden. De expositie De Zwaan van Rotterdam wil terugblikken op afgelopen twintig jaar die de brug achter zich heeft.

Het museum probeert dit te doen aan de hand van inzendingen van het publiek. Zo worden er souvenirs van de brug tentoongesteld en verhalen uit het verleden opnieuw verteld.

Wie het dit weekend niet redt, heeft tot 20 november de tijd om de tentoonstelling te bekijken.

Koop kaarten