Vrijdag wordt de Pride Photo Award uitgereikt en de daaraan verbonden tentoonstelling Insiders/Outsiders in de Oude Kerk geopend. "Met een wedstrijd bereik je veel meer mensen in een discussie over gender."

Dat zeggen organisatoren Dick van Bokhorst en Joeri Kempen in gesprek met NU.nl.

Pride Photo Award wordt voor de zesde keer georganiseerd. Dit jaar bereikten de jury, bestaande uit onder anderen voormalig World Press Photo-juryvoorzitter Ayperi Karabuda Ecer, meer dan 3.600 inzendingen.

De beelden zijn afkomstig van bijna vierhonderd fotografen, met zeventig verschillende nationaliteiten en belichten allemaal op hun eigen manier het hedendaagse gender vraagstuk.

Seksegebonden eigenschappen

In het Van Daele-woordenboek wordt gender uitgelegd als 'geslacht waarvan men het gevoel heeft deel uit te maken, alles wat bij het man- of vrouw-zijn hoort. Alle seksegebonden eigenschappen.' Vooral deze laatstgenoemde, uiterlijke, eigenschappen vormen een groot hedendaags probleem.

"Deze wedstrijd is ontstaan, omdat er in de media vooral eenzijdig beeldmateriaal van LHBT'ers (lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, red.) wordt gebruikt", zegt Kempen.

"Vaak van witte mannen tijdens de Canal Pride, de rest zie je niet. Alsof je bij ieder artikel over hetero's een foto van carnaval zou plaatsen."

“We zien daarnaast het geweld jegens LHBT'ers, ook in Nederland, dat veel te maken heeft met gender", vervolgt Kempen.

"Als man moet je je als man gedragen, als vrouw dito. Doe je dat niet, of je nou homo of hetero bent, word je gepest. In het buitenland is dit nog  lastiger. Het is belangrijk dit onder het voetlicht te brengen."

Streven

Om aan dat streven te voldoen beperkt de organisatie van Pride Photo Award zich niet enkel tot een tentoonstelling in de Oude Kerk, tevens de locatie waar tot twee jaar geleden ook de World Press Photo-expositie plaatsvond.

Op plekken als het Mercatorplein in Amsterdam-West en op de Zuidas staan grote panelen met daarop enkele van de winnende foto’s. Hier moeten voorbijgangers stilstaan en het gesprek met elkaar aangaan, is de wens van de organisatie.

"Het doel is om de mensen te bereiken die dit een lastig onderwerp vinden. We vragen daarom bijvoorbeeld jongeren uit verschillende buurten om voorbijgangers te interviewen. Ze stellen vragen als: 'Wat ziet u in die foto, wat vindt u daarvan?' Dat filmen ze en die filmpjes worden ingezet tijdens jongerendebatten rondom de vraag: kun jij eigenlijk jezelf zijn?"

Volgens Kempen zijn het juist de blanke Amsterdammers die het hardst en het meest uitgesproken negatief reageren. "Biculturele Nederlanders uiten hun mening vaak veel omfloerster. Veel voorzichtiger."

Winnaar

De winnaar van dit jaar is de Turkse fotojournalist Akin Çeliktaş. De foto die het meeste indruk maakte op de jury toont een jonge vrouw in uitgaanskleding, die een sigaret rookt terwijl de Turkse oproerpolitie langsloopt.

"Het is een lesbische demonstrant. Activisten wilden oorspronkelijk een Gay Pride organiseren. Dat mocht niet, om veiligheidsredenen. Een rechtse groep had aangekondigd de optocht te verstoren. De politie heeft de demonstratie daarop verboden, in plaats van de demonstranten te beschermen. Het mocht alleen op een terrein buiten de stad plaatsvinden, waar niemand ze zou zien."

De demonstranten werden uiteindelijk met rubberkogels en traangas verdreven.

"De winnende foto van dit jaar is er een waarvan ik denk dat die voor veel mensen heel duidelijk is. Naast het feit dat het qua compositie en verhaal een mooi beeld is, denk ik dat het ook helder is wat er op die foto gaande is."

Der expositie Insiders/Outsiders is tot en met 16 oktober te zien.

Meer informatie | Verkrijg kaart voor opening