Wim Pijbes (54) wil als directeur van het nieuwe Museum Voorlinden niet met zijn voormalige werkgever, het Rijksmuseum, concurreren. "We doen het niet voor de aantallen, maar om de kwaliteit van het bezoek."

"Dat willen we niet op een elitaire manier, maar op een goede manier bereiken", zegt Pijbes in gesprek met NU.nl.

Pijbes was sinds juli 2008 directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Onder zijn leiding werd het museum grondig verbouwd en heringericht.

Hij ontving in 2014 de Amerikaanse president Barack Obama en zorgde er bijna persoonlijk voor dat Nederland en Frankrijk de twee Rembrandt-portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit voor een bedrag van honderdzestig miljoen euro aanschaften.

Maar na acht jaar maakte Pijbes de balans op. "Alles werd tot een goed einde gebracht, de cirkel was rond. Ik dacht: laat ik iets anders gaan doen, het is klaar."

Dat er aan het einde van zijn periode teveel invloedrijke mensen, waaronder twee ministers, voor zijn voeten liepen ontkent Pijbes. "Nee, dat is niet zo. Het Rijksmuseum is nou eenmaal een instelling waar veel mensen een mening over hebben. Maar daar ben ik nooit voor weggelopen."

Video: "Tevreden bezoekers maken een jaar succesvol"

Vereenzelvigd

In eerdere interviews stelde Pijbes wel dat hij zich teveel vereenzelvigd had met het Rijksmuseum. Het werd tijd voor iets nieuws.

Sinds begin augustus is Pijbes directeur van het nieuwe museum Voorlinden in Wassenaar. Een particulier museum, gericht op hedendaagse kunst, in handen van de Nederlandse industrieel en kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh.

Het Rijksmuseum lag midden in Amsterdam, omgeven door de reuring van het Museumplein. Museum Voorlinden is te vinden in een bosrijke, groene omgeving. Ver weg van autowegen en trambanen.

Volgens Pijbes hoort een zekere mate aan reuring ook bij Voorlinden, maar hij erkent dat het contrast met zijn vorige werkgever groot is. "En dat was ook precies wat ik nodig had."

"Ik zocht iets anders, maar wel op hetzelfde niveau." De namenlijst van kunstenaars die zijn nieuwe museum herbergt, bevestigt de keuze van Pijbes. Ai Weiwei, Marcel Broodthaers, Olafur Eliasson, Damien Hirst, Yves Klein  Andy Warhol, om er een paar te noemen.

Video: "Reuring hoort bij Rijksmuseum, rust bij Voorlinden"

Record

In het jaar van de heropening in 2013 trok het Rijksmuseum ruim 2,2 miljoen bezoekers. Een absoluut record. Ook daarna zorgde het museum onder het bewind van Pijbes voor hoge bezoekersaantallen.

De geboren Groninger benadrukt dat Museum Voorlinden niet een publiekstrekker van hetzelfde kaliber hoeft te worden. "Ik draag die cijfers met me mee, maar dit is geen plek waar bussen vol toeristen en schoolkinderen komen."

Meer informatie | Koop kaarten